Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΒΑΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΞΟΝΑ
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Αθήνα τη στάθμευση στόλου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (τα γνωστά drones) στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Καστέλλι, όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής (27/07).
Η κίνηση αυτή, για την οποία ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την δήθεν αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των αποκαλούμενων από τις ΗΠΑ ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες αναφέρουν ότι το θέμα έχει προκαλέσει πυκνή αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελώντας σύνθετη εξίσωση με πολλαπλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.

ΕΤΟΙΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Άλλες πηγές τόνιζαν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν, σχεδόν, τελειώσει και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για τα drones και ότι το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής κινείται στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης της κοινής γνώμης και των αντιδράσεων αλλά και της προετοιμασίας του εδάφους για την αποδοχή των νέων τετελεσμένων σε βάρος της ανεξαρτησίας της χώρας.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι ΗΠΑ και Γερμανική ΕΕ έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής νεοαποικιοποίησης σε όλη τη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα και Κύπρο.
Οι τελευταίες τόνιζαν οι ίδιο κύκλοι, από τη μια βρίσκονται κάτω από τη σκληρή μνημονιακή μπότα και από την άλλη έχουν καταντήσει οικόπεδα στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ.
Μια ενδεχόμενη εγκατάσταση βάσης για τα drones στην Κρήτη θα έδινε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν πιο άμεσα από το ελληνικό έδαφος τις γύρω χώρες και περιοχές αλλά και ακόμα χειρότερα, να εκτελούν, χωρίς ανθρώπινες απώλειες, άμεσες αεροπορικές επιχειρήσεις απειλής και βομβαρδισμών.
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση, τόνιζαν πολιτικοί παρατηρητές, να αποδεχθεί να γίνει πεδίο εξόρμησης των drones αλλά και θα πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική άμεσης απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων και «διευκολύνσεων» από το έδαφος της στο πλαίσιο μιας νέας εθνικά ανεξάρτητης πορείας της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή, τόνιζαν οι ίδιοι παρατηρητές, είναι αναγκαίος ο πολιτικός συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου, συντονισμός ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μέτωπο με ιδιαίτερο και κρίσιμο γεωπολιτικό βάρος
ΠΗΓΗ:iskra.gr