Σελίδες

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Απογευματινά χειρουργεία μόνο για τους έχοντες

Ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας βαίνει η κυβέρνηση και πλέον δεν το κρύβει. Ο Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε μια πρωτοφανή παραδοχή, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των περαιτέρω κινήσεών του. 




«Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει» είπε χωρίς... φόβο και πάθος ο μνημονιακός υπουργός της Υγείας, ερωτηθείς σχετικά με το αν και πότε θα λειτουργήσουν τα τέσσερα δημόσια φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση και θα διένειμαν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους και άπορους.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της προσφοράς δωρεάν φαρμάκων της φαρμακευτικής εταιρείας PFIZER στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, παραδέχθηκε ότι δεδομένων των συνθηκών «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία όπως θα θέλαμε».
Παραδοχή εξάλλου που έκανε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Ενδεικτικό της ιδιωτικοποίησης που προωθείται στα δημόσια νοσοκομεία είναι το γεγονός ότι με τη σφραγίδα του Αδ. Γεωργιάδη τα χειρουργεία στο ΕΣΥ θα ανοίξουν και το απόγευμα, όχι όμως για όλους τους ασθενείς, αλλά μόνο για τους έχοντες. Για να ξεπεράσει κανείς την αναμονή για χειρουργείο τις πρωινές ώρες, που συνήθως είναι μηνών, θα πρέπει να πληρώσει αδρά και σαν να ήταν στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστούν και οι τιμές μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.
Από τα ποσά που θα προκύπτουν, το 60% θα πηγαίνει στα νοσοκομεία και το 40% στις τσέπες των γιατρών.

Πάντως με ιδιωτική πρωτοβουλία το υπουργείο Υγείας και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα έχει στη διάθεσή του φάρμακα αξίας 1 εκατ. ευρώ (80.000 σκευάσματα) που προορίζονται για ανασφάλιστους ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, νευροεκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.
Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, το Ιατρείο αριθμεί 28.800 ιατρικές επισκέψεις ανασφάλιστων, οικονομικά εξαθλιωμένων ασθενών, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε και τη θεραπευτική του αγωγή δωρεάν από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.
Καθημερινά 300-400 ασθενείς προσέρχονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου για να πάρουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη, ενώ 8 στα 10 παιδιά πηγαίνουν για τα απαραίτητα εμβόλια. 
ΠΗΓΗ:enet.gr