Σελίδες

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Τρύπα» 20 δις βλέπει η τρόικα

Με email στέλνουν πλέον τον «λογαριασμό» των μέτρων στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών, που πλέον ανεβάζουν το ύψος του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014-2015 στα 20 δις ευρώ. Οι «αστοχίες» που ανακαλύπτει η τρόικα μεταφράζονται σε νέα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα…
Του Κώστα Γυφτοδήμου
Μετά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος», η τρόικα έρχεται να προσγειώσει τους έλληνες πολίτες στην πραγματικότητα και να τους υπενθυμίσει ότι τα μνημόνια είναι εδώ. Οι δανειστές, με email τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρουν ότι το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014–2015 θα είναι 14 δις ευρώ και όχι 11 δις, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς σημειώνουν ότι θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Το χρηματοδοτικό κενό δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Τα στελέχη της τρόικας ζητούν από την κυβέρνηση και τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δις ευρώ μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, 2 δισ. ευρώ για το 2014 και 4 δισ. ευρώ για το 2015 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι για να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη μεγάλη δόση του δανείου (ύψους 8,8 δις ευρώ), πρέπει να καταρτιστούν οι λίστες με τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Το νέο τελεσίγραφο της τρόικας, η οποία μάλιστα μετέθεσε την άφιξη της στην Αθήνα για τα τέλη Ιανουαρίου, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συναντήσης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έριξε στο τραπέζι η τρόικα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι μέρος του δημοσιονομικού κενού θα «καλυφθεί από την αύξηση των εσόδων», ωστόσο άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φορολογικών μέτρων και νέων περικοπών.
Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ενόψει του επόμενου πακέτου μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Γ. Στουρνάρας μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι απλά ενημέρωσε τον Α. Σαμαρά για την «εκτέλεση του προϋπολογισμού» και «για τον προγραμματισμό για τα επόμενα Eurogroup». Θυμίζουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου και, ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων, θα καθορίσει και την ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας βολεύει και την κυβέρνηση, αφού, όπως ισχυρίστηκε, «και εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που, απ” ότι φαίνεται, θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε κι εμείς και η τρόικα».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014–2017. Μάλιστα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή αναμένεται να αποτελέσει και το πράσινο φως για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, θα είναι το προσχέδιο για το νέο μνημόνιο που υπολογίζεται να καταρτιστεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
ΠΗΓΗ:unfollow