Σελίδες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Γνωμοδότηση-καταπέλτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο της τρόικας στις μνημονιακές χώρες

Αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις μνημονιακές χώρες και να εγκριθεί από την ολομέλειά του στην τελευταία προ των ευρωεκλογών σύνοδο.
Παραβιάζουν την κοινοτική συνθήκη (Συνθήκη της Λισαβόνας), αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που τα Μνημόνια επέβαλαν στην Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες. Αυτή την απερίφραστη καταδίκη των πολιτικών της τρόικας περιλαμβάνει το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της συνεχιζόμενης διερεύνησης του καταστροφικού ρόλου της τρόικας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση που έχει συντάξει ο Ισπανός εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Αλεχάνδρο Θέρκας, η οποία θα ενσωματωθεί στο τελικό πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής του Ε. Κοινοβουλίου, μέσα στην τελευταία τετραετία χάθηκαν στις μνημονιακές χώρες 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Το σχέδιο γνωμοδότησης, αφού αναλύει τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των μνημονιακών χωρών, στην αγορά εργασίας, την ανεργία και την φτώχεια, ζητάει από την Κομισιόν να προχωρήσει σε μια λεπτομερή καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αλλά και να επιδιώξει, με προτάσεις της, στην αποκατάσταση τους με την χρησιμοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και την σταδιακή κατάργηση όλων αυτών των έκτακτων αντιλαϊκών μέτρων.
Ο κ.Θέρκας διαπιστώνει και καταγράφει στην εισήγηση του ότι «τα θεσμικά όργανα της Ε. Ένωσης (Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στα πλαίσια των Προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και, κατ’ επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές τους συνέπειες».
Στο ίδιο κείμενο του σχεδίου γνωμοδότησης εκφράζεται η λύπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  επειδή το έθεσαν στο περιθώριο σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος  σταθεροποίησης των οικονομιών αυτών των χωρών. Επικρίνει επίσης  το γεγονός ότι όλα αυτά τα σταθεροποιητικά προγράμματα σχεδιάσθηκαν χωρίς καμία πρόβλεψη των συνεπειών από την εφαρμογή  τους με ειδικές μελέτες αντικτύπου ή συντονισμού με τα διάφορα θεσμικά όργανα της Κοινότητας.
Συγκεκριμένα ,για τις επιπτώσεις των Μνημονίων στην απασχόληση υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις μνημονιακές χώρες οδήγησαν σε δραματικά ποσοστά ανεργίας, ιστορικά υψηλά ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας και μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει καταχωρημένη η μεγάλη ανησυχία των ευρωβουλευτών για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι νέοι στους οποίους εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα «απελπιστική» επειδή ακριβώς το ποσοστό των ανέργων νέων της υπερβαίνει το 50%, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 30%.
Ο εισηγητής της γνωμοδότησης αυτής υπολόγισε ότι η απώλεια των 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας σ’ αυτές, ένα ποσοστό πρωτοφανές στα κοινοτικά χρονικά.
Την ανησυχία του εκφράζει ο εισηγητής της γνωμοδότησης διότι η οικονομική ενίσχυση (δανεισμός) των μνημονιακών χωρών από την τρόικα συνοδεύεται από όρους που απαιτούν πολλές και συγκεκριμένες περικοπές σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως αυτοί που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, αφού έχουν οδηγήσει στη μείωση των συντάξεων, των βασικών παροχών στο πλαίσιο της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και στη συνταγογράφηση ζωτικών φαρμάκων, δράσεις που άπτονται της βασικής προστασίας των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Άλλο βασικό ζήτημα στο οποίο αναφέρεται ο εισηγητής στην γνωμοδότηση του είναι πως, από τα στοιχεία της Κομισιόν για την περίοδο 2008-2012, αποδεικνύεται ότι η ανισότητα ως προς την κατανομή του εισοδήματος αυξήθηκε στις τέσσερις μνημονιακές χώρες και παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσοστά φτώχειας, ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων, εξαιτίας των περικοπών των κοινωνικών παροχών, των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και των μισθών, με πρόσχημα την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επισημαίνει το σχέδιο γνωμοδότησης τον σκανδαλώδη και παράνομο χαρακτήρα που έχουν στην Ελλάδα, την  Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα μέτρα σχετικά με την μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας και ιδιαίτερα οι περικοπές των δαπανών για την υγεία που τις απαγορεύει το άρθρο 168 παρ.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Ισπανός εισηγητής αναφέρεται επίσης και στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει ήδη κρίνει ως παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και αποφαίνεται ότι αυτές συνιστούν παράβαση του άρθρου 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1961 και του άρθρου 4 του σχετικού Πρωτοκόλλου του, μαζί με την διαπίστωσή του ότι οι επίμαχες διατάξεις της εθνικής (εγχώριας) νομοθεσίας που αποσκοπούν στην εκπλήρωση των απαιτήσεων άλλων νομικών υποχρεώσεων της χώρας, δεν εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτού του Χάρτη.
Επίσης, επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στις ριζικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας και αυτές οι επικρίσεις της συμπεριελήφθησαν στην ετήσια  έκθεση της του 2011.
Το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρ. Κοινοβουλίου καλεί την Κομισιόν να εκπονήσει λεπτομερή μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών και επιπτώσεων από τα Προγράμματα Προσαρμογής στις μνημονιακές χώρες για να προσδιορισθεί με ακρίβεια τόσο η βραχυπρόθεσμή, όσο και η μακροπρόθεσμη ζημιά που έχουν υποστεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην διατήρηση ενός ζωντανού και αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου, που η τρόικα έχει ουσιαστικά καταργήσει με τις ευλογίες των κυβερνήσεων.
Καλεί επίσης την Κομισιόν να ζητήσει από την ΔΟΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης να συντάξουν εκθέσεις για την ενδεχόμενη ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων και υιοθέτησης των κατάλληλων κινήτρων, με στόχο να επιβληθεί η πλήρης συμμόρφωση των μνημονιακών χωρών στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Τέλος, καλεί την Κομισιόν να διαθέσει πόρους, όπου υπάρχει ανάγκη, για την αποκατάσταση των προτύπων κοινωνικής προστασίας, την μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας και την επανέναρξη ενός γνήσιου κοινωνικού διαλόγου (εργαζόμενοι ,εργοδότες, κράτος) με στόχο την εκπόνηση σε κάθε μνημονιακή χώρα ενός αξιόπιστου σχεδίου κοινωνικής ανάκαμψης.
Τέλος, ζητάει από τη  Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες. Η ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει τη σχετική έκθεση των πεπραγμένων της τρόικας στην τελευταία προ των ευρωεκλογών σύνοδό του, τον προσεχή Απρίλιο.

Φωτογραφία από παλαιότερη παρέμβαση ευρωβουλευτών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου 
ΠΗΓΗ:left.gr