Σελίδες

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους ανέργους προτείνει το ΚΕΠΕ

Με την ανεργία στα ύψη και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα υπό διάλυση, το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, πρότεινε την κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες νέων, ως ένα μέτρο... καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας.

Ειδικά για νέους ανέργους 15 -29 το ΚΕΠΕ πρότεινε την κατάργηση του ήδη καρατομημένου κατώτατου μισθού (έως ένα έτος από την πρόσληψή) ώστε να δίνεται ισχυρό "κίνητρο" στην επιχείρηση να προχωρήσει σε πρόσληψη και να κρίνει μετά την καταλληλότητα του εργαζομένου.
Παράλληλα, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η δράση του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ.).
Για άνεργους ανεξαρτήτου ηλικίας, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων, αλλά και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, "αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν".
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr