Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τσίπρας: Η Μέρκελ φόρεσε στην Ευρώπη ζουρλομανδύα

Επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και των Βρυξελλών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «θα πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στη λιτότητας και να ανακτήσουμε τη Δημοκρατία». «Αυτός είναι και ο λόγος, ο σκοπός και το πραγματικό νόημα της υποψηφιότητάς μου», τόνισε.
Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας (SP) με θέμα «Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η καγκελάριος της Γερμανίας έχει αναγκάσει την Ευρώπη να φορέσει τον «ζουρλομανδία της λιτότητας».

«Η Δημοκρατία περιορίζεται και ο λόγος είναι ο νεοφιλελευθερισμός», τόνισε, αναφερόμενος στη «νεοφιλελεύθερη λιτότητα, που προκαλεί ύφεση και ανεργία» και την «έλλειψη διαφάνειας, νομιμότητας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών». «Αυτός είναι και ο λόγος της ανόδου της ξενοφοβικής και λαϊκίστικης ακροδεξιάς», πρόσθεσε.

«Η κρίση στην Ευρώπη συνεχίζεται. Όσο περισσότερο διαρκεί τόσο περισσότερο αποσταθεροποιεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης . Όσο περισσότερο διαρκεί απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνη . Έχει αποκαλύψει τόσο τις ανεπάρκειες όσο και τα όριά της αυτή η διαδικασία», επισήμανε και πρόσθεσε:

Η ολοκλήρωση που επιδιώκει η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης είναι «μια ολοκλήρωση που γεννά ύφεση και ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών μελών αλλά και μεταξύ αυτών». «Στόχος του ευρωπαϊκού κατεστημένου είναι να ξαναφτιάξει την μεταπολεμική οικονομία της Ευρώπης με τον κεφάλαιο να συνθλίβει τους εργαζόμενους». «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ανέχεται την πολυμορφία των εθνικών θεσμικών οργάνων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καγκελάριος Μέρκελ μαζί με την νεοφιλελεύθερη ελίτ των τεχνοκρατών των Βρυξελλών αντιμετωπίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως οικονομικές στρεβλώσεις και την εθνική κυριαρχία ως ενόχληση».

«Καταλαβαίνω την κ. Μέρκελ να αντιδρά με θυμό, όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούν την Ευρώπη της ιδεολογίας της, την Ευρώπη των συμφερόντων της, που έχει χτίσει αργά αλλά σταθερά κατά τα χρόνια της κρίσης. Αλλά δύσκολα κατανοώ τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Ήρθε στην εξουσία ως εχθρός της λιτότητας. Θα την αφήσει ως τυφλός νεοφιλελεύθερος, ένα φίλος της λιτότητας και ένας επευφημητής της κ. Μέρκελ.», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζει νέο μνημόνιο «ίσως με ένα διαφορετικό όνομα, αλλά με τις ίδιες πολιτικές, με νέα μέτρα λιτότητας».  
«Γι' αυτό ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που στην πραγματικότητα θέτει το δίλημμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα: Λιτότητα ή ανάπτυξη, Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα ότι «η πολιτική εξαπάτηση πετυχαίνει μόνο μία φορά. Πως οι Έλληνες είναι σε επαγρύπνηση».

«Θυμούνται την προεκλογική του υπόσχεση το 2012 για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και ακύρωση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Θυμούνται επίσης την μετεκλογική του στροφή: Τη δημόσια συγγνώμη στην κ. Μέρκελ για το αντιμνημονιακό του παρελθόν και τη μετέπειτα υποταγή του στις πολιτικές της», κατέληξε.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr