Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

27η Ιανουαρίου: Μέρα μνήμης των μαρτύρων και των ηρώων του ολοκαυτώματος.



Όταν τρόμαξε ο Χίτσκοκ !

Ένα μέχρι πρότινος άγνωστο σε πολλούς ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ αναμένεται να προβληθεί εντός του 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Θέμα του η ναζιστική θηριωδία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει υλικό που μαγνητοσκόπησαν τα βρετανικά και σοβιετικά στρατεύματα. Ο Σίντνεϊ Μπερνστάιν, φίλος του Χίτσκοκ, τού είχε ζητήσει να βοηθήσει στο ντοκιμαντέρ. Εκείνος δέχτηκε. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της ταινίας καθυστέρησε.
 
Ο διάσημος σκηνοθέτης φέρεται να σοκαρίστηκε τόσο πολύ από το υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από το στρατόπεδο Μπέργκεν - Μπέλσεν, που επί μία εβδομάδα δεν μπορούσε να εργαστεί.


Το υλικό είναι εξαιρετικά σκληρό

Η ταινία «δεν έφτασε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες εξαιτίας της αλλαγής στο πολιτικό κλίμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» υποστηρίζει ο Τόνι Χάγκιθ, ο έφορος του μουσείου.

«Όταν ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούσαν να προβληθεί η ταινία πολύ γρήγορα ώστε να δείξει τι συνέβαινε εκεί και να αναγκάσουν τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί την ευθύνη του για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν» σημειώνει ο Χάγκιθ και προσθέτει: «Μέχρι το τέλος του 1945, οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση δεν θα διευκολυνόταν αν υπενθύμιζαν στους Γερμανούς την ενοχή τους».

Πέντε από τις έξι μπομπίνες του ντοκιμαντέρ εντοπίστηκαν στο Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου τη δεκαετία του 1980 και μια ημιτελής εκδοχή του παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1984. Ένα χρόνο αργότερα προβλήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Το Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο αποφάσισε τελικά να αποκαταστήσει την ταινία χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία καθώς και υλικό που ανακαλύφθηκε σε έκτη μπομπίνα.

Επιπλέον ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Night will fall» θα συνοδεύσει το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί περί τα τέλη του 2014 το νωρίτερο, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου.

πηγή:tvxs.gr