Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τσίπρας: Εξεταστική για το μνημόνιο στην επόμενη Βουλή

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο, τονίζει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που προαναγγέλλει ότι η επόμενη Βουλή θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το μνημόνιο. Σήμερα φτάνει στην Αθήνα η επταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, κατόπιν «εορτής», καθώς έχει ήδη συντάξει την επίμαχη έκθεση. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη για την 8η Ιανουαρίου επίσκεψη των «ελεγκτών» της τρόικας είχε αναβληθεί.

Προαναγγέλοντας ότι η επόμενη Βουλή θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής».
«Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός έκανε το βήμα που η Ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη φυσικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας», υπογραμμίζει στη δήλωσή του σχετικά με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δυστυχώς με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η παρουσία της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα καθυστέρησε, ενώ η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του κόμματός του για ουσιαστική συζήτηση σε βάθος ανάμεσα στους συνεισηγητές και τις εμπλεκόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε πλήρη σύνθεση.
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η παρουσία της Επιτροπής στην Ελλάδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από την ευρύτερη δυνατότητα διαλόγου αλλά και από μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνουν φανερές και κατανοητές διεθνώς όλες οι πτυχές της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης.


Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου

Οι  «ελεγκτές της τρόικας» θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας αλλά και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας και συνεισηγητής της σχετικής έκθεσης, καθώς και ο συνεισηγητής και μέλος του ΕΚ, Γάλλος ευρωβουλευτής, Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) και Ρόδη Κράτσα (ΝΔ).
Το κλιμάκιο θα συναντηθεί αρχικά  με τον πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στη συνέχεια οι αντιπρόεδροι της Βουλής και τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Θεσμών και Διαφάνειας, Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους καθώς και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσουν από κοινού με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η αντιπροσωπεία των «ελεγκτών της τρόικας» θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τους αντιπροέδρους της Τραπέζης της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Την Πέμπτη στις 12:30 το κλιμάκιο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr