Σελίδες

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ : ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΤΟ ΝΑΤΟ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ
Τους άξονες του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» για επεμβάσεις όπου Γης περιέγραψε ο γγ του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία.  

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προανήγγειλε τη δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας», με ικανότητα ανάπτυξης και στρατιωτικής επέμβασης μέσα σε ελάχιστες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την «καλούν» τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.
Η δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο ορατή, για όσο διάστημα χρειαστεί» επιβεβαιώνει τη βούληση του ευρωατλαντικού άξονα και των συμφερόντων που εκπροσωπεί να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση του στο νέο υπό διαμόρφωση πεδίο των ενδο'ι'μπεριαλιστικών αντιθέσεων για τα μερίδια των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στο έδαφος της Ευρώπης.
Προκειμένου να στηρίξει τις εξαγγελίες του προφασίστηκε, κατά τη γνωστή πάγια νατοική τακτική ότι ''στα ανατολικά η Ρωσία επεμβαίνει απροκάλυπτα στην Ουκρανία, ενώ στο νότο, βλέπουμε την αυξανόμενη αστάθεια, με εύθραυστα κράτη, άνοδο του εξτρεμισμού και θρησκευτικές διαμάχες».
Επιβεβαιώνοντας εξάλλου τα σχέδια ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του ΝΑΤΟ σε κάθε σημείο του πλανήτη, ο γγ της ''λυκοσυμμαχίας'' ανέφερε ότι «οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε φτάνουν πολύ μακριά από τα σύνορά μας. Γι' αυτό και η προσέγγισή μας για τα θέματα ασφάλειας φτάνει πέρα από τα σύνορά μας επίσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία «θα συμφωνήσουμε σε ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan), έτσι ώστε να κάνουμε το ΝΑΤΟ πιο ευκίνητο από ποτέ». Το σχέδιο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα απαντά στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, αλλά και θα εξοπλίζει τη Συμμαχία ώστε να απαντά σε όλες τις προκλήσεις ασφάλειας, οπουδήποτε και αν αυτές προκύπτουν».
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της λυκοσυμμαχίας είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Φ. Ράσμουσεν, η δύναμη αυτή «να ταξιδεύει ελαφρά, αλλά να χτυπά δυνατά» (travel light, strike hard). Για να γίνει δυνατό κάτι τέτοιο, πρόσθεσε απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των νατοικών ''προτεκτοράτων'' όπου Γης ότι «θα απαιτηθούν υποδομές υποδοχής σε ΝΑΤΟικά εδάφη και προτοποθετημένος εξοπλισμός και προμήθειες», καθώς και «πιθανές αναβαθμίσεις σε εθνικές υποδομές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αεροδρόμια και λιμάνια που θα μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω ενισχύσεις, αν αυτό απαιτηθεί''
Επανερχόμενος εξάλλου στο ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανέφερε ότι «η ετοιμότητα δράσης απαιτεί πόρους, άρα στην Ουαλία περιμένω μια δέσμευση στην αύξηση των αμυντικών επενδύσεων καθώς οι οικονομίες μας ανακάμπτουν».

Η ΣΠΟΥΔΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Εξάλλου, την πρόθεση του ΝΑΤΟ για πιο ενεργή και άμεση στήριξη της δοτής φασιστικής κυβέρνησης του Κιέβου και συνολικότερα για παραπέρα διείσδυση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του Α. Φ. Ράσμουσεν σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο Κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σπουδή του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, συνδέεται με τον στόχο της λυκοσυμμαχίας να αναμιχθει ενεργά στην ουκρανική κρίση, με ορατή την προοπτική ανοιχτής στρατιωτικής εμπλοκής.
Στην περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι αν πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Βάση του άρθρου 5 κάθε «ένοπλη επίθεση» εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ, συνιστα επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία υποχρεούνται να προστρέξουν προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη.
Συγκεκριμένα, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 5, της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσιγκτον, βάση της οποίας ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη (σσ κράτη μέλη του ΝΑΤΟ) συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού».
Στο πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας εξάλλου, εκτός από τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης 4/9, με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο, το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας με τους ομολόγους τους από τις 4 υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες (Γεωργία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ).
ΠΗΓΗ:iskra.gr