Σελίδες

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Στον Καιάδα και η ψυχική υγεία

Δηλώνει ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα» και ξεκινά τον νέο γύρο διαθεσιμότητας με 300 εργαζόμενους από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» και 80 από το «Δρομοκαΐτειο» και το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης. 
Της Ντάνι Βέργου




Από την ψυχική υγεία θα ξεκινήσει τον νέο κύκλο διαθεσιμότητας-κινητικότητας εργαζομένων στην Υγεία ο Αδ. Γεωργιάδης. Σε σύσκεψη υπό τον ίδιο πριν από λίγες μέρες, αποφασίστηκε η διαθεσιμότητα 300 εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» και 80 του «Δρομοκαΐτειου» και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός είναι αμετακίνητος στην απόφασή του καθώς «δεν βγαίνουν τα νούμερα».

«Οι διαθεσιμότητες-κινητικότητες αυτή τη φορά πιθανόν να είναι απολύσεις», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής της 9ης Ψυχιατρικής Κλινικής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. «Ούτως ή άλλως, η ψυχική υγεία είναι συνεχώς υποβαθμιζόμενος χώρος της Υγείας, που οι μνημονιακές πολιτικές τον οδηγούν στην κατάργηση. Ηδη στο “Δαφνί”, οι 100 αποχωρήσεις τον χρόνο εργαζομένων που βγαίνουν σε σύνταξη και η μη αντικατάστασή τους σημαίνουν το κλείσιμο του νοσοκομείου σε ένα χρόνο, αφού δεν θα έχει προσωπικό», προσθέτει. «Απλώς επισπεύδεται η διαδικασία με τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων. Οι ελλείψεις είναι τρομακτικές τόσο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία όσο και στις εξωνοσοκομειακές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία). Είμαστε μπροστά σε μία πλήρη διάλυση της ψυχικής υγείας, κυριολεκτική, όχι μεταφορική», τονίζει.

Ανώτατο όριο νοσηλείας

Μαζί με την απόφαση για τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων στην ψυχική υγεία ήρθε και η προχθεσινή υπουργική απόφαση της Ζέττας Μακρή, που βάζει κανόνες στη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών στις ψυχιατρικές μονάδες-γενικά νοσοκομεία, κλινικές ψυχιατρείων! Μέχρι τρεις μήνες «ανώτατο όριο», όπως αναφέρει, θα νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες οι οποίοι, ανεξαρτήτως αν είναι καλά ή όχι, θα πηγαίνουν σπίτι τους με την πάροδο της προθεσμίας. Θα μπορούν βέβαια να πάρουν μια τρίμηνη παράταση – αλλά ούτε ώρα παραπάνω από εκεί και πέρα, αν περάσουν τους ειδικούς σκοπέλους που έχει βάλει το υπουργείο κάνοντας σχεδόν αδύνατη την παραμονή πάνω από το τρίμηνο.

«Η μακροημέρευση των ασθενών στα νοσοκομεία δεν είναι η λύση, όμως δεν έχουν δημιουργηθεί κοινοτικές δομές (κέντρα ψυχικής υγείας) για να στηρίζουν τους ανθρώπους αυτούς», λέει ο Θ. Μεγαλοοικονόμου. Διότι είναι δεδομένο ότι την εποχή αυτή οι οικογένειές τους είναι πλέον αδύνατον να το κάνουν. Στα ψυχιατρεία η πλειονότητα των ασθενών ανήκουν στα κατώτατα κοινωνικά στρώματα και, πέραν της οδύνης της ασθένειας, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την ανεργία, την έλλειψη ασφάλισης κ.ο.κ.

«Η δυσκολία ανταπόκρισης την εποχή των μνημονίων είναι μπροστά μας καθημερινά», περιγράφει ο διευθυντής της κλινικής του ψυχιατρικού νοσοκομείου. «Οι επιτροπές για την πιστοποίηση των αναπηριών διαρκώς αναβάλλονται, καθυστερούν από τον ένα μήνα στον άλλο, από το ένα τρίμηνο στο επόμενο. Ανθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ περιμένουν το επίδομα των 300 για να ζήσουν οι ίδιοι και πολλές φορές και τις οικογένειές τους. Πολίτες εξαθλιωμένοι, ανασφάλιστοι -μια μεγάλη κατηγορία, ένας στους τρεις- που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξασφάλισης των φαρμάκων τους. Ψάχνουμε να σκαρφιστούμε τρόπους να τους τα εξασφαλίσουμε για να μην υποτροπιάσουν. Είναι μία καθημερινή τραγωδία».

Βεβαίως οι ασθενείς θα μπορούν, αναφέρει θεωρητικά η απόφαση, να πάνε σε ξενώνα ή οικοτροφείο, που όμως θα είναι γεμάτα με τους ασθενείς που θα μεταφερθούν άρον άρον μέχρι το τέλος του χρόνου από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία που τόσο βιάζεται να κλείσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εδώ και τώρα, με ντιρεκτίβες, το υπουργείο Υγείας ορίζει στη νέα του απόφαση ότι «τίθεται σε προτεραιότητα η μετάβαση των χρονίως ψυχικά πασχόντων» και σε άλλο σημείο ότι «οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013». Διατάζει επίσης οι 400 χρόνιοι ασθενείς να μεταφερθούν και να προσαρμοστούν άμεσα σε οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, ενώ μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα μεταφερθούν σε προνοιακά ιδρύματα!

Καμία σχέση με μεταρρύθμιση

Ξεχνάμε το «Ψυχαργώς» ή την αποασυλοποίηση-αποϊδρυματοποίηση των ψυχικά πασχόντων και πάμε σε μεθόδους συνοπτικών διαδικασιών απλού αδειάσματος των ψυχιατρείων από ψυχικά πάσχοντες. Οπως είπε χθες ο υπουργός στην τηλεόραση, «ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο αποτελεσματικός και πιο φτηνός από τον δημόσιο». Τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με το όραμα της πάλαι ποτέ ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, για τον «μετασχηματισμό και την υπέρβαση του ψυχιατρείου» προς ένα ολοκληρωμένο, βασισμένο στην κοινότητα, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας, αλλά είναι ακριβώς στη διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Στην πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποίησής της, την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών και το πέρασμά τους στους ιδιώτες. «Φυσικά, θα αντισταθούμε», καταλήγει ο Θ. Μεγαλοοικονόμου.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr