Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Καταργούνται εκπαιδευτικές άδειες στο Δημόσιο.

Από τα χέρια του Γενικού Επιθεωρητή οι ενστάσεις για αργία.  
Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, περιορίζονται οι αναρρωτικές λόγω... δημοσιονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που σημειώνεται εμμονή στον νέο πειθαρχικό κώδικα, που τους θέτει ευκολότερα σε αργία, ενόσω η τρόικα ζητά 11.000 απολύσεις για το 2014.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ. 69/ 51 /οικ. 34813 της 27ης Δεκεμβρίου του 2013, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τις υπηρεσίες ότι κατά την εφαρμογή του Ν. 4210/2013 (ΦΕΚ 254/Α΄) "Ρυθμίσεις επί θεμάτων αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού", διευκρινίζεται ότι η Διοίκηση υποχρεούται να διαβιβάζει άμεσα το αίτημα του υπαλλήλου στο πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά στην περίπτωση που δεν απαντηθεί εντός 30 ημερών, η Διοίκηση εκδίδει αυτοδικαίως απόφαση. Ενώ, για την ένσταση, ο φάκελος μεταφέρεται στα χέρια του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Ως προς την διαθεσιμότητα, ενώ εξαιρούνταν οι αθλητές που έτυχαν διακρίσεων μέχρι και την 31η12.2009, με την εγκύκλιο όμως της 27ης Δεκεμβρίου 2013 επισημαίνεται ότι "για όσους αθλητές έτυχαν διάκρισης μέχρι και την 31η12.2009 αλλά δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση διορισμού μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4210/2013, ήτοι μέχρι την 21η.11.2013, το δικαίωμα διορισμού καταργείται".
Παράλληλα, αναστέλλεται η χορήγηση αδειών και παρατάσεων αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης. "Η αναστολή των αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης μέχρι τις 31.12.2014 κρίνεται απαραίτητη με δεδομένη τη δημοσιονομική κρίση που περιορίζει στο ελάχιστο τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί ο προγραμματισμός της αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών", αναφέρεται. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Ενώ, οι άδειες εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες κάθε έτος. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια μίας ημέρας.
Όσο για τις αναρρωτικές άδειες, ο χρόνος τους συντομεύεται στον ένα μήνα από τρεις, που ήταν προηγουμένως, ενώ διατηρείται το χρονικό διάστημα των έξι μηνών για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας επί δυσίατου νοσήματος.
Για τις γονικές άδειες δεν αλλάζει το καθεστώς και διευκρινίζεται ότι, με την έναρξη ισχύος του νόμου, ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται των διευκολύνσεων του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης μετ' αποδοχών άδειας ανατροφής τέκνου, ανάλογα με την ηλικία του τέκνου του. Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής (και όχι απαραίτητα συνεχόμενα με αυτή) ή του μειωμένου ωραρίου, παρατεινομένου αναλόγως (κατά έξι (6) μήνες σε περίπτωση γέννησης διδύμων, κατά δώδεκα (12) μήνες σε περίπτωση γέννησης τριδύμων κ.λ.π.) του μεγίστου ορίου ηλικίας των τεσσάρων (4) ετών των τέκνων.
Τέλος, οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού θα περιοριστούν και θα αφορούν μικρότερο αριθμό θέσεων από αυτές που προκηρύσσονται ανά φορέα κατηγορία κλάδο-ειδικότητα, ενώ η διάρκεια της σύμβασης απαγορεύεται να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες.
Η.Β
ΠΗΓΗ:avgi.gr