Σελίδες

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αλαλούμ με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Η ολιγωρία ορισμένων δήμων και η ελλιπής ενημέρωση προς τους γονείς αφήνει εκτός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ 22.717 παιδιά, με άμεσο κερδισμένο τον ιδιωτικό τομέα που θα φιλοξενήσει αναγκαστικά το μεγαλύτερο μέρος τους. 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα



Την αισιόδοξη εκτίμηση κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών διαψεύδει το αλαλούμ που προκύπτει με τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε κοινωνικές δομές. Συνολικά 14.730 θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία) μένουν κενές, παρά το γεγονός ότι είχαν εξευρεθεί τα χρήματα για την κάλυψή τους, ενώ εκτός δωρεάν φιλοξενίας στις παραπάνω δομές τίθενται τελικά 22.717 παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα τελικά αριθμητικά στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αντιστοιχούν σε 112.282 παιδιά, εκ των οποίων τα 97.629 πληρούσαν τις προυποθέσεις δωρεάν φιλοξενίας. Οι προσφερόμενες θέσεις, μετά την εξεύρεση 200 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για τη χρηματοδότησή τους, ανήλθαν στις 89.642. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός παιδιών που τοποθετήθηκαν στις δομές ανήλθε στα 74.912. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Οι αιτήσεις

Ποια είναι η αιτία της μη ένταξης 14.730 παιδιών στις χρηματοδοτούμενες θέσεις; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της Ενωσης, Σίμο Δανιηλίδη (δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών), αφενός μεν πολλοί γονείς δεν συμπλήρωσαν σωστά τις αιτήσεις, αφετέρου δε «υπήρξαν ολιγωρίες από πλευράς πολλών απερχόμενων διοικήσεων και χάθηκαν οι δομές». Στην κρίσιμη περίοδο κατά την οποία υποβάλλονταν οι αιτήσεις δεν υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση από πλευράς ορισμένων δημοτικών αρχών. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί γονείς να συμπληρώσουν αιτήσεις για μία δομή, χωρίς δεύτερη ή τρίτη εναλλακτική επιλογή, όπως είχαν το δικαίωμα. Ως εκ τούτου, πολλοί σταθμοί κάλυψαν άμεσα τις θέσεις τους, ενώ γειτονικές δομές έμειναν με πλήθος κενών θέσεων.

Από τα 200 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν, εκτιμάται ότι τελικά απορροφήθηκαν τα 177. Στο «στόχαστρο» των δημάρχων, αναφορικά με τη μη ένταξη χιλιάδων παιδιών στο πρόγραμμα, μπαίνει το απαράδεκτο οριζόντιο «κούρεμα» κατά 30% που επεβλήθη στον αριθμό των δομών που χρηματοδοτούνται.

Η ΚΕΔΕ, με δεδομένα ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι -«λιμνάζουν» 23 εκατ. ευρώ- καθώς και το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι περίπου 105.000, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται μόνο το 70% της δυναμικότητας αυτών των δομών (δημοτικών και ιδιωτικών), ώστε να ανοίξουν επιπλέον θέσεις, πέραν των 89.000, για τα παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Για όσα παιδιά και με αυτή τη ρύθμιση δεν καλυφθούν από τις δομές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», η ΚΕΔΕ θα πιέσει να διατεθούν κονδύλια στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός. Αναφορικά με τα 14.730 παιδιά που μένουν εκτός, παρά την ύπαρξη αντίστοιχων κενών θέσεων, φαίνεται ότι προς το παρόν οι γονείς θα αναγκαστούν να καταβάλουν τροφεία.

Του χρόνου χειρότερα

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ανάλογα φαινόμενα ολιγωρίας εκμεταλλεύεται άμεσα ο ιδιωτικός τομέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το 32% των παιδιών (23.899 συνολικά) θα φιλοξενηθούν σε ιδιωτικές δομές μέσω του προγράμματος. Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που προειδοποιούν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό θα αυξηθεί από του χρόνου.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr