Σελίδες

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
ΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ
Την αυτοχρηματοδότηση της έρευνας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αποφάσισε η κυβέρνηση την Παρασκευή (1/8), θέτοντας τέλος σε κάθε δημόσια χρηματοδοτική ερευνητική στήριξη των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αφού προηγουμένως είχε προβεί στη δραστική περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης των ερευνητικών προϋπολογισμών τους.

Η απόφαση αυτή ανοίγει ένα νέο πεδίο δράσης για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς το ερευνητικό προσωπικό και οι πολύτιμες υποδομές των ΑΕΙ - ΤΕΙ μετατρέπονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε παραρτήματα των εκάστοτε χρηματοδοτριών εταιριών, παράγοντας και πουλώντας έρευνα στους επιχειρηματίες κατόπιν παραγγελίας...
Οι συνέπειες αυτών των αποφάσεων θα είναι δυσμενέστατες για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού η έρευνα, αν και εφόσον θα πραγματοποιείται, δεν θα γίνεται προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά με γνώμονα το γρήγορο και μέγιστο κέρδος για τους χρηματοδότες - "επενδυτές".
Σε τελική ανάλυση, η εκχώρηση της έρευνας σε ιδιωτικά συμφέροντα όχι μόνο θα την συρρικνώσει και θα περιορίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της, αλλά θα επιφέρει και τη χαριστική βολή στα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού στην πράξη θα τα μετατρέψει σε παραρτήματα ιδιωτικών συμφερόντων, που θα λειτουργούν με χορηγούς.
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με την συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας:
«Να προσαρμοστούμε σε όσα ισχύουν στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην ΕΕ, να απελευθερώσουμε από την ενιαία αρχή πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι με αυτό τον τρόπο, «πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
Είπε, επιπλέον, ότι πρόκειται για αντίμετρο στις περικοπές οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18%, ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.
Νωρίτερα την Παρασκευή (1/8), μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο θέμα των μεταγραφών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δίνοντας το δικαίωμα μεταγραφής σε όλους, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις.
Τέλος, για τα κενά στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για δήθεν «αγώνα δρόμου» από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι πέρυσι τα κενά ήταν 3.500 λιγότερα.
ΠΗΓΗ:iskra.gr