Σελίδες

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει πανάκριβα τα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά παιχνίδια της ΕΕ και των ΗΠΑ (αλλά και τις παραδομένης κυβέρνησης Σαμαρά που τους ακολουθεί) σε βάρος της Ρωσίας.


Η   πολιτική των κυρώσεων που εφαρμόζει η ΕΕ (βλ. παρακάτω), απέναντι στη Ρωσία, σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ (που ήδη έχουν αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία) απειλεί με κατάρρευση τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων , αλλά και προϊόντων μεταποίησης.

Την έντονη ανησυχία τους, εξάλλου, για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκ μέρους της ΕΕ εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του (ολόκληρη η επιστολή παρακάτω) προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μετά δε την προχθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, με την οποία προειδοποιεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την απαγόρευση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, έχει ήδη σημάνει συναγερμός στον αγροτικό κόσμο. Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε τελικά ότι ενδέχεται να απαγορεύσει και τις εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα νεκταρίνια

Είναι βέβαιο πως εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν και –ακόμη περισσότερο- αν γενικευτούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι τεράστιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα ελληνικά φρούτα η Ρωσία αποτελεί τα τελευταία χρόνια   προνομιακή αγορά, αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών που σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

Η συνολική αξία, δε, των εξαγωγών φέτος προς τη ρωσική αγορά έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ. «Άμεσα ή έμμεσα, από την πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εξαγωγείς.

Από την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων προκύπτει πως μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας που αντιστοιχούν από μόνες τους στο 23% των συνολικών εξαγωγών, υπερβαίνοντας τα 108 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγείς εκφράζουν φόβους και για το ενεργειακό κόστος, εφόσον οι Ρώσοι υλοποιήσουν τις απειλές τους και το φθινόπωρο κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου προς την Ουκρανία (μέσω της οποίας τροφοδοτείται μεγάλο μέρος της Ευρώπης).

 Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρώ:

Γουναρικά 87,45

Ακτινίδια 25,7

Ροδάκινα 24,5

Φράουλες 23,5

Ηλεκτρική Ανελκυστήρες 16,6

Χρώματα, βερνίκια 12,01

Βερίκοκα, κεράσια κ.ά. 12,01

Νεκταρίνια 10,0

Ελαιόλαδο και παράγωγα 8,05

Πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες 6,39

Λαβράκια κ.ά 5,26

Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04

Αγγούρια 5,04

Ελάσματα και ταινίες 4,87

Ελιές 4,87

Είναι γεγονός πως, η συνεχιζόμενη και διαρκώς επιδεινούμενη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, και Ε.Ε-Ρωσίας, με επίκεντρο τα αντίποινα, επισείει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των αγωγών που διέρχονται από το Ουκρανικό έδαφος, με την απειλή αυτή να αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Ήδη μια σειρά χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποφύγουν έναν νέο (όπως το 2009) «παγωμένο χειμώνα», ενώ άλλες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αφού θα καλύψουν τις ανάγκες τους από τον υποθαλάσσιο αγωγό του North Stream.

Η ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ , Ε. Βενιζέλος, ήδη από τον Μάιο, ήταν από τους πρώτους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη του στην πραξικοπηματική- φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου.

Η κυβέρνηση δε ως Προεδρεύουσα το Α εξάμηνο του 2014 στην Ε.Ε., δεν πήρε την παραμικρή πρωτοβουλία για την αποτροπή της όξυνσης ή έστω για άμβλυνση της κρίσης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra πως είναι απορίας άξιον πώς η ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα τηρεί μια πλήρως εθελόδουλη στάση, στηρίζοντας “εν λευκώ” τις φιλο-ΕΕ και φιλο-αμερικανικές επιδιώξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Οι ίδιοι παρατηρητές συμπλήρωναν με έμφαση ότι οι κυρώσεις αυτές δεν είναι μόνο πλήρως αντιδραστικές, αλλά πρόκειται να επιφέρουν καίριο πλήγμα στον ήδη ανεμικό εξαγωγικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία ,δήθεν, κόπτεται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής μεταποίησης και της αγροτικής παραγωγής δίνει ακόμα ένα καίριο πλήγμα στις ήδη τρωθείσες από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ ελληνικές εξαγωγές, το οποίο εντάθηκε ακόμα περισσότερο τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι εμφανές ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αποκομίζει κανένα όφελος από την στήριξη της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας, με τη στήριξη της δοτής φασιστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Αντίθετα η κυβέρνηση με τη στάση της σκάβει και το λάκκο των Ελλήνων εξαγωγέων, ενώ θέτει τη χώρα σε κίνδυνο επάρκειας εφοδιασμού και παροχής φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα.

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΕ - ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΩΣΙΑΣ

Κυρώσεις «τρίτου βαθμού» που στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας ανακοίνωσε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω γραπτής δήλωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι νέες ποινές «θα περιορίσουν την πρόσβαση ρωσικών κρατικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιβάλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, θα επιβάλουν απαγόρευση στην εξαγωγή αγαθών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης και θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου».

Παραπλήσιες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου, του τομέα της ενέργειας και του τομέα άμυνας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει πως απαγορεύει σε αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες. Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.

Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

  Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

Για μία ακόμη φορά από τις αρχές του χρόνου, οι ρωσικές αρχές επιλέγουν να πυροδοτήσουν προειδοποιητικές βολές ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβάλλει στο διμερές εμπόριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, που σημειώνει ότι «οι Έλληνες Εξαγωγείς παρακολουθούν με ανησυχία, αλλά όχι πανικό τις σχετικές εξελίξεις».

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι «θα πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και επηρεάζουν συνολικά την ελληνική οικονομία και όλους τους μετέχοντες στην αλυσίδα της Εξωστρέφειας, παραγωγούς, εξαγωγείς, μεταφορείς, εκπροσώπους του τουρισμού».

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη: «οι εκτιμώμενες συνέπειες από πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, επηρεάζουν άμεσα παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα».

Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον ΠΣΕ επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφ’ όσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης). Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που σύναψε η ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων».Οι πρόσφατες κυρώσεις

 Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιβολή ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την Πολωνία, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης πολιτικής λύσης, που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Ελλήνων Εξαγωγέων, καθώς και την παράλληλη προώθηση διμερών εμπορικών συμφωνιών με χώρες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος των ενδεχόμενων απωλειών, σε περίπτωση επέκτασης των ρωσικών κυρώσεων και προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Αν και οι πρόσφατες κυρώσεις δε στρέφονται άμεσα κατά τις Ελλάδας, ωστόσο, επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες προσέγγισης της ρωσικής αγοράς, ειδικά για ελληνικά οπωροκηπευτικά, που αποτελούν το υπ’ αριθμόν 1 εξαγώγιμο προϊόν στην εν λόγω χώρα, δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία πραγματοποιούνται κυρίως μέσω Πολωνίας, Ουκρανίας και Μολδαβίας (στην οποία έχει ήδη επιβληθεί ρωσικό εμπάργκο).

Η απόφαση για επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ρωσίας έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία διαφαίνονταν τάσεις εξομάλυνσης στις ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, ακόμη και αυξητικοί ρυθμοί στις εξαγωγές πυρηνόκαρπων, όπως ροδάκινα και νεκταρίνια, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία και την απαίτηση για σύντομη διευθέτηση της κρίσης στις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Παράλληλα, δημιουργεί έντονες ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο οπωροκηπευτικών, καθώς οι χώρες που πλήττονται άμεσα από το εμπάργκο διοχετεύουν σε άλλες αγορές και σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα που αρχικά προορίζονταν για τη ρωσική αγορά. Ως συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν εντονότερο ανταγωνισμό και αναμένεται να δεχθούν πιέσεις στις τιμές.

Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις

 Η Ρωσία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 προμηθευτή της Ελλάδας και την 20η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις ενός διευρυμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλά δις ευρώ, επηρεάζοντας σημαντικά πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και τον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δις ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, με τη μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη, την περυσινή χρονιά να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δις ευρώ το χρόνο.

Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό της τάξης των 7,5 δις ευρώ περίπου, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 41% (περίπου 200 εκατ. Ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα . Η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).

Από την ανάλυση του ΠΣΕ, προκύπτει ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ήτοι περισσότερων των 110 εκατ. Ευρώ ετησίως, οι οποίες και συντηρούν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.

Τουρισμός και ΜεταφορέςΣυνολικά στο μέτωπο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνέπειες και στη ροή τουριστών από τη Ρωσία, η ανοδική τάση της οποίας συντήρησε την τελευταία διετία τις θετικές προσδοκίες στον κλάδο του Τουρισμού.

Αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες αναμένεται να προκύψουν και στο μέτωπο των μεταφορών, καθώς η Ρωσία ήδη προ τις κρίσης, σχεδίαζε την καθιέρωση αναθεώρησης του καθεστώτος γύρω από τις διεθνείς μεταφορές (TIR). Με την επιβολή κυρώσεων εκτιμάται ότι θα τηρηθεί ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στους μεταφορείς που προέρχονται από κράτη-μέλη, ενώ θα πρέπει να αναζητούν και εναλλακτικά δίκτυα διανομής, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς των προϊόντων προς και από τη Ρωσική αγορά.

Κόστος ενέργειας και πρώτων υλώνΣημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτός της ενδεχόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής. Η Ρωσία αποτέλεσε τη διέξοδο της Ελλάδας στην προμήθεια αργού πετρελαίου, μετά τις εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ αποτελεί και βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε Φυσικό Αέριο. Ποσοστό άνω του 90% των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία αφορά προϊόντα των κλάδων της ενέργειας, με αποτέλεσμα πιθανές κυρώσεις να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτης ύλης προϊόντων διύλισης πετρελαίου καθώς και στο φυσικό αέριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πιθανός περιορισμός εξαγωγών από τη Ρωσία ειδικά δημητριακών και πρώτων υλών, θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους κόστος παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα, καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά διεθνώς, αλλά και ακριβότερα για τους Έλληνες καταναλωτές, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.ΤΟ ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ


Κατάταξη Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία 2013:

Νο 20 στις Εξαγωγές, Νο 1 στις Εισαγωγές
ΑΞΙΑ (εκατ. €)
2009 2010 2011 2012 2013
ΕΞΑΓΩΓΕΣs 237,79 325,00 411,90 467,65 406,03
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ 3.042,01 4.822,84 4.891,51 6.011,65 6.615,14
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ -2.804,22 -4.497,85 -4.479,61 -5.544,00 -6.209,11
Εξαγωγές /Εισαγωγές (%) 7,82% 6,74% 8,42% 7,78% 6,14%


%     ΜΕΡΙΔΙΟ
Στις συνολικές Εξαγωγές 1,37% 1,57% 1,72% 1,71% 1,49%
Στις συνολικές Εισαγωγές 6,41% 10,35% 10,54% 12,93% 14,76%

ΚΛΑΔΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


ΚΛΑΔΟΙ % ΚΑΤΑΝΟΜΗ
Εξαγωγές στη Ρωσία Εισαγωγές από Ρωσία
2009 2010 2011 2012 2013 2009 2010 2011 2012 2013
Αγροτικά Πρϊόντα 31,17% 32,14% 30,19% 41,48% 41,23% 0,84% 0,65% 1,19% 1,44% 0,87%
Πρώτες Ύλες 0,85% 0,44% 2,77% 2,12% 0,94% 1,40% 0,94% 0,83% 0,50% 0,58%
Ενέργεια 2,08% 2,54% 2,56% 0,61% 1,38% 90,46% 91,77% 92,47% 94,91% 95,54%
Βιομηχανικά Είδη 65,44% 64,70% 64,43% 55,63% 56,42% 7,30% 6,64% 5,51% 3,13% 3,00%
Άλλα 0,46% 0,18% 0,05% 0,15% 0,02% 0,00% 0,00% 0,00% 0,02% 0,00%
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Προϊόν Αξία % Μερίδιο Προϊόν Αξία % Μερίδιο
Γούνες, γουνοδέρματα
87.464 21,54% Αργό Πετρέλαιο
3.622.183 54,76%
Πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια κτλ)
48.865 12,03% Πετρελαιοειδή Προϊόντα 1.706.854 25,80%
Άλλα φρέσκα φρούτα
27.739 6,83% Φυσικό Αέριο 983.154 14,86%
Φράουλες
23.519 5,79% Αλουμίνιο 79.742 1,21%
Ανελκυστήρες, αναβατόρια
18.959 4,67% Αλουμίνιο σε κράματα
52.592 0,80%
Χρώματα, βερνίκια 12.106 2,98% Σιτηρά ανάλεστα 40.143 0,61%
Μαρμελάδες.
11.501 2,83% Γουνοδέρματα 24.454 0,37%
Ιχθυρά 9.885 2,43% Δημητριακά
9.930 0,15%
Ελαιόλαδο παρθένο
8.058 1,98% Ουρία

8.907 0,13%
Αλουμίνιο, σε φύλλα <.2mm
6.152 1,52% Άνθρακας
6.442 0,10%
ΠΗΓΗ:iskra.gr