Σελίδες

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η σιωπή είναι συνενοχή !

Αίσθηση έχει προκαλέσει και κάνει το γύρο τού διαδικτύου (και όχι μόνο), η αποκάλυψη πού έκανε η σελίδα τής Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων Λαϊκού, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα στο Νοσοκομείο μας.
Η συγκεκριμένη δημοσίευση τής σελίδας μας, έκανε αναφορά στούς εργαζόμενους πού έχουν προσληφθεί με τη διαδικασία τής μικροπρομήθειας και είχε τίτλο:«Εργαζόμενοι με μικροπρομήθεια στο Λαϊκό!» (19 Αυγούστου 2014).
Δεν είναι η πρώτη φορά πού η σελίδα τής "Ενωτικής Κίνησης", αναδεικνύει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των εργαζομένων, τις ελλείψεις προσωπικού κ.τ.λ.
Η δημοσιοποίηση και η καταγγελία, είναι συμβολή στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Η σιωπή είναι συγκάλυψη και συνενοχή.

Δείτε στην συνέχεια κάποια από τα σχετικά δημοσιεύματα: 

Προσλήψεις σοκ στο Λαικό: Εργαζόμενοι έγιναν...γάζες και βαμβάκι

. Κοινωνία

668f6655-c1eb-4300-b9f0-1334bf7343c0Σε προσλήψεις για ...γέλια και για κλάμματα προχώρησαν οι αρμόδιοι του Λαικού Νοσοκομείου με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας, παίρνοντας για τετράμηνη εργασία διοικητικούς υπαλλήλους μέσω της διαδικασίας των... μικροπρομηθειών!
Τα μάτια τους τρίβουν οι εργαζόμενοι στο Λαικό νοσοκομείο αλλά και στο υπόλοιπο ΕΣΥ, όταν έμαθαν πως οι αρμόδιοι του Λαικού καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος αλλά και αξιοπρέπειας προσέλαβαν τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους με την ίδια διαδικασία που αγοράζονται γάζες, βαμβάκια αλλά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τα νοσοκομεία.
Την αποκάλυψη ότι πλέον διενεργούνται «προσλήψεις» εργαζομένων στα Νοσοκομεία μέσα από τη διαδικασία των «μικροπρομηθειών», δηλαδή όπως συμβαίνει με την αγορά διάφορων υλικών, έκανε το στέλεχος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Ανδρέας Μακρής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ.Μακρή, το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται προχώρησε με απόφαση του ΔΣ σε προκήρυξη, ζητώντας οικονομικές προσφορές προκειμένου να προσλάβει 4ους Διοικητικούς Υπαλλήλους για ένα 4μηνο μέχρι του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ.
Πρόκειται σαφώς για την πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων ανεξάρτητα εάν η διαδικασία μοιάζει νομότυπη.
Και το θέμα είναι πως το τραγελαφικό αυτό γεγονός αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι επιχειρούν να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία σήμερα πλήττονται απο την τραγική έλλειψη προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι στο Λαικό επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πλέον είναι πιο επιτακτική από ποτέ η: "Μόνιμη και σταθερή εργασία, καθώς και αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο."
Δείτε ολόκληρο το κείμενο καταγγελία από τη σελίδα της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Εργαζόμενοι με μικροπρομήθεια στο Λαϊκό !
 Με τον «αμαρτωλό» όρο "μικροπρομήθεια", εννοείται η διαδικασία με την οποία το Νοσοκομείο προμηθεύεται διάφορα υλικά χωρίς διαγωνισμό, αλλά με απ` ευθείας ανάθεση. Αρκεί το κόστος των συγκεκριμένων υλικών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Η αιτιολογία της μικροπρομήθειας, είναι το επείγον της αγοράς ενός υλικού, για το οποίο δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να τελεσφορήσει ένας τακτικός διαγωνισμός.
Ο όρος είναι «αμαρτωλός», γιατί έχει συνδεθεί με μίζες, τεχνητή ζήτηση κ.τ.λ.
Το θέμα μας εν προκειμένω, δεν είναι ο τρόπος προμηθειών των Νοσοκομείων, αλλά το γεγονός ότι στην κατηγορία των υλικών, υπάγονται πλέον και οι εργαζόμενοι! Σωστά διαβάσατε:

«Κατόπιν των ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο, Ομόφωνα αποφασίζει:
Εγκρίνει την διάθεση 4 (τεσσάρων) Διοικητικών υπαλλήλων για ένα 4/μηνο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας και μέχρι του ποσού των 20.000,00€ πλέον ΦΠΑ, με  συλλογή προσφορών από το ελεύθερο εμπόριο.
Η απόφαση αυτή επικυρώνεται αυθημερόν.» 
Είναι απόσπασμα από το πρακτικό της απόφασης του Δ.Σ. στις 2-7-14.
Τα «ανωτέρω», είναι δύο υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού και τα οποία επικαλείται το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, για να προσλάβει εργαζόμενους με μικροπρομήθεια.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και έχουν αφυδατώσει πλήρως τα Νοσοκομεία από προσωπικό, έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία έχουν εισβάλλει μέσα στα Νοσηλευτικά ιδρύματα, απομυζούν δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται άγρια τούς εργαζόμενους.
Πρόκειται για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα,τις εταιρείες «παροχής υπηρεσιών» και «ενοικίασης» εργαζομένων. Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής αυτών των εργαζομένων.
Όλοι επίσης γνωρίζουμε τις υπόγειες διαδρομές  που τις περισσότερες φορές αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν, ώστε να εξασφαλίσουν τα 500 ευρώ για 4 ή 8 μήνες.
Οι διαδρομές αυτές  περνούν μέσα από πολιτικά γραφεία, από παράγοντες και παραγοντίσκους που κατέχουν κάποιο αξίωμα και από πολλά άλλα μονοπάτια τα οποία στοχεύουν στον εκμαυλισμό συνειδήσεων, στην απόλυτη ηθική, αξιακή και ιδεολογική υποταγή.
Έντονη είναι η φημολογία, ότι από Σεπτέμβρη θα "γεμίσει" το Νοσοκομείο με Νοσηλεύτριες. Όμως, οι Νοσηλεύτριες αυτές θα εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών!
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Νοσοκομείο μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. (ιδιωτικά συνεργεία, συμβασιούχοι, μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ΚΕΛΠΝΟ, εργαζόμενοι-μικροπρομήθεια, κ.τ.λ.).
Η αλληλεγγύη μας σ` αυτούς τους εργαζόμενους-συναδέλφους, όχι απλά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά να εκφράζεται και στην καθημερινή μας πρακτική. 

Στη λυσσαλέα προσπάθειατου νεοφιλελεύθερου τυφώνα να επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα, τον εργασιακό μεσαίωνα και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας όραμα  ενός «άλλου κόσμου»που θα διασφαλίζει:
Μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο.
Μόνο σε μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα που θα είναι απαλλαγμένη από τα «κοράκια» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, μπορεί να βρεί τη θέση της η ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι μονόδρομος.
Η συμβολή καθενός και καθεμιάς στην υπόθεση της ανατροπής, είναι το ζητούμενο.
Θα τους αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας;

Ανδρέας Μακρής
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Λαϊκού.
μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Εργαζόμενοι με μικροπρομήθεια στο Λαϊκό!


Οι εργασιακές εξελίξεις στο Λαϊκό νοσοκομείο. Αναδημοσίευση από το Blog του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ"

 Σημ. Συνέβη στο ΛΑΪΚΟ. 
Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα! Αυτό που όσοι τολμούσαν να το ψελλίσουν, όχι πολλά χρόνια πριν αλλά μόλις πέρυσι και πρόπερσι και οι περισσότεροι τους χαρακτήριζαν λαϊκιστές, παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη θεωρούμαστε αναλώσιμοι, περιορισμένης χρήσης που δικαιούμαστε να ζούμε για όσο μας χρειάζεται το αφεντικό, ιδιωτικό ή δημόσιο. 
Γι' αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε τις εργασιακές σχέσεις που Κυβέρνηση-Τρόϊκα έχουν ξεθεμελιώσει. Γι' αυτό δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στη μονιμότητά μας, στα πτυχία και τα "προσόντα", στο γεγονός ότι δεν μας απέλυσαν ως τώρα, άρα δεν θα μας απολύσουν ούτε αύριο.
Γι' αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε τα Σωματεία μας και να τα χρησιμοποιήσουμε, όχι για να κρυφτούμε πίσω τους αλλά για να ενωθούμε όλοι μαζί και να αντισταθούμε. Απ' αυτή τη λαίλαπα ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΚΡΥΦΤΕΙ", ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ!  

ΣΗΜ. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ; 
ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΞΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Σ' ΕΜΑΣ, ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ, 
ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! 
ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ 
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ  Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
Η ΜΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ! 
Την αποκάλυψη ότι πλέον διενεργούνται «προσλήψεις» εργαζομένων στα Νοσοκομεία μέσα από τη διαδικασία των «μικροπρομηθειών», δηλαδή όπως συμβαίνει με την αγορά διάφορων υλικών, κάνει το στέλεχος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Ανδρέας Μακρής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το στέλεχος του ΜΕΤΑ, το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται προχώρησε με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου σε προκήρυξη ζητώντας οικονομικές προσφορές προκειμένου να προσλάβει 4ους Διοικητικούς Υπαλλήλους για ένα 4μηνο μέχρι του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ.

Το ζήτημα δεν είναι βεβαίως αν όλη αυτή η διαδικασία είναι «τυπικά» εντάξει, ή πρόκειται για κάποιο «λάθος» αλλά η λογική που επιχειρούν οι μνημονιακοί εκπρόσωποι να κατοχυρώσουν μέσα από αυτή την «αγορά».
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν δεν πρόκειται απλώς για ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων στα Νοσοκομεία, αλλά για τον απόλυτο εξευτελισμό και την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των μνημονικών πολιτικών την ίδια την εργασία αλλά και τους εργαζόμενους.
Βεβαίως όπως επισημαίνουν και στο σχετικό άρθρο οι συνάδελφοι από το Λαϊκό Νοσοκομείο η απαράδεκτη αυτή διαδικασία αναδεικνύει και ζητήματα που ούτως η άλλως έχουν καταγγελθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και σχετίζονται με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την έλλειψη στελέχωσης και προσλήψεων με μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία, τις πελατειακές σχέσεις καθώς και την διεύρυνση της ελαστικής και επισφαλούς εργασία μέσα σε αυτά.
Και όπως σωστά επισημαίνουν οι συνάδελφοι μας στο Λαϊκό «Στη λυσσαλέα προσπάθεια του νεοφιλελεύθερου τυφώνα να επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα, τον εργασιακό μεσαίωνα και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας όραμα  ενός «άλλου κόσμου»που θα διασφαλίζει:
Μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο.
Μόνο σε μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα που θα είναι απαλλαγμένη από τα «κοράκια» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, μπορεί να βρεί τη θέση της η ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι μονόδρομος.
Η συμβολή καθενός και καθεμιάς στην υπόθεση της ανατροπής, είναι το ζητούμενο.
Θα τους αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας;

  • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ.Νικολάου Κρήτης


Προσλήψεις εργαζομένων με τη διαδικασία προμηθειών (!) στο Λαϊκό Νοσοκομείο 

  • http://exelixeis.gr/νοσοκομειο

Εργαζόμενοι με μικροπρομήθεια !!!

       
Print Friendly
Press Room από Press Room
12:58, 23 Αυγ 2014

Αναρτήθηκε στην κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κείμενο καταγγελία από τη σελίδα της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο.