Σελίδες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μαζική κοινωνική κινητοποίηση «αντίδρασης και αντίστασης» ενάντια στις εκποιήσεις, πραγματοποίησε την Τετάρτη (27/8) η Πλατφόρμα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», η οποία αντιτίθεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πάσης φύσεως ακινήτων, όσων αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή χιλιάδων Κυπρίων πολιτών.


ΚΑΝ'ΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Πολιτικοί παρατηρητές από τη Λευκωσία τόνιζαν στην Iskra ότι αν αυτό το μνημονιακό νομ/διο ψηφισθεί τότε χιλιάδες νοικοκυριά στην Κύπρο μπορεί γρήγορα να βρεθούν στο δρόμο χωρίς την πρώτη κατοικία τους, την επαγγελματική τους στέγη ή και την αγροτική τους γη.
Οικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα τόνιζαν ότι,μετά από επιμονή της τρόικας, επίκειται και στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, ανάλογη ρύθμιση, που θα αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, προστασία που ισχύει μέχρι 31/12/15.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σίγουρα, μετά τη δήμευση των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ, θα ακολουθήσει και μαζικό ξεσπίτωμα των ελληνικών νοικοκυριών.
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν την άμεση ανάγκη να ακολουθήσουν οι έλληνες πολίτες το παράδειγμα των Κυπρίων και να βγουν μαζικά στο δρόμο ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, για την προστασία των ακινήτων τους, ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας τους.
Κάποτε ο ελληνικός λαός έδινε το παράδειγμα στους Κυπρίους με τις κινητοποιήσεις του. Τώρα πρέπει να συμβεί το αντίστροφο.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα,είναι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΕΚΥΣΥ, Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και Κίνηση Πολιτισμού. 

«Σαν Πλατφόρμα κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων υπερασπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μισθοσυντήρητων, ανέργων, μικρομεσαίων βιοπαλαιστών και αγροτών μας», αναφέρει η σχετική διακήρυξη.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η οποία θα αποτελέσει και πρόταση ψηφίσματος, με το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση για εκποίηση περιουσιών, οι Κύπριοι πολίτες απειλούνται για πρώτη φορά μετά το 1974, να χάσουν τα σπίτια, την επαγγελματική στέγη και την καλλιεργήσιμη γη, πληρώνοντας νέο αναίτιο βαρύ τίμημα για την κρίση.
«Είναι τραγικό αυτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους, αυτοί των οποίων έχουν μειωθεί δραστικά τα εισοδήματα, αυτοί που αναγκάζονται να προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, να απειλούνται τώρα να μείνουν και άστεγοι», σημείωσε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι «η κρίση είναι αποτέλεσμα της απληστίας με την οποία τα τραπεζικά 'σαΐνια' διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις του κόσμου σε ένα παιγνίδι διεθνούς κερδοσκοπίας, ανεξέλεγκτων δανείων που έδιναν στους ημέτερους χωρίς έλεγχο και χωρίς διασφαλίσεις, αμύθητων μπόνους και απίστευτης κακοδιαχείρισης».
«Αντί μέτρων που να τιμωρούν τους υπαίτιους της κρίσης και να προστατεύουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι στις τράπεζες, παρακολουθούμε την προώθηση ενός νέου νόμου που απειλεί τα σπίτια και την επαγγελματική στέγη της πλατιάς μάζας των συμπατριωτών μας με συνοπτικές διαδικασίες εκποιήσεων. Αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά εγκληματική και οικονομικά αδιέξοδη και καταστροφική και δεν μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή και στη πολυδιαφημιζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας», προστίθεται στη διακήρυξη.

Η Πλατφόρμα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες σε μαζική μαχητική κινητοποίηση «για να αντιδράσουμε σε ένα ισοπεδωτικό νομοσχέδιο, να υπερασπιστούμε την οικογενειακή και επαγγελματική μας στέγη και την κοινωνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας», όπως αναφέρει.
ΠΗΓΗ:iskra.gr