Σελίδες

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ψυχιατρική απορρύθμιση με λουκέτο σε νοσοκομεία και έξωση στους πάσχοντες

Με προχειρότητα αλλά και περισσή σπουδή η κυβέρνηση βάζει λουκέτο τις επόμενες ημέρες σε Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης.
1.300 ψυχικά ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται μόνο σε Δαφνί και Δρομοκαϊτειο και 4.500 πάσχοντες που επισκέπτονται τακτικά τα ιδρύματα, προορίζονται για Γενικά Νοσοκομεία, που ήδη λειτουργούν με ράντζα και ελλείψεις προσωπικού και υλικού. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ψυχιατρική απορρύθμιση δηλώνουν οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι σε Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει να αποποιηθεί των ευθυνών της και προανήγγειλαν μπαράζ κινητοποιήσεων που θα αποφασιστεί αύριο στις γενικές συνελεύσεις τους.
Όπως είπαν, μέχρι στιγμής η αναζήτηση χώρων στα Γενικά Νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας, έχει καταλήξει σε κλινικές του Θριασίου και του Ευαγγελισμού, με δυναμική 20 κλινών και με 40 ράντζα, όταν μόνο στα δύο μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται ήδη 1.300 ασθενείς.
Σημειώνεται ότι το Δαφνί διαθέτει 9 ψυχιατρικές κλινικές και το Δρομοκαϊτειο 6.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης για λουκέτο στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι η απόφασή της να παραχωρήσει 400 στρέμματα στο ΤΑΙΠΕΔ.
Υπογράμμισαν, δε, ότι δεν πρόκειται για ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά για απορρύθμιση με μνημονιακή επιταγή.
Δεν υπάρχουν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι για να στεγαστούν οι ψυχικά πάσχοντες, τονίζουν γιατροί και εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, σε ανακοινώσεις της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ.
Πάντως, τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας αναζητούν τους... κατάλληλους χώρους για να στεγασθούν οι ψυχιατρικές κλινικές, σε δημόσια νοσοκομεία. Εντός των ημερών θα συντάξουν πόρισμα που θα παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου.
Ο βίαιος διαμελισμός της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης – Κατάθεση σχετικών ερωτήσεων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση κατέθεσαν στις 7/8/2014, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το επιχειρούμενο κλείσιμο των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Επίσης, κατατέθηκε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για την επιπρόσθετη επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων που ζήτησε η Υφυπουργός Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  
Εν μέσω θέρους, η Υφυπουργός Υγείας κα Κ. Παπακώστα και ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, κος Π. Θεοδωράκης, μέσα από ένα μπαράζ συνεντεύξεων, δημόσιων δηλώσεων και εμφανίσεων σε τηλεοπτικά κανάλια, βάλθηκαν να διατρανώσουν την πεποίθησή τους ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προς την ευτυχή ολοκλήρωσή της. Δήλωσαν δε ευθαρσώς ότι ο πολυπόθητος μετασχηματισμός των τριών Ψυχιατρείων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα του Συμφώνου μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέρα όμως από τις πανηγυρικές δηλώσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων, οι ιθύνοντες δεν αποκάλυψαν κανένα μέτρο που πήραν και καμία ενέργεια στην οποία προέβησαν, προκειμένου να υλοποιηθούν όσα υπόσχονται.
  
Όσο και αν ψάξαμε τις δηλώσεις της κας Παπακώστα και του κου Θεοδωράκη, όσο και αν ρωτήσαμε τους ίδιους προσωπικά, δεν μάθαμε απόλυτως τίποτα σχετικά με όσα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα αναδεικνύεται το γεγονός ότι προαναγγέλλεται το κλείσιμο των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων (ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο, ΨΝΘ) χωρίς να έχει υπάρξει απολύτως καμία μέριμνα για τη διάδοχη κατάσταση. Δεν έχουν βρεθεί τα Γενικά Νοσοκομεία στα οποία θα μεταφερθούν οι κλινικές, δεν θα έχουν δημιουργηθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κοινοτικές δομές, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια για την βιωσιμότητα του συστήματος (η Υφυπουργός διαφημίζει το αίτημα της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιπρόσθετη επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων, για το οποίο όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση), δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις που θα επιφέρει το κλείσιμο στην ψυχιατρική εφημερία και στα ήδη υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, δεν έχει συνεκτιμηθεί ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών στα τρία Ψυχιατρεία προέρχονται από την περιφέρεια, επομένως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δημιουργία δομών εκτός αστικών κέντρων. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να μιλάμε για μετασχηματισμό των ψυχιατρείων στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά για βίαιο διαμελισμό στο πλαίσιο της απορρύθμισης που επιδιώκει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας.
  
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη για ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι ο μετασχηματισμός των ψυχιατρικών νοσοκομείων κλειστού τύπου σε ένα πλήρες και τομεοποιημένο δίκτυο κοινοτικών δομών που θα υπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με σεβασμό στις βασικές αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής: την ολιστική προσέγγιση, τη συνέχεια της θεραπευτικής διαδικασίας, το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη, την εξάλειψη του στίγματος, την τομεοποίηση και την προσβασιμότητα. Δυστυχώς, το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν έχει καμία σχέση με το επιχειρούμενο κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων. Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική θα πετάξει τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο δρόμο και θα στερήσει από τις τοπικές κοινωνίες τις -τόσο αναγκαίες στις μέρες μας- υπηρεσίες ψυχικής υγείας.  

ΕΕΚΕ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ
  

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων:


1. Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σχετικά με την απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και το λεγόμενο «κλείσιμο» των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μέχρι το 2015

Την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια υφυπουργός κα Κ. Παπακώστα και ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών κος Π. Θεοδωράκης ανακοίνωσαν ότι θα υλοποιηθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα οι δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με την πολιτική για την ψυχική υγεία, όπως απορρέουν από το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαίκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες ο σχεδιασμός για το κλείσιμο των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο, ΨΝΘ), τα οποία αναμένεται να “μετασχηματιστούν” μέχρι το τέλος του 2015.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί πριν από ένα περίπου χρόνο η πρώην Υφυπουργός Υγείας κα Ζ. Μακρή. Οι πανομοιότυπες φετινές δηλώσεις δεν αποκάλυψαν καμία σχετική ενέργεια που να έχει λάβει χώρα μέσα στον χρόνο που μεσολάβησε, επομένως δεν μπορούν παρά να ειδωθούν στο πλαίσιο της καμπάνιας προσωπικής προβολής της νυν υφυπουργού και του διοικητή του ΨΝΑ. Η πανηγυρική επαναδιατύπωση των θέσεων και των δεσμεύσεων, ούτε υποκαθιστά την απουσία πολιτικής ούτε καθησυχάζει κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική για την ψυχική υγεία, η μετάβαση δηλαδή από το μοντέλο της ιδρυματικής ψυχιατρικής περίθαλψης σε εκείνο της κοινωνικής-κοινοτικής ψυχιατρικής, με επίκεντρο τις ανάγκες των ψυχικά πασχόντων ως υποκειμένων, σε ένα ενιαίο τομεοποιημένο, κοινοτικά προσανατολισμένο δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας, με βάση μια ολιστική βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση.                                                                 
 Βασικός πυλώνας της αλλαγής παραδείγματος είναι ο μετασχηματισμός των “κλειστών” ασυλικών ιδρυμάτων σε ένα πλήρες και τομεοποιημένο δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα προάγουν μια ολιστική προσέγγιση η οποία θα ενσωματώνει ένα πλήρες φάσμα παρεμβάσεων, από την έγκαιρη πρόληψη μέχρι πολυεπίπεδες δράσεις κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση συστηματικά επιστρατεύει τη φιλοσοφία και την ορολογία της κοινοτικής ψυχιατρικής ως πρόσχημα για τη επιχειρούμενη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι στόχοι που εξυπηρετούνται δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης, την επανένταξη, την τομεοποίηση των υπηρεσιών, την προσβασιμότητα, τη συνέχεια της θεραπευτικής φροντίδας, την κοινοτική ψυχιατρική, την πρόληψη, τον σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών, τον αποστιγματισμό και την επανένταξη. Αντίθετα, η πολιτική για την ψυχική υγεία υπακούει εξ ολοκλήρου στις βασικές αρχές του νεοφιλελευθερισμού, τον περιορισμό των δαπανών για τη δημόσια υγεία, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την περιστολή των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζόμενων, την ιδιωτικοποίηση, την περιθωριοποίηση των ευπαθών ομάδων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες εξαγγελίες για το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μετασχηματισμό των ιδρυμάτων στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά μόνο για βίαιο κλείσιμο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ψυχιατρεία χωρίς να έχει διασφαλίσει τις απαραίτητες προύποθέσεις και κονδύλια για την ομαλή μετάβαση των ασθενών σε κοινοτικές δομές και για τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και  υποστελέχωσης. Τα ράντζα στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων ιδιαίτερα της Αθήνας και η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία της ολοένα εντεινόμενης κρίσης του συστήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μετάβαση των κλινικών των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων στα Γενικά Νοσοκομεία της επικράτειας; Ποια είναι τα Γενικά Νοσοκομεία που έχουν επιλεγεί να φιλοξενήσουν τις υπάρχουσες κλινικές; Ποια είναι η πρόβλεψη για το χρόνο που απαιτούν αυτές οι ενέργειες; Ποια θα είναι η σύνθεση του προσωπικού των κλινικών αυτών; Το ανθρώπινο δυναμικό των ψυχιατρείων θα υποχρεωθεί να μεταφερθεί στις νέες κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων όπου αυτές θα οροθετηθούν;
2. Ποια είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία των υπόλοιπων απαραίτητων κοινοτικών δομών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Στεγαστικές Δομές); Πως θα στελεχωθούν αυτές οι δομές δεδομένης της απαγόρευσης προσλήψεων στο δημόσιο τομέα; Υπάρχει ήδη ικανός αριθμός αντίστοιχων δημόσιων δομών ή θα διοχετευτούν ασθενείς σε δομές του ιδιωτικού τομέα (κερδοσκοπικού και μη); Υπάρχει σχέδιο για την «αξιοποίηση» του αντίστοιχου προσωπικού του ΠΕΔΥ;
3. Πόσες είναι οι κενές κλίνες που υπάρχουν σε δομές που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των ασθενών των τριών ψυχιατρείων; Σε τι τύπου δομές θα κατευθυνθούν αυτοί οι ασθενείς;
4. Δεδομένου του ότι τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν υπερτοπική εμβέλεια, ποια είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών στην περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να ανασχεθεί το ρεύμα των ασθενών προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;
5. Έχουν γίνει μελέτες για την επίπτωση που θα έχει το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων στην ψυχιατρική εφημερία των αστικών κέντρων;
6. Πως θα αντιμετωπισθεί η ήδη αυξανομένη ανάγκη για κλίνες οξέων περιστατικών, τη στιγμή που οι διάδρομοι των Ψυχ. Τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων γεμίζουν καθημερινά με “ράντζα”;
7. Πως θα ανασχεθεί το φαινόμενο των ακούσιων ασθενών που αναλογούν στο 60% των νοσηλευόμενων σε ψυχιατρικές κλίνες έναντι μόλις 8% στις χώρες τις ΕΕ;
8. Ποια είναι η σημερινή εικόνα της τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας γενικά και ειδικά στη Αττική; Πόσοι είναι οι Τομείς Ψυχικής Υγείας που δεν διαθέτουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Ποιες υπηρεσίες διαθέτουν οι τομείς τη Αττικής (ανά τομέα) και ποια είναι η πρόβλεψη μέχρι  το 2015 για δημιουργία νέων υπηρεσιών;
9. Υπάρχει και ποιο είναι συγκεκριμένα το σχέδιο για τους ασθενείς του α. 69 Π.Κ. (“ακαταλόγιστοι”) που φιλοξενούνται στα τρία ψυχιατρεία;
10. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τους έφηβους ασθενείς 16-18 ετών οι οποίοι συχνά νοσηλεύονται σε τμήματα ενηλίκων ;
11. Τι θα απογίνουν οι δημόσιες Μονάδες Απεξάρτησης που στεγάζονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία;
12. Πώς εγγυάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες ενέργειες για τον μετασχηματισμό των ψυχιατρείων μέσα στα τόσο στενά χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου Συνεργασίας Andor - Λυκουρέντζου (μέχρι το τέλος του 2015), δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει χωροθετηθεί ούτε ένας από τους χώρους των Γενικών Νοσοκομείων που θα φιλοξενήσουν τις κλινικές που θα μεταφερθούν; Θα ζητηθεί παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Μαντάς

Βασιλική Κατριβάνου

Ανδρέας Ξανθός

Γιάννης Ζερδελής

Άννα Χατζησοφιά

Μαρία Διακάκη

Θανάσης Πετράκος

Χαρά Καφαντάρη

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Μαρία Κανελλοπούλου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Κυριακάκης

Μαρία Μπόλαρη

Δημήτρης Στρατούλης

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Γιάννης Σταθάς

Μαρία Τριανταφύλλου

Ελένη Αυλωνίτου

Αλέξης Μητρόπουλος

Νάσος Αθανασίου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Ηρώ Διώτη

Κώστας Ζαχαριάς

Κώστας Δερμιτζάκης

Νίκος Συρμαλένιος

Αφροδίτη Σταμπουλή

Δημήτρης Γάκης

Χρήστος Καραγιαννίδης2.   Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Θέμα: Σχετικά με τα απαιτούμενα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση κοινοτικά κονδύλια

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Μετά τη συνάντηση της με τον Επίτροπο Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της ΕΕ Laszlo Andor για θέματα Ψυχικής Υγείας, η αρμόδια Υφυπουργός Υγείας κα Παπακώστα δήλωσε ότι αιτήθηκε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία “μετάβασης από την ασυλικού τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα”. Ο αποχωρών επίτροπος κύριος Andor δήλωσε ότι θα εξεταστεί το αίτημα, χωρίς να δεσμευτεί για την ικανοποίησή του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πως τεκμηριώνεται η ανάγκη για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους;
2. Βάσει ποιας μελέτης προσδιορίστηκε το ύψος της απαιτούμενης επιπρόσθετης χρηματοδότησης;
3. Που θα διατεθούν αυτοί οι επιπλέον πόροι; Σε υπάρχουσες δομές ή στη δημιουργία νέων; Σε δαπάνες του δημόσιου ή του μη κερδοσκοπικού τομέα;
4. Σε περίπτωση που δε θα διατεθούν τελικά τα επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, ποια θα είναι η επίπτωση στη διαδικασία “μετασχηματισμού” των ψυχιατρικών νοσοκομείων; Σε αυτή την περίπτωση πως θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας;
5. Η ολοκλήρωση της πορείας του κλεσίματος των ψυχιατρείων εξαρτάται από την επιπλέον κοινοτική επιχορήγηση; Αν ναι, σε περίπτωση μη επιχορήγησης, θα ζητηθεί παράταση των προθεσμιών που προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα του οδικού χάρτη του Μνημονίου Συνεργασίας Andor – Λυκουρέντζου;

Αιτούμαστε την κατάθεση των κατωτέρω δημόσιων εγγράφων:

1. Τη μελέτη βάσει της οποίας προσδιορίστηκε το ύψος της αναγκαίας επιπλέον κοινοτικής χρηματοδότησης για την ψυχική υγεία


Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Χρήστος Μαντάς

Βασιλική Κατριβάνου

Ανδρέας Ξανθός

Κώστας Ζαχαριάς
ΠΗΓΗ:left.gr