Σελίδες

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Βορίδης: Ανήκει το ΚΚΕ στο «νεφελώδες» συνταγματικό τόξο;

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη; Δεν είναι νόμος στο πολίτευμά μας.»
«Δεν υιοθετώ τη θεωρία του συνταγματικού τόξου», τόνισε στον ΒΗΜΑ 99.5 ο Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας το ερώτημα εάν και κόμματα όπως το ΚΚΕ ανήκουν τελικώς σ' αυτό. Σε επόμενη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι κατά τον ίδιο η έννοια του συνταγματικού τόξου είναι νεφελώδης και σημείωσε ότι τον ίδιο τον ενδιαφέρει η στάση των κομμάτων απέναντι στη πολιτική βία. Σημείωσε δε, στο ΒΗΜΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί απαράδεκτο κι εμπρηστικό πολιτικό λόγο και ενθαρρύνει τις πράξεις βίας.
Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, ο Μάκης Βορίδης, αναρωτήθηκε αν ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ ανήκει στο συνταγματικό τόξο. Αργότερα στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για νεφελώδη έννοια του συνταγματικού τόξου. Υποστήριξε ότι κατά την άποψή του είναι θεμιτό κάποιος να έχει επαναστατικό όραμα κι ότι αυτό δεν τον θέτει αυτόματα εκτός κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η στάση των κομμάτων απέναντι στα φαινόμενα πολιτικής βίας.

Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε: «Οι άλλοι που έπιασαν τους ανθρώπους και τους περιέλουσαν με βενζίνη δεν είναι το ίδιο;» αναφερόμενος στις σκουριές και στη συνέχεια στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «που κατήγγειλε τις ανακριτικές πράξεις της δημοκρατίας». Υποστήριξε επιπλέον ότι κανείς δε λέει «ούτε ο Λαζαρίδης» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τη Χρυσή Αυγή. Επισήμανε πάντως ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδια με αυτή της ΝΔ απέναντι στη βία και διαφοροποιείται ανάλογα με την πλευρά που τη διαπράττει.

Νωρίτερα στο Βήμα είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υιοθετεί απαράδεκτο και εμπρηστικό πολιτικό λόγο και ενθαρρύνει με τη στάση του πράξεις πολιτικής βίας».

Για τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι προβάλλει δημόσια την έννομη τάξη και θα πρέπει να κριθεί εάν όντως συνιστά εγκληματική οργάνωση, χωρίς αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο επαρκεί. Εκτίμησε, πάντως, ότι τα περισσότερα αδικήματα που της αποδίδονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Στο ΣΚΑΙ όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση Μπακογιάννη ότι υπάρχουν πολιτικοί της ΝΔ που αλληθωρίζουν προς τη Χρυσή Αυγή απάντησε: «Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που αλληθωρίζουν».


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – και το έχω πει πολλές φορές εντός Κοινοβουλίου – πολλές φορές με τη στάση του απέναντι σε πράξεις βίας τις έχει ενθαρρύνει, έχει ξεφύγει από ένα πλαίσιο κοινωνιολογικής ανάλυσης για να τις δικαιολογήσει και έχει ενθαρρύνει μια κοινοβουλευτική ρητορική που είναι εμπρηστική. Τι σημαίνει "θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση" και καλούμε τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες; Καλούνται οι μαθητές να δημιουργήσουν αναταραχή στα σχολεία, να κάνουν καταλήψεις που είναι παράνομη πράξη και καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να επιτύχουν κοινωνική αναταραχή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η ρητορική αυτή είναι εμπρηστική, ξεφεύγει από αυτό που πρέπει να είναι η πολιτική αντιπαράθεση»

«Η θεωρία των δύο άκρων ως φρασεολογία είναι μια θεωρία που την αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέει η ΝΔ είναι ότι εμείς έχουμε μια πολύ σταθερή θέση απέναντι στις πράξεις πολιτικής βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται. Δεν θα γυρίσουμε να πούμε ότι η ανθρωποκτονία που έγινε από το συγκεκριμένο μέλος της Χρυσής Αυγής είναι "κακή", αλλά οι απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στις Σκουριές είναι "καλές", επειδή εντάσσονται στα πλαίσια μιας κοινωνικής αντίστασης για να μη γίνει μια επένδυση»,

 «Δεν υιοθετώ την αντίληψη του συνταγματικού τόξου» 
 «Τι σημαίνει; Ότι υπάρχουν τα κόμματα που είναι προσηλωμένα στο Σύνταγμα και άλλα που δεν είναι; Αυτό εννοεί το "συνταγματικό τόξο"; Εκεί λοιπόν θα ανοίξει μια συζήτηση για το ΚΚΕ, το οποίο απεριφράστως δηλώνει ότι στόχος είναι η ανατροπή του συγκεκριμένου αστικού Συντάγματος όταν και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες. Είναι εντός ή εκτός συνταγματικού τόξου; Θα ανοίξουμε μια δύσκολη συζήτηση. Γι’ αυτό και δεν συζητώ για τα "συνταγματικά τόξα", αλλά για τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους και να κρίνονται ως τέτοιες. Το θέμα της νομιμότητας με απασχολεί και θεωρώ ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως του ποια προοπτική βλέπουν και αν βλέπουν επαναστατική προοπτική, έχουν ευθύνη τηρήσεως της νομιμότητας. Αυτό είναι για εμένα το μέτρο της κρίσης και εκεί κατ’ επανάληψη έχω στηλιτεύσει μια ολόκληρη αντίληψη της Αριστεράς, η οποία θέλει να εμφανίζεται ως ριζοσπαστική και επαναστατική δύναμη και καταλήγει να αμφισβητεί η ρητορική της τη νομιμότητα. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη; Δεν είναι νόμος στο πολίτευμά μας. Νόμος είναι ό,τι ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανοίγει μια συζήτηση στην οποία κανείς οφείλει να είναι ξεκάθαρος.»

ΠΗΓΗ: tvxs.gr 
           tanea.gr