Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση τρόικας – Βρούτση για την απελευθέρωση των απολύσεων

(Photo Eurokinissi)Δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως ανακοινώθηκε το πρωί, αν και για το βάρος των αποκαλύψεων ότι απελευθερώνονται περαιτέρω οι απολύσεις, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση δεν κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα περισσότερα θέματα είχαν «κλείσει» κατά τις προηγούμενες συναντήσεις υπηρεσιακών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια και συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Α" σήμερα κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει σε σημαντικές αλλαγές στην εναπομείνασα εργατική νομοθεσία, όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Συγκεκριμένα προβλέπεται πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να αναμορφώσει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων αυξάνοντας το μηνιαίο όριο του 5% του προσωπικού ή απελευθερώνοντάς το στην περίπτωση των προς "αναδιάρθρωση" επιχειρήσεων. Οι αλλαγές πρέπει να περάσουν έως τον Νοέμβριο και να εφαρμοστούν από την αρχή του νέου έτους.

Δημ. Στρατούλης: Να δώσει απαντήσεις χωρίς περιστροφές ο υπουργός Εργασίας

"Μια τέτοια συμφωνία κυβέρνηση-τρόικας θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο την ανεργία, θα νομιμοποιήσει την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ομήρους και σύγχρονους σκλάβους τους", τονίζει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης τρόικας και ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει ο ίδιος χωρίς περιστροφές ποια είναι αυτά τα θέματα που «έκλεισαν» και εάν μέσα σε αυτά είναι και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

ΔΗΜΑΡ: Να μην διευκολυνθούν το καθεστώς για ομαδικές απολύσεις

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι "στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρέπει να είναι η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και όχι η διευκόλυνσή τους", υπογραμμίζοντας, όμως, ότι "η απελευθέρωσή τους θα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα θα παγιδεύσει τις επιχειρήσεις σε μια πολιτική διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας". Προς αποφυγή αυτών, η ΔΗΜΑΡ προτείνει ότι απαιτείται μια πολύπλευρη πολιτική στήριξης με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: avgi.gr