Σελίδες

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Έρευνα: Οι μισές αυτοκτονίες μεταξύ 2009-2010 σχετίζονται με τις περικοπές

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Portsmouth απέδειξαν πως μεταξύ των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την περίοδο 2009 και 2010 και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν, υπάρχει ευθεία σύνδεση. Μάλιστα, η σχέση αυτή αφορά μόνο στους άντρες, καθώς δεν παρατηρήθηκε ανάλογη αύξηση και στις γυναίκες.  Σε απόλυτους αριθμούς, οι μελετητές του Portsmouth συνδέουν τουλάχιστον 500 αυτοκτονίες αντρών, ενώ όπως υπολογίστηκε, κάθε 1% κρατικών περικοπών προκαλεί  αύξηση κατά 0,43% στις αυτοκτονίες μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού.


Η έρευνα, που έχει έκταση τριάντα σελίδων, έχει τίτλο «Ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας» και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal» από τους Νικόλαο Αντονακάκη και Alan Collins από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

Ένας από τους μελετητές, ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Αντονακάκης, δήλωσε στον Guardian πως οι μισές αυτοκτονίες του 2010 οφείλονται στη λιτότητα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες μεταξύ 45 και 89 ετών είναι η κατηγορία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.  «Η συγκεκριμενοποίηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας ώστε να κινηθούν στοχευμένα» επισημαίνει ο  Νικόλαος Αντονακάκης. 

Ακολουθούν οι δείκτες αυτοκτονιών στην Ελλάδα με βάση την ηλικία και το φύλο κατά την περίοδο 1968 - 2009.ΠΗΓΗ:protothema.gr