Σελίδες

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Από ιδιωτικό κανάλι και η μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών

Σχεδόν 20.000 ευρώ θα πληρώσει η ΔΤ στη NOVA, για την δορυφορική μετάδοση των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της openert  και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Η μετάδοση θα γίνει σε κρυπτογραφημένη μορφή, μέσω νέας συχνότητας αφού στο μόνο ελεύθερο δορυφορικό πρόγραμμα, το ERT WORLD έχει πέσει μαύρο από τις 11 Ιουνίου του 2013.
«Η μετάδοση των θεμάτων γινόταν από την ΕΡΤ με επίγειο κρυπτογραφημένο σήμα μέσω των πομπών της ΕΤ1 που είχε τη μεγαλύτερη κάλυψη, και δορυφορικά ως back up μέσω του προγράμματος ERT WORLD. Αλήθεια τι θα γίνει τώρα; Θα στηθούν δορυφορικά πιάτα της NOVA σε όλα τα εξεταστικά κέντρα;» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση

Υπάρχουν κάποιοι χειρότεροι από τους ανίκανους: είναι αυτοί που είναι ικανοί για όλα. Robert Sabatier
Το κυβερνητικό μόρφωμα ΔΤ που 10 μήνες μετά το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό λουκέτο στην ΕΡΤ όχι μόνο δεν έγινε το ελληνικό BBC αλλά παρασιτεί στα μηντιακά δρώμενα λειτουργώντας ως τοπικό καναλάκι της Αθήνας, δεν είναι σε θέση ούτε καν να μεταδώσει τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπηρεσία που παρείχε κάθε χρόνο η ΕΡΤ.
Η ΔΤ θα πληρώσει, σχεδόν 20.000 ευρώ στη NOVA, για την δορυφορική μετάδοση των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε κρυπτογραφημένη μορφή, μέσω νέας συχνότητας αφού στο μόνο ελεύθερο δορυφορικό πρόγραμμα, το ERT WORLD, έχει πέσει μαύρο από τις 11 Ιουνίου του 2013.
Η μετάδοση των θεμάτων γινόταν από την ΕΡΤ με επίγειο κρυπτογραφημένο σήμα μέσω των πομπών της ΕΤ1 που είχε τη μεγαλύτερη κάλυψη, και δορυφορικά ως back up  μέσω του προγράμματος ERT WORLD. Αλήθεια τι θα γίνει τώρα; Θα στηθούν δορυφορικά πιάτα της NOVA σε όλα τα εξεταστικά κέντρα; Γιατί εφέτος η αποστολή των θεμάτων θα γίνει μόνον δορυφορικά. Πως αλλιώς αφού οι περισσότεροι πομποί ανα την Ελλάδα είναι είτε ανενεργοί είτε λειτουργούν στον αυτόματο αφού δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνικός για την συντήρησή τους; Το τεράστιο δίκτυο πομπών της ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία που απαξιώνεται και «σκουριάζει» με προφανής σκοπούς: να κυριαρχήσουν οι ιδιώτες, οι οποίοι επιστρατεύονται σε κάθε ευκαιρία από την ΔΤ και την κυβέρνηση, στο δημόσιο πόρο των συχνοτήτων.
Η πρόσφατη δωρεά του ψηφιακού χώρου στη Digea, των καναλαρχών, μέσω του γνωστού κατάπτυστου φωτογραφικού διαγωνισμού το αποδεικνύει. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος που η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποφάσισε  το απονενοημένο: να κλείσει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που το κυβερνητικό μόρφωμα που έφτιαξαν στη θέση του, είτε λέγεται ΔΤ είτε ΝΕΡΙΤ είτε σκέτο Ν, δεν θα έχει πανελλαδική κάλυψη ενώ το ανταποδοτικό τέλος το πληρώνουν όλοι, παντού. Αυτός είναι ο λόγος που δεν σκοπεύουν ούτε να πλησιάσουν το εύρος των δραστηριοτήτων που είχε η ΕΡΤ: πρέπει να τις χαρίσουν στους ιδιώτες.
Οφείλουμε λοιπόν να προειδοποιήσουμε τους πολίτες: η απόφαση αυτή, πέρα από τη σπατάλη των χρημάτων για μια άχρηστη τηλεοπτική (χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο) δορυφορική συχνότητα και πέρα από το γεγονός της απ’ ευθείας ανάθεσης στη NOVA, ενώ υπάρχουν και άλλοι φορείς δορυφορικών υπηρεσιών, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την αξιοπιστία της μετάδοσης των θεμάτων.  Ο πρώτος λόγος είναι ότι η διάλυση του αρμόδιου τμήματος teletext της ΕΡΤ δημιουργεί κινδύνους και φόβους ως προς τη σωστή συντήρηση και λειτουργία των μηχανημάτων που μεσολαβούν στη μετάδοση και βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το δορυφορικό σήμα (όταν δεν υπάρχει εφεδρικός τρόπος μετάδοσης) δεν έχει τη σταθερότητα του επίγειου σήματος και επηρεάζεται πολύ από τις καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να διακοπεί εντελώς σε περιπτώσεις νεφώσεων και καταιγίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κίνδυνος προβλημάτων στην αποστολή των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων προς τα εξεταστικά κέντρα είναι σοβαρός και είναι μία ακόμα από τις παράπλευρες συνέπειες του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ.
Επί τη ευκαιρία, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το καταργηθέν τμήμα teletext της ΕΡΤ, εκτός από τον εφοδιασμό του περιεχομένου του δημοφιλούς teletext των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ (το οποίο δεν υπάρχει πλέον) και τη μέριμνα της ασφαλούς και αξιόπιστης μετάδοσης των θεμάτων των πανελλαδικών, εξασφάλιζε και την on line μετάδοση των αποτελεσμάτων πολλών στοιχηματικών διοργανώσεων του ΟΠΑΠ, που απέφεραν έσοδα 800.000 ευρώ ετησίως στην ΕΡΤ. Άλλη μια παράπλευρη απώλεια διαφευγόντων εσόδων του δημοσίου από το κλείσιμο της ΕΡΤ.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr