Σελίδες

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Pollwatch: Η Ευρώπη ψηφίζει δεξιά, η Ελλάδα ψηφίζει αριστερά

Άνοδο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προβλέπει δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές που διενέργησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το think tank «PollWatch». Στην έρευνα καταγράφεται πτώση των σοσιαλιστών έναντι των συντηρητικών ανά την Ευρώπη και πιθανότερη επικράτηση της δεξιάς στις ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα η δημοσκόπηση δείχνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με περίπου 2 μονάδες διαφορά. 

Η έρευνα έγινε σε επίπεδο 28 χωρών - μελών και δείχνει ότι η επικείμενη μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή για το αν θα επικρατήσει ο υποψήφιος των συντηρητικών κομμάτων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς. O ευρωπαϊκός χάρτης φαίνεται να βάφεται στο μεγαλύτερο μέρος του με το μπλε χρώμα, το χρώμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο υπάγονται οι συντηρητικές- δεξιές παρατάξεις.
Εξαιρέσεις αποτελούν χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και ορισμένοι βόρειοι όπως η Σουηδία και η Βρετανία. Στην τελευταία ωστόσο παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές.
Η Δεξιά η οποία εκπροσωπείται από το EPP κερδίζει, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά, 217 έδρες (στις 766 συνολικά) - χάνοντας πολύ σε δύναμη πάντως καθώς αυτή τη στιγμή κατέχει 274 έδρες - ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα (S&D) κερδίζει 208 έδρες.  Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι – Δημοκράτες με 63 έδρες ενώ τέταρτη (από έκτη) ανέρχεται η Ευρωπαϊκή Αριστερά με 51 έδρες. 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr