Σελίδες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σκουριές: Από ύποπτοι... κατηγορούμενοι για «εγκληματική οργάνωση»

Κατηγορούμενοι είναι πλέον οι 29 κάτοικοι της Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν κληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταθέσουν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» για τα επεισόδια της 12ης Μαϊου του 2013 στο Λάκκο Καρατζά του όρους Κάκαβος της Χαλκιδικής. Τα απολογητικά υπομνήματα που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι τους απορρίφθηκαν συνολικά.

Σύντομα οι «29» θα κληθούν ως  κατηγορούμενοι πλέον να απολογηθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, το πιθανότερο μετά τις εκλογές. Tο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», ο πρόεδρος του οποίου κατηγορείται ως «ιδρυτής και εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης», με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τα στοιχεία της υπόθεσης.  Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση
Η δικογραφία των 3.600 σελίδων και των 30 DVD που συνέταξε το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσπαθεί να στοιχειοθετήσει ότι στη Β. Χαλκιδική υφίσταται μια«εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση» (άρθρο 187 ΠΚ) που έχει στόχο«με έκνομες ενέργειες να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά την μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξιο αυτής που βρίσκονται στις ορεινές θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος της περιοχής Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής». Ως ιδρυτής και εγκέφαλος της εν λόγω οργάνωσης «με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής-προμήθειας και κατοχής όπλων» κατηγορείται ο πρόεδρος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», Τόλης Παπαγεωργίου.
Το επεισόδιο που περιγράφεται στη δικογραφία είναι η διαμαρτυρία κατοίκων στο Λάκκο (ρέμα) Καρατζά στις 12 Μαΐου 2013 που κατέληξε στον τραυματισμό αστυνομικού. Από τα μέσα Απριλίου 2013 οι  κάτοικοι διαμαρτύρονταν σχεδόν καθημερινά ειρηνικά σε εκείνο το σημείο διότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ παρανόμως προέβαινε σε εκχέρσωση του δάσους και σε διάνοιξη δρόμων μέσα στην κοίτη του ρέματος χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες (που ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν διαθέτει). Όλα αυτά μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, η σταθερή απάντηση της οποίας στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των κατοίκων ήταν τα δακρυγόνα.  Στη δικογραφία έχουν περιληφθεί και κάποια άλλα περιστατικά (φθορές στο κατάστημα της προέδρου του Δ.Δ. Ιερισσού και σε αυτοκίνητο εργαζομένου στην εταιρεία) για να προσδώσουν στη δήθεν εγκληματική οργάνωση τη «διαρκή δράση» που απαιτεί το άρθρο 187.
Καμμία κατηγορία δεν προσωποποιείται, δηλαδή η Ασφάλεια δεν έχει ιδέα ποιος είναι πιθανόν να διέπραξε τι. Όμως η κατηγορία-ομπρέλα της «εγκληματικής οργάνωσης» βοηθάει να τσουβαλιαστούν άνθρωποι που έχουν ταχθεί ενάντια στα σχέδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους. Ο ίδιος ο υποτιθέμενος «εγκληματικός σκοπός» της υποτιθέμενης οργάνωσης, η ματαίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, είναι εξωφρενικά παράλογος αφού στην ουσία ποινικοποιεί τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το «αποδεικτικό υλικό» της δικογραφίας αποτελούν πολλές χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνδιαλέξεων ακόμα και με δημοσιογράφους, πορίσματα ανάλυσης του DNA που βρέθηκε πάνω σε καλαμάκια του φραπέ, μπουκαλάκια νερού και αποτσίγαρα, καθώς και σειρά αναρτήσεων του προσκείμενου στην εταιρεία «ανώνυμου» blog των «Πολιτών Αριστοτέλη«. Με αυτού του αποδεικτικού βάρους «στοιχεία» επιχειρείται να οδηγηθούν στη φυλακή κάποιοι από τους πολέμιους της επένδυσης, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστη η υλοποίησή της. Δύο πολύ καλά κείμενα κριτικής αυτής της ευφάνταστης δικογραφίας, ένα με νομικό σχολιασμό και ένα με …λογοτεχνικό, εδώ και εδώ.
Η εν λόγω δικογραφία ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ τον εμπρησμό του εργοταξίου με τα παράνομα κοντέινερς-γραφεία και τις παράνομες μπάρες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές, που έγινε στις 17/2/2013 και για το οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία με 20 κατηγορουμένους. Τελευταία γίνεται προσπάθεια να συγχωνευθούν οι δυο υποθέσεις και οι δυο «εγκληματικές οργανώσεις» σε μία: 23 κατηγορούμενοι της υπόθεσης «Λάκκος Καρατζά» κλήθηκαν να δώσουν δείγμα του DNA τους για να συγκριθεί τα ευρήματα της υπόθεσης «Σκουριές». Το ατράνταχτο επιχείρημα είναι ότι στις δυο υποθέσεις υφίστανται τρεις (3) κοινοί κατηγορούμενοι και ένα κοινό φρόνημα:αντίθεση στην «επένδυση» καταστροφής της Χαλκιδικής. Είναι προφανές ότι, με αυτό το σκεπτικό, «δυνάμει ύποπτοι» είναι όλοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και όχι μόνο που είναι αντίθετοι στην επένδυση και θα μπορούσαν να έχουν κληθεί να …αφήσουν το σάλιο τους όχι 23, αλλά πολλές χιλιάδες. Ο ορισμός της φρονηματικής δίωξης.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr