Σελίδες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Οριστικά αποτελέσματα: 96,6% υπέρ της ένωσης της Κριμαίας στη Ρωσία...και ψυχροπολεμικές αντιδράσεις από τη Δύση

Ετοιμες για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δηλώνουν ΗΠΑ και Ε.Ε. καταδικάζοντας για πολλοστή φορά το κριμαϊκό δημοψήφισμα ως παράνομο, την ώρα που το Κίεβο εκφράζει ανησυχία ότι οι επεκτατικές βλέψεις της Μόσχας δεν θα περιοριστούν στη χερσόνησο.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» να προσαρτήσει η Μόσχα κι άλλα εδάφη μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, ενώ υποστήριξε ότι «πράκτορες του Κρεμλίνου» υποδαυλίζουν ταραχές στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν κι από την εμφάνιση το Σάββατο 80 Ρώσων στρατιωτών συνοδευόμενων από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα στην περιοχή της Χερσώνας, στην άλλη πλευρά των συνόρων που χωρίζουν την Κριμαία από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για Ρώσους στρατιώτες αλλά για «φιλορωσικές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας», το Κίεβο κατήγγειλε «στρατιωτική εισβολή», ενώ Ουάσιγκτον και Βερολίνο καταδίκασαν την επιχείρηση κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη κλιμάκωση.
Οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διερωτώνται εάν ο Πούτιν θα αρκεστεί στην προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ε.Ε. καταδίκασε χθες επισήμως το δημοψήφισμα δηλώνοντας ότι είναι παράνομο καθώς «αντίκειται στο ουκρανικό Σύνταγμα και στους διεθνείς κανόνες» δικαίου και κατά συνέπεια «το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωριστεί».
Στην κοινή ανακοίνωση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνεται επίσης ότι οι ΥΠΕΞ των 28 θα εξετάσουν την κατάσταση σήμερα στις Βρυξέλλες και «θ' αποφανθούν για τα επιπρόσθετα μέτρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων εναντίον των οποίων θα υπάρξουν στοχευμένες κυρώσεις είναι ήδη έτοιμη. Συγχρόνως, κι ενώ οι ΗΠΑ φτιάνουν τις δικές τους λίστες, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει το αίτημα για διπλωματική επίλυση της κρίσης, που αναγκαστικά περνά μέσα από τις απευθείας συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου, και καλεί τη Ρωσία ν' αποσύρει τις δυνάμεις της μειώνοντας τους στρατιώτες της στον προ κρίσης αριθμό.