Σελίδες

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΠΕΔΥόθεν προβληματικό

Με τους μισούς γιατρούς και με τραγικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες στην περιφέρεια ανοίγει τις πόρτες του σήμερα Πέμπτη, το ΠΕΔΥ της συγκυβέρνησης. 
Λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς θα βρεθούν στις θέσεις τους αύριο, τραγική η εικόνα στην περιφέρεια
Της Ντάνι Βέργου


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τη λειτουργία της πολυδιαφημισμένης από τον υπουργό Υγείας μέχρι και τον πρωθυπουργό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ήτοι του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, σύμφωνα με το υπουργείο. Η διαθεσιμότητα λήγει, εκδίδονται αποφάσεις μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) του προσωπικού από τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ), συγκροτούνται σε αυτές επιτροπές παραλαβής και τους παραδίδονται οι Μονάδες Υγείας από τους Περιφερειακούς Διευθυντές του ΕΟΠΥΥ. Γιατροί και προσωπικό καλούνται να βρίσκονται στις θέσεις τους στις νέες μονάδες που θα λειτουργήσουν, μόλις ολοκληρωθεί η προσέλευση του διοικητικού, υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού.

Τρόπος λειτουργίας

Ο «χάρτης» των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλάζει. Τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα ονομάζονται προσωρινώς και μέχρι τη λειτουργική ενοποίηση του συστήματος με το Εθνικό Σύστημα Υγείας «ΠΕΔΥ- Μονάδα (γεωγραφικός προσδιορισμός)». Θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή, χωρίς εφημερίες (επί του παρόντος και μέχρι τη λειτουργία των πολυδύναμων Κέντρων Υγείας) από 7.00 έως 19.00. Το ιατρικό προσωπικό θα έχει δύο βάρδιες, 8.00-16.00 και 11.00-19.00, και η απασχόληση των γιατρών θα είναι οκτάωρη μέχρι την αξιολόγηση και την ένταξή τους στο ΕΣΥ, οπότε και θα ισχύει το 7ωρο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ.

Σε κάθε μονάδα θα οριστεί τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός και τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Οι γιατροί υποδοχής θα δέχονται χωρίς τηλεφωνικά ραντεβού και θα αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά. Από τις μονάδες θα εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο γιατρός υποδοχής θα μπορεί να παραπέμψει τυχόν έκτακτα περιστατικά σε ειδικευμένο γιατρό της μονάδας. Οι υπόλοιποι γιατροί θα δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικού ραντεβού. Δυνατότητα συνταγογράφησης έχουν όλοι οι γιατροί, όπως επίσης όλοι οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά σημειώματα προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Προς το παρόν το χαράτσι των 5 ευρώ δεν ισχύει στο ΠΕΔΥ.

Ελλείψεις προσωπικού

Λειψή η στελέχωση της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Με ζωτικές ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό θα λειτουργήσουν αρκετές μονάδες, κυρίως της περιφέρειας, καθώς περίπου οι μισοί γιατροί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Από το ιατρικό προσωπικό που στελέχωνε τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφει στη θέση του το 49,9%. Το ποσοστό διαφοροποιείται ανά υγειονομική περιφέρεια, με αποτέλεσμα σε κάποιες να ανοίξουν μονάδες με μόλις έναν από τους τρεις γιατρούς που είχαν.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, ανάλογα με την περιφέρεια, με πιο συχνές εκείνες της Γενικής Ιατρικής, Ουρολογίας, Καρδιολογίας, Γαστρεντερολογίας και Ρευματολογίας:

● Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής από τους 43 γιατρούς Γενικής Ιατρικής στα πολυϊατρεία επιστρέφουν μόλις 16.

● Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου από τους 25 ουρολόγους μόνο 4 θα εξυπηρετούν τους πολίτες.

● Δυσεύρετοι στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας είναι οι καρδιολόγοι, αφού από τους 58 που ήταν στο ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ πηγαίνουν μόλις οι 9.

● Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης γαστρεντερολόγοι και ρευματολόγοι γύρισαν την πλάτη, αφού μόλις ένας από τους έξι και ένας από τους τέσσερις αντίστοιχα δέχτηκαν να εργαστούν για τη νέα πρωτοβάθμια.

● Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι ασφαλισμένοι δεν θα βρουν καρδιολόγους, μικροβιολόγους και νευρολόγους, με τα πολυϊατρεία να λειτουργούν μόλις με 3 από τους 42 καρδιολόγους, έναν από τους 11 μικροβιολόγους και έναν από τους 11 νευρολόγους.

● Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδας, ψυχίατροι, γαστρεντερολόγοι και καρδιολόγοι δεν θα πάνε στο ΠΕΔΥ και τα πολυϊατρεία θα στελεχωθούν μόνο με 2 ψυχίατρους από τους 9 που ήταν πριν, 17 από τους 50 καρδιολόγους και 4 από τους 14 γαστρεντερολόγους.

● Ενας παιδίατρος θα εξυπηρετεί την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, από τους συνολικά 14 που βρίσκονταν στα πολυϊατρεία. Επιπλέον, ουρολόγοι και δερματολόγοι αρνήθηκαν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ, με τις περιοχές που υπάγονται στην 7η περιφέρεια να έχουν έναν ουρολόγο από τους 8 που διέθεταν και έναν δερματολόγο από τους 6.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr