Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στόχος η ανατροπή


Είχαμε χθες τη χαρά να υποδεχτούμε στο ¨Λαϊκό¨ τον  βουλευτή Ρεθύμνου και υπεύθυνο Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό και τον γερμανό βουλευτή του Die Linke, Andrej Hunko , ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.  Οι βουλευτές επισκέφθηκαν  λόγω του περιορισμένου χρόνου κάποιους από τους χώρους του νοσοκομείου, όπως τα εξωτερικά ιατρεία, την μονάδα αιμοκάθαρσης, την μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού και συνομίλησαν με το προσωπικό, για να καταλήξουν στον Σύλλογο των Εργαζομένων για μια εποικοδομητική κουβέντα. Εκεί τέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της Υγείας, όπως η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση αλλά είχαμε και τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε από τον Andrej Hunko για θέματα όπως ο ευρωπαϊκος σχεδιασμός για την Υγεία στην Ελλάδα και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Γερμανία σχετικά με την κρίση της Ευροζώνης


Με αφορμή όσα συζητήθηκαν στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων  σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και  την πληθώρα των περιστατικών που αντιμετωπίζονται ήρθε στην επιφάνεια το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και η αδυναμία του ΠΕΔΥ έναν μήνα μετά να λειτουργήσει. Ο γερμανός βουλευτής φάνηκε έκπληκτος από την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα.


Όπως μας μετέφερε ο Andrej Hunko το ευρωπαϊκό σχέδιο φαίνεται να είναι η δαπάνη της κρατικής  χρηματοδότησης της Υγείας στην Ελλάδα να κυμαίνεται γύρω στο 6% του ΑΕΠ, σε αντίστοιχο ποσοστό δηλαδή με την περίοδο της δεκαετίας του '70 και των αρχών της δεκαετίας του ΄80.  Αντίθετα στην Γερμανία το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 10% με τάση να αυξηθεί.  Χαρακτηριστικά ο Andrej Hunko ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση υιοθετεί για το εσωτερικό της χώρας της, κεϋνσιανές μεθόδους ενώ ταυτόχρονα τις απαγορεύει στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιβάλοντας πολιτικές λιτότητας και εξωθώντας τες στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Παιδεία και οδηγεί στον αποκλεισμό ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. 


Μετά από ερωτήσεις που αφορούσαν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην γερμανική κοινωνία  σχετικά με την κρίση, το ελληνικό χρέος και τα  προγράμματα χρηματοδότησης του , ο Andrej Hunko  μας ανέφερε  ότι  έχει αρχίσει να  παρατηρείται μια αλλαγή του αρνητικού κλίματος που  επικρατούσε αρχικά.  Κάτω από την πίεση του γερμανικού τύπου, που  κάλυπτε μονομερώς και σχεδόν προπαγανδιστικά το θέμα καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι οι γερμανοί πολίτες καλούνταν να πληρώσουν για τους τεμπέληδες Έλληνες. Σήμερα μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και της γερμανικής αριστεράς αναδεικνύεται το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Οι πολίτες στην Γερμανία αρχίζουν να μαθαίνουν ότι το 98% των χρημάτων που δόθηκαν δεν έφτασαν στην Ελλάδα αλλά κατέληξαν στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα,σε κερδοσκοπικά  funds και σε συμβόλαια με εταιρείες για προγράμματα όπως τα εξοπλιστικά.
 

Η ανάδειξη των αδιεξόδων που η ευρωπαϊκή πολιτική οδηγεί τους λαούς αποτελεί βασική επιδίωξη της γερμανικής αριστεράς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Andrej Hunko  τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ευρώπη γενικότερα  έχουν ανοίξει όλα τα θέματα και εντείνεται η αμφισβήτηση προς την πολιτική αυτή. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η επίσκεψη του στο ¨Λαϊκό¨. Όπως ανέφερε μέσα από την εμπειρία και σχηματίζοντας προσωπική άποψη θα αντλήσει τα επιχειρήματα που θα του επιτρέψουν να συμβάλει αποτελεσματικότερα στον διάλογο που έχει ανοίξει μέσα και έξω από τα κοινοβούλια. 
Η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που οδηγούν του λαούς στην εξαθλίωση αποτελεί σήμερα το ευρωπαϊκό στοίχημα.