Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Δημοτικές εκλογές Γαλλίας: Υποχώρηση για τους σοσιαλιστές και άνοδος για την ακροδεξιά

Μία σκληρή τιμωρία επεφύλασσαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Γαλλίας, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της χώρας, παρόλο που τελικά κατάφεραν να κρατήσουν το δήμο του Παρισιού, όπου η Αν Ινταλγκό θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη δήμαρχία της πρωτεύουσας.

 



Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Αϊρό δήλωσε ότι «το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο και θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό» και ανέλαβε τη συλλογική ευθύνη για το κόμμα του, αν και δικαιολόγησε την ήττα λέγοντας ότι προήλθε από τη δυσαρέσκεια που επέφεραν οι «χωρίς προηγούμενο μεταρρυθμίσεις» που προώθησε η κυβέρνηση και οι οποίες χρειάζονται το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος και χρόνο για να δώσουν τα αποτελέσματά τους.
Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, που ολοκληρώθηκαν χθες με το δεύτερο γύρο, χαρακτηρίστηκαν από μια ιστορική αποχή που έφτασε το 38,5% και αναδεικνύουν μία δεξιόστροφη στροφή της γαλλικής κοινωνίας, αφού η κεντροδεξιά συγκέντρωσε το 45,1% των ψήφων, η αριστερά το 40,5%, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN), με 6,85%.
Δέκα πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους περνούν από την αριστερά στη δεξιά, όπως επίσης και 40 δήμοι με πληθυσμό από 30.000 έως 100.000 κατοίκους.
Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (UMP), Ζαν Φρανσουά Κοπέ, διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν «μια τιμωρία για την αριστερά» και απαίτησε από την κυβέρνηση αλλαγές στη φορολογική και εκπαιδευτική πολιτική.
Τα αποτελέσματα επίσης κρίνονται εξαιρετικά για το ακροδεξιό και ξενοφοβικό σχηματισμό του Εθνικού Μετώπου, που κατάφερε να εκλέξει δώδεκα δημάρχους σε σύνολο 36.600 δήμων σε ολόκληρη τη Γαλλία, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν είχε κανένα δήμο υπό τον έλεγχό του.
«Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και μια τρίτη σημαντική πολιτική δύναμη στη χώρα μας», δήλωσε η αρχηγός του κόμματος, Μαρίν Λεπέν, θεωρώντας ότι οι δημοτικές εκλογές αποτελούν το εφαλτήριο για μια ακόμη επιτυχία στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.
Η ελάχιστη δημοτικότητα του Ολάντ, που θεωρείται ως ο ηγέτης με τη μικρότερη αποδοχή από ιδρύσεως της 5ης Δημοκρατίας το 1958, η στασιμότητα της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και η πρόσφατη νεοφιλελεύθερη στροφή του προέδρου, που προσεγγίζει το δόγμα των Βρυξελλών και απομακρύνει τους αριστερούς ψηφοφόρους, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις αιτίες που ευθύνονται για την καθίζηση των σοσιαλιστών σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.
ΠΗΓΗ:ertopen.com