Σελίδες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ανοίξαμε, μα δεν σας περιμένουμε

Αποτυχημένη, όπως αναμενόταν, η πρεμιέρα του ΠΕΔΥ, με κλειστές πόρτες και άδεια γραφεία. Οι γιατροί προσήλθαν με προσωρινές διαταγές ανά χείρας και η κυβέρνηση επιμένει να παίζει με την υγεία των ασφαλισμένων
Της Ντάνι Βέργου




Παίζει εν ου παικτοίς η συγκυβέρνηση. Με την υγεία του Ελληνα πολίτη. Διαφημίζει την έναρξη λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις 20 Μαρτίου και αφήνει τον πολίτη που τρέχει να γράψει τα φάρμακά του ή να βρει τον γιατρό του αντιμέτωπο με κλειστές πόρτες ιατρείων, άφαντους γιατρούς και προσωπικό, ανοργανωσιά και προχειρότητα.

Περίπου δέκα το πρωί στο πολυϊατρείο της Ν. Ιωνίας. Μια ομάδα σαστισμένων ασφαλισμένων συζητάει στην είσοδο. «Μην μπαίνεις», μου λένε, «δεν θα σε εξυπηρετήσουν. Κι εμείς τρέξαμε να γράψουμε τα φάρμακά μας. Στην αρχή νομίζαμε πως κάναμε λάθος στην ημερομηνία. Τα ιατρεία είναι κλειδωμένα και οι λίγοι που βρίσκονται μέσα, προσπαθούν να συνεννοηθούν τι θα κάνουν από εδώ και μπρος. Από βδομάδα, μας είπαν. Μας κοροϊδεύουν».

Εν γνώσει τους

«Κωμωδία» χαρακτηρίζει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», την πρώτη μέρα της επίσημης έναρξης λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), Αθανάσιος Αποστολόπουλος. «Διαφημίζουν πανηγυρικά την πρεμιέρα τη στιγμή που δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα. Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το ΠΕΔΥ και παρ’ όλα αυτά προσκαλούν τους πολίτες. Οι τελευταίοι πίστευαν ότι θα βρουν γιατρό να γράψουν φάρμακα ή ό,τι άλλες υπηρεσίες δικαιούνται και λαμβάνουν χρόνια τώρα και απογοητεύτηκαν για μια ακόμη φορά», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ μιλά για εμφανή προβλήματα της νέας πρωτοβάθμιας, που θα ξεδιπλωθούν άμα τη ουσιαστική λειτουργία της, με κύρια την έλλειψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων, κυρίως στην περιφέρεια. Μοναδικός σκοπός της σημερινής πρεμιέρας ήταν η καταγραφή της στελέχωσής του. Με λίγα λόγια, να πάρει παρουσίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από γιατρούς και προσωπικό που προτίθενται να εργαστούν σε αυτό. Από τους 6.000 γιατρούς, 2.316 είχαν κάνει αίτηση για το ΠΕΔΥ. Μπορεί ένας στους τρεις να είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο σύστημα, ωστόσο ξεκαθάριζε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα απαντήσει θετικά, όταν λάβει την πρόσκληση. Επιπλέον, εκτίμηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ήταν ότι ένας στους τρεις δεν θα αναλάμβανε καθήκοντα. Κι αυτό λόγω της «εδώ και τώρα» απαίτησης του υπουργείου για αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί χρόνος για να μελετήσει ο γιατρός τα νέα δεδομένα, τα υπέρ και τα κατά της «προσφοράς» που απαιτούσε και το κλείσιμο του ιδιωτικού του ιατρείου. Πολλοί δήλωσαν πρόθεση συμμετοχής, προκειμένου να έχουν κάποια πίστωση χρόνου.

Με χαρτιά ανά χείρας

Η προσέλευση ωστόσο ήταν μεγάλη χθες από τους 2.316 που είχαν κάνει αίτηση παρουσιάστηκε η συντριπτική πλειονότητα. Οχι όμως γιατί οι γιατροί επέλεξαν τη νέα πρωτοβάθμια της συγκυβέρνησης, αλλά διότι 750 κρατούν προσωρινές διαταγές, οι οποίες ορίζουν ότι θα εργάζονται στο ΠΕΔΥ, αλλά ούτε ως πλήρους ούτε ως αποκλειστικής απασχόλησης. Τα δικαστήρια πετούν στα σκουπίδια τους δύο εκβιαστικούς όρους που έθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ως προϋπόθεση ένταξης στο ΠΕΔΥ, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις προσωρινές διαταγές, οι γιατροί θα εργάζονται τις ίδιες ώρες που εργάζονταν και στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή 5,5 ώρες έναντι του 8ώρου που ορίζει το υπουργείο, και με ανοιχτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες αποφάσεις ομάδων γιατρών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση ΠΕΔΥ, ενώ προσφυγές έχουν καταθέσει συνολικά περίπου 3.000 γιατροί, προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, η απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να είναι όλοι -γιατροί και προσωπικό- στις 20 Μαρτίου στις θέσεις τους, για την έναρξη λειτουργίας της πρωτοβάθμιας, χωρίς να έχουν δημοσιευτεί σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) τα ονόματα των εντασσόμενων, ήταν προβληματική, τονίζει ο Αθ. Αποστολόπουλος.

Είναι απορίας άξιο πώς η συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα ένα τόσο κρίσιμο για τον πολίτη ζήτημα, σχολιάζει ο πρόεδρος των γιατρών ΕΟΠΥΥ και προσθέτει: «Μετά την παιδική χαρά που συνάντησε ο ασφαλισμένος σήμερα στα πολυϊατρεία, του δίνουν αόριστες υποσχέσεις για κανονική λειτουργία του συστήματος σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες…»
ΠΗΓΗ:efsyn.gr