Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μια πρώτη νίκη: Διακόπτονται οι εργασίες στο Λοιμωδών για το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Τη διακοπή των εργασιών στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά την κινητοποίηση κατοίκων, δημάρχων και δημοτικών παρατάξεων από τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, οι οποίοι αντιδρούν στη «μετατροπή του σε κέντρο κράτησης μεταναστών».

Ο υπουργός Δημ. Τάξης υποστήριξε ότι στόχος των εργασιών δεν είναι η κατασκευή κέντρου κράτησης μεταναστών, αλλά ανοιχτής δομής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Η υποχώρηση του Ν. Δένδια με τη διακοπή των εργασιών στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα ως τις εκλογές, αποτελεί μια πρώτη σημαντική νίκη του κινήματος διεκδίκησης πλήρους επαναλειτουργίας του νοσοκομείου και ενάντια στην κατασκευή κέντρου κράτησης μεταναστών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η απόπειρα του πρωτεργάτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Ν. Δένδια να κατηγορηθούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και η αριστερά ως ξενοφοβικοί, που αντιτίθενται σε ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, προκαλεί γέλιο. Κανείς δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις του κ. Δένδια και της ακροδεξιάς κυβέρνησής του την ώρα που έκλεισαν όλα τα άλλα ανοιχτά κέντρα στην Ελλάδα ενώ το μοναδικό που έχει απομείνει, στο Λαύριο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης καταρρέει. Κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση της ντροπής της Αμυγδαλέζας που θέλει να κάνει "το βίο αβίωτο" στους μετανάστες».


Από το πρωί της Τετάρτης, οπότε εμφανίστηκαν μπουλντόζες στο χώρο, υπήρξε κινητοποίηση κατοίκων, δημάρχων και δημοτικών παρατάξεων από τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Το πρωί περίπου 50 άτομα απέκλεισαν την είσοδο του νοσοκομείου εμποδίζοντας ειρηνικά ένα χωματουργικό μηχάνημα, ενώ το απόγευμα έγινε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην περιοχή.

Στο πλευρό των δημάρχων Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, βρέθηκε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της ενάντια στη μετατροπή του Λοιμωδών σε κέντρο κράτησης μεταναστών.
Η ανακοίνωση Δένδια:
«Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, αλλά και παράδοξο, το γεγονός ότι η υποψήφια με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής κ. Ρένα Δούρου, για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους:
1. Υποστηρίζει ανακριβώς ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κατασκευάσει προαναχωρησιακό Κέντρο για παράνομους μετανάστες στην Αγία Βαρβάρα.
2. Εμφανίζεται να αντιτίθεται στη δημιουργία ανοιχτών δομών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ασυνόδευτους ανήλικους, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες), όπως στην πραγματικότητα προτίθεται η κυβέρνηση.
Είναι προφανές δυστυχώς ότι μπροστά στις ψήφους, η υποτιθέμενη «ευαισθησία» του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα «πηγαίνει περίπατο».
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να μην γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και για να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου, οι εργασίες για τη δημιουργία ανοιχτών δομών στην περιοχή διακόπτονται μέχρι την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.»
ΠΗΓΗ:left.gr