Σελίδες

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

«Αν δεν πάψει η λιτότητα, θα έχουμε μια χαμένη γενιά»

Προειδοποίηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων από την εαρινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες 
H λιτότητα απέτυχε και η αλλαγή πορείας είναι κατεπείγουσα, διαφορετικά η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία και με μια χαμένη γενιά, προειδοποίησαν χθες από τη δική τους εαρινή σύνοδο κορυφής, στις Βρυξέλλες, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.
Του Μπάμπη Μιχάλη


Η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Μπερναντέτ Σεγκόλ, ήταν καταπέλτης. «Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική, βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Δεν θα συμβεί όμως επειδή η βιομηχανική πολιτική δεν διαθέτει τα εργαλεία για τη δημιουργία απασχόλησης, η ενεργειακή πολιτική στερείται φιλοδοξίας, ενώ οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στη λιτότητα και την απορρύθμιση» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «στα τελευταία πέντε χρόνια οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ETUC, από το 2009 οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν στις 18 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τη μεγαλύτερη μείωση (-23%) υπέστησαν οι Ελληνες εργαζόμενοι, που έχασαν περίπου το 1/4 της αγοραστικής τους ικανότητας. Ακολούθησαν: Ούγγροι (-12%), Πορτογάλοι – Ισπανοί (με απώλειες μεγαλύτερες του 6%) και Βρετανοί – Ολλανδοί (-4%).

Από το 2008, εξάλλου, όταν δηλαδή κατέρρευσε η Lehman Brothers και η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε σε κρίση, ο αριθμός των ανέργων στις 28 χώρες αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 26 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 7,5 εκατομμύρια είναι νέοι που δεν έχουν κάποια κατάρτιση ή εκπαίδευση.

Η δραματική κατάσταση θα μπορούσε να ανατραπεί, λέει η ETUC, αν γίνουν επενδύσεις. Eκτιμά ότι δαπάνες 250 δισ. ευρώ -που ισοδυναμούν μόλις με το 25% του συνολικού ποσού το οποίο ξοδεύτηκε για τη διάσωση των τραπεζών καθώς και με το 25% όσων χάνονται κάθε χρόνο από φοροαποφυγή και φοροαπάτες- σε διάστημα 10 ετών θα ήταν αρκετές για τη δημιουργία μέχρι και 11 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ των ηγετών των εθνικών εργατικών συνδικάτων που ανέβηκαν στο βήμα της συνόδου αίσθηση έκαναν οι ομιλίες της Βελγίδας Αν Ντεμελέν και του προέδρου της ΓΣΕE Γιάννη Παναγόπουλου.

Η πρώτη ζήτησε περισσότερη ισότητα στην αναδιανομή του πλούτου και μια εξήγηση από τους κυβερνώντες για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 8,4% σε μια περίοδο που οι κρατικοί προϋπολογισμοί υπέφεραν.

Ο Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι, παρ’ όλο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την ανεργία κοντά στο 29%, οι εκτιμήσεις των συνδικάτων την ανεβάζουν πάνω από το 31%, ενώ ένας στους πέντε εργαζόμενους Ελληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr