Σελίδες

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

coinsΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΝΤ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΕ
Η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ στα θέματα μνημονίου και επιτήρησης καταρρίπτει τους κυβερνητικούς μύθους. Η Κριστίν Λαγκάρντ αποσαφηνίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από το 2015 και εντεύθεν να διασφαλίσει την χρηματοδότηση της αποκλειστικά από τις αγορές και με στοιχειωδώς μη ασύμφορους όρους, χωρίς αυτό που η ίδια ονόμασε ''προληπτική στήριξη'' από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

Αυτό σημαίνει απλά πως η αποκαλούμενη ''προληπτική στήριξη'' (δυνατότητα χρηματοδότησης ανά πάσα στιγμή από ΕΕ και ΔΝΤ,που αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι δυνατή με συμφέροντες όρους από τις αγορές), προκειμένου να δοθεί θα συνοδεύεται από σκληρή ''μνημονιακού'' τύπου επιτήρηση. Αυτή η ειδική σκληρή επιτήρηση μπορεί να λάβει διάφορα προσωνύμια, αλλά στην ουσία δεν θα διαφέρει καθόλου από την κηδεμονία της χώρας μας από την τρόικα.
Έρχεται, λοιπόν, η επικεφαλής του ΔΝΤ να διαψεύσει ωμά τους ισχυρισμούς του Α. Σαμαρά πως η Ελλάδα βγαίνει από την τροικανή κηδεμονία και το μνημόνιο από τις αρχές του 2015. Αντίθετα η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση , αρχίζει από το 2015 να υφίσταται μιας νέας μορφής αλλά εξίσου σκληρή κηδεμονία με με εκείνη της τρόικας, σε ένα σχεδόν ατέλειωτο φαύλο κύκλο.
Παρά την απόλυτη πεποίθησή του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία επανέλαβε και σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, το ΔΝΤ έκοψε τον βήχα της κυβέρνησης μέσω της γενικής διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ.
Την αναγκαιότητα της «προληπτικής στήριξης» για την Ελλάδα, τόνισε η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη στα περί δήθεν εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η επικεφαλής του Ταμείου μπορεί να δήλωσε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, αλλά υπογράμμισε πως «για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».
Για «εξέλιξη» της σχέσης της χώρας μας με την τρόικα έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας πως «η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» και ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».
Επίσης, η επικεφαλής ΔΝΤ υποστήριξε ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση»,
Σχετικά με την Ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η Eυρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του '90.
Η κ. Λαγκάρντ επέμεινε στην άποψη ότι είναι ανάγκη «να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» και ότι πρέπει να συμβαδίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας και πως θα πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.
Για άλλη μια φορά έκανε αναφορά στην «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα», που αποτελούν «εμπόδιο» για την παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους.
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «μείγμα» με «τολμηρές πολιτικές», ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» και να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης)» που «επισκιάζει το μέλλον», προσθέτοντας ότι όλα αυτά, σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
ΤΟΜΣΕΝ: «ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ» ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Κλειστά τα χαρτιά του κράτησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σήμερα, Παρασκευή, από την Ουάσινγκτον, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η «προληπτική στήριξη» που συνιστά το Ταμείο για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς εάν η «προληπτική στήριξη» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να είναι μια πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ ή τον ESM ο Τόμσεν ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για το θέμα είναι σε εξέλιξη.
Ο Δανός ανέφερε πως τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβαση της στις αγορές, ωστόσο ανέφερε πως παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads και ότι η κατάσταση είναι ακόμη «εύθραυστη» στο σκέλος αυτό.
«Κατά την άποψη μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές). Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό.Αλλά δεν έχω να πω κάτι σε συγκεκριμένη βάση επί του παρόντος».
Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσημα ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόθεση της να τερματίσει το πρόγραμμα δανεισμού από το διεθνή οργανισμό το 2015, ο Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για «ακύρωση» της δανειακής στήριξης. Προσέθεσε δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση και για τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον (forward looking).
Κληθείς να συγκρίνει τις (Iskra: νεοφιλελεύθερες) μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφερε πως «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα», ωστόσο προσέθεσε πως η βάση αφετηρίας της Ελλάδας λόγω των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών ήταν πιο δυσχερής, και αυτό σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες. (Iskra: προφανώς ακόμα περισσότερες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις)
Ο ίδιος ανέφερε πως πλέον η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Υπογράμμισε δε πως το βάρος θα πρέπει πέσει στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις (!), χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα σχετικές προτάσεις διαθρωτικών αλλαγών.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:iskra.gr