Σελίδες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν γιατροί και ασθενείς στην task force για την υγεία

Θερμή υποδοχή ετοιμάζει ο ιατρικός κόσμος και οι ασθενείς της Θεσσαλονίκης στη γερμανική task force για την υγεία που επισκέπτεται από σήμερα 15 μέχρι και τις 17 Οκτώβρη την πόλη για να ελέγξει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.


Το πρόγραμμα της γερμανικής αντιπροσωπείας δεν έχει ανακοινωθεί στο σύνολό του καθώς φαίνεται πως οι ιθύνοντες θέλουν να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Παρόλα αυτά μέχρις στιγμής έχει διαρρεύσει πως η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το κέντρο υγείας στη Μηχανιώνα και ήδη κάτοικοι της περιοχής προετοιμάζουν την υποδοχή της με συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής.
Από τη πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης το Κοινωνικό Ιατρείο καθώς και σύλλογοι μακροχρόνια ασθενών που παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου, δηλώνουν πως η task force είναι ανεπιθύμητη στη πόλη.
“Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες μιας αντιμεταρρύθμισης που στόχο έχει την ισοπέδωση και την οικονομική ασφυξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών του ιδιωτικού τομέα” υπογραμμίζουν.
“Η ΕΣΑΝ Α.Ε θα διαχειρίζεται το σύνολο του χρήματος των ασφαλιστικών ταμείων και της κρατικής χρηματοδότησης, που έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια, τα οποία θα κατανέμει στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα όποιος παρουσιάζει περισσότερα κέρδη να προηγείται στο μοίρασμα του χρήματος”, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης.
“Αυτό θα φέρει βαρβαρότητα” τονίζει και προσθέτει “εμείς είμαστε αντίθετοι λόγω αρχής και ως στάση ζωής”.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ κατήγγειλε την κίνηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προσφερθεί να αγοράσει το 8% της εταιρείας.
Από τη πλευρά του ο Θ. Ζδούκος, νοσοκομειακός γιατρός και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκηςαναφέρθηκε στην υποβάθμιση της ιατρικής επιστήμης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο βωμό του κέρδους και των περικοπών των δαπανών.
“Θα αλλάξει πλήρως η σχέση γιατρού -ασθενούς. Πλέον δεν θα είναι στο επίκεντρο ο άρρωστος αλλά οι αριθμοί και οι ισολογισμοί”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Την ίδια ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα σκάνδαλα με άνδρες ασθενείς που “γέννησαν” σε ιδιωτικά νοσοκομεία την ίδια ώρα βάζουν αυτούς στη διαχείριση της δημόσιας χρηματοδότησης”, τονίζει.
“Δεν είναι μόνο το ζήτημα των ψεύτικων περιστατικών αλλά κυρίως οι υπερτιμολογήσεις. Χρεώνουν 45 ευρώ για γενικές εξετάσεις αίματος όταν το πραγματικό τους κόστος είναι 0,45 ευρώ”, προσθέτει.
“Ο ιδιωτικό τομέας υγείας είναι και ήταν πάντα παρασιτικός πάνω στο κρατικά ταμεία και με υπέρογκα ποσοστά κερδοφορίας που ποτέ δεν ελέγχθηκαν”, υπογραμμίζει.
Στα άκρα η διάλυση της υγείας
Επιπλέον οι γιατροί και οι ασθενείς περιέγραψαν μια δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης με 8 και 10 ώρες αναμονής των ασθενών στις εφημερίες, με υλικά χαμηλής ποιότητας που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο των ασθενών καθώς και με εξαθλιωμένους από τις υπερωρίες γιατρούς.
“Είχαμε συνάντηση με το διοικητή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου για τα ζητήματα της αιμοκάθαρσης. Το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο προμηθεύεται φίλτρα αιμοκάθαρσης με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φίλτρα που προμηθεύονται να παρουσιάζουν πολλά προβλήματα”, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρ. Καραγκιόζης.
“Ένα καλό φίλτρο παρατείνει το προσδόκιμο του ασθενή. Ένα προβληματικό φίλτρο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο του ασθενή.” επισημαίνει.
Παρότι οι γιατροί του Ιπποκρατείου καθώς και γιατροί από άλλα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα έχουν ενημερώσει τον ΕΟΦ για τα συγκεκριμένα φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, ο ΕΟΦ δεν έχει ανταποκριθεί και σήμερα το Ιπποκράτειο ανανέωσε τη προμήθεια. “Μας οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα” τονίζει ο Πρόεδρος των νεφροπαθών λέγοντας πως όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μετατρέπονται σε “πειραματόζωα”.
Κατερίνα Μπακιρτζή
ΠΗΓΗ:alterthess.gr