Σελίδες

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με τη θετική ψήφο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλε την «μεθόδευση» του να περιλαμβάνει η τροπολογία και την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η ρύθμιση, είπε, είναι «ανεπαρκής» και την συνέκρινε με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ληξιπρόθεσμα, λέγοντας «Είναι η μέρα με τη νύχτα». 

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είπε προς το ΣΥΡΙΖΑ πως το να παραπέμπεις σε Επιτροπές - όπως προβλέπει η πρότασή του - για να ρυθμίσεις, θέματα που αφορούν πολλές χιλιάδες πολιτών, συνεπάγεται καθυστέρηση χρόνων, τόσων που οι πολίτες για τους οποίους γίνεται η ρύθμιση δεν θα υπάρχουν. Επίσης για το ίδιο θέμα ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει το πόσο μεγάλη διαφορά έχει η θεωρία από την πράξη.
Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως δεν βοηθά η προσπάθεια απομείωσης του οφέλους της ρύθμισης, καθώς αυτή δημιουργεί όρους νέας αρχής ειδικώς σε συνδυασμό με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που πρόκειται πολύ σύντομα να κατατεθεί.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει την ρύθμιση, έστω και τους λίγους αυτούς απελπισμένους πολίτες που ωφελούνται την διάταξη της μονιμοποίησης της έκτακτης εισφοράς που εμπαίζει τον ελληνικό λαό.
Η Ασημίνα Ξυροτήρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως κατατέθηκε με καθυστέρηση η τροπολογία, είναι μεν θετική, αλλά δεν επιλύει τα προβλήματα αφού δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τα εισοδήματα των οφειλετών.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είπε πως η ρύθμιση αυτή αποδεικνύει πως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πως θα παραμείνουν σε ομηρία οι οφειλέτες και πως θα εισπραχθούν έσοδα.
Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Φωτίου
Σε «καυγά» ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξελίχθηκε η αναφορά του κ. Γεωργιάδη «πώς να καταλάβει κανείς την ανάγκη του μικρομεσαίου επιχειρηματία να ενταχθεί στη ρύθμιση των δόσεων, όταν έχει ένα εκατομμύριο στην τράπεζα;». «Διότι έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που μόνο τους άλλους ξέρει να κατηγορεί» είπε.
Αντιδρώντας η κ.Φωτίου αφού είπε πως δεν διαθέτει τέτοιο ποσό επουδενί, ενώ έχει δουλέψει πάρα πολλά χρόνια και προφανώς δεν περιλαμβάνεται το όνομά της στη λίστα Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τον 'Αδωνι Γεωργιάδη «γκεμπελίσκο».
«Δεν σας κατηγόρησα για τίποτε. Ούτε για φοροδιαφυγή. Σας είπα μόνο ότι είστε πλούσια και καλά κάνετε. Αλλά μην παριστάνετε την επαναστάτρια. Νόμισα πάντως ότι είδα το όνομά σας ανάμεσα στους συναδέλφους σας του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
Άμεση έκδοση της εγκυκλίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο
Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος για τα ληξιπρόθεσμα, ζήτησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Με αφορμή τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ο κ. Κόλλιας δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρονοτριβή θα διατηρήσει θολό το φορολογικό τοπίο πιέζοντας ακόμα περισσότερο τους φορολογούμενους και στερώντας από το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης λέγοντας ότι ικανοποιεί το αίτημα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τακτοποίηση των μη εξυπηρετουμένων οφειλών τους και ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Αντιδράσεις από ΓΣΕΒΕΕ
Παροδική διευκόλυνση προσφέρει στους οφειλέτες η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης.
«Οι πολίτες αναμένεται να συσσωρεύσουν νέα χρέη αν δεν μειωθεί το φορολογικό βάρος κάθε μορφής. Επιπλέον, σχετικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, η συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να αγνοεί την τρέχουσα πραγματικότητα, καθώς ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης ή/και μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου είναι γράμμα κενού περιεχομένου» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ