Σελίδες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Στους «τεμπέληδες» του «Αμαλία Φλέμιγκ» οι ασθενείς με Εμπολα

Το νοσοκομείο που πριν από 10 μήνες με απόφαση Αδώνιδος άλλαξε χαρακτήρα και έγινε «δεύτερης ταχύτητας» επιλέχτηκε για να υποδέχεται εκείνους για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. 
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό αλλά κυρίως νοσηλευτικό, είναι μεγάλες στο νοσοκομείο και όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι η ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό είναι επιβεβλημένο 
Της Ντάνι Βέργου

Το «Αμαλία Φλέμιγκ» έχει επιλεγεί ως το νοσοκομείο που θα υποδεχθεί ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Εμπολα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το νοσοκομείο ορίζεται για να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο. Το προσωπικό είναι έμπειρο, εκπαιδευμένο κι έτοιμο. Το νοσοκομείο πληροί τις προϋποθέσεις του χώρου που εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς όρους ασφαλείας, ενώ και η τοποθεσία του είναι ευνοϊκή.

Παρά τις παραδοχές αυτές, οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό αλλά κυρίως νοσηλευτικό είναι μεγάλες, όπως σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά κατά κύριο λόγο γιατί το «Αμαλία Φλέμιγκ» ήταν μεταξύ των 8 νοσοκομείων που πριν από 10 μήνες «άλλαξαν χαρακτήρα» με απόφαση Αδ. Γεωργιάδη.

Στο ενδεχόμενο της ανάγκης αντιμετώπισης μιας υγειονομικής κρίσης, όπως είναι ο Εμπολα, θα στερηθούν το προσωπικό οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι ασθενείς.

«Δεν θα βγουν σε βάρδιες»

«Δεδομένου ότι οι συνάδελφοι που εμπλέκονται ταυτόχρονα δουλεύουν κανονικά στα τμήματα τις βάρδιες τους και σε ενδεχόμενο περιστατικό θα δεσμευτούν όλοι, πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη του προσωπικού που θα προκύψει;» διερωτάται σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο και προσθέτει ότι «το προσωπικό είναι τόσο λίγο που έστω και ένας άνθρωπος να λείψει τα τμήματα δεν θα μπορούν να βγάλουν βάρδιες».

Οι εργαζόμενοι προτείνουν τη μοναδική όπως αναφέρουν λύση στο πρόβλημα, που είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό. Παρά τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, η ετοιμότητα καθώς και η ασφάλεια της αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Η προετοιμασία του χώρου έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας του προσωπικού και τα αναγκαία υλικά νοσηλείας. Επιπλέον υπάρχει συμμόρφωση του προσωπικού με τα διεθνή στάνταρ, που αντανακλούν όση γνώση υπάρχει για τα χαρακτηριστικά του ιού.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η προετοιμασία και η εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου -πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους- προκειμένου να είναι ενημερωμένο, ικανό να παραμείνει ασφαλές και σε θέση να ενημερώνει σωστά τον κόσμο απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Οι εργαζόμενοι θυμίζουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο οποίος πληροφορούσε τους πολίτες ότι «αν δεν το καταλάβατε, το “Φλέμιγκ” είναι δεύτερης ταχύτητας», «δεν είναι πλέον κανονικό νοσοκομείο», ενώ αποκαλούσε τους εργαζόμενους «τεμπέληδες».

Αναρωτιούνται, πώς σήμερα έρχεται να εκτιμηθεί η «εμπειρία» και το υψηλό επίπεδο του προσωπικού, πώς η πολιτική ηγεσία στηρίζεται τώρα στους ίδιους τεμπέληδες και κομπορρημονεί στα κανάλια πως «είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την αντιμετώπιση του ιού».

Σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο πραγματοποιείται άσκηση για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, και του ΕΚΕΠΥ.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι οι «ύποπτοι» ασθενείς να μεταφερθούν στο «Αμαλία Φλέμινγκ» συνοδευόμενοι από το κατάλληλο προσωπικό, με εξοπλισμό ώστε να είναι η μεταφορά απόλυτα ασφαλής για όλους. Εκεί οι ήδη εντοπισμένοι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε καραντίνα για το διάστημα που απαιτείται -με ανώτερο όριο τις τρεις εβδομάδες- μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι φορείς. Στην περίπτωση που κάποιος είναι φορέας του ιού θα μεταφερθεί, μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα, για τη νοσηλεία που απαιτείται σε άλλο νοσοκομείο.

Χθες ο Μ. Βορίδης βρέθηκε στις Βρυξέλλες στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., με θέμα τον συντονισμό στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου («screening») των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της δυτικής Αφρικής. «Εχουμε ένα σχέδιο το οποίο λειτουργεί, σε συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός προσθέτοντας πάντως ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Εναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός.

Οι προτάσεις

Αλλα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών-δυνητικών φορέων του ιού, προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Ο Μ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων. Οσον αφορά τον έλεγχο εισόδου, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις στη χώρα μας από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), ανακοίνωσε ότι θα λάβει το μέτρο της εγκατάστασης θερμικών καμερών, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Αγγλίας, της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr