Σελίδες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«Σας νοιάζουν μόνο τα λευκά θύματα του Εμπολα»

Το σκίτσο του Πορτογάλου Αντρέ Καρίλιο. Εχουμε πάθει αχρωματοψία με το μαύρο...
Το σκίτσο του Πορτογάλου Αντρέ Καρίλιο. Εχουμε πάθει αχρωματοψία με το μαύρο... 
Επιδείνωση παρουσίασε, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, χθες η Τερέσα Ρομέρο, η Ισπανίδα νοσοκόμα που νόσησε από τον ιό του Εμπολα, την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα της πετάει το... μπαλάκι της ευθύνης και ένα σκίτσο ενός Πορτογάλου ανάβει φωτιά στο Διαδίκτυο καθώς υποστηρίζει ότι ο Εμπολα έγινε ιστορία με όνομα και επώνυμο όταν έφτασε στη Δύση, ενώ στην Αφρική (που πολλοί την περνάνε και για χώρα) παραμένει απλά ένα νούμερο. 
Εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας της Περιφέρειας της Μαδρίτης δήλωσε στους Ισπανούς δημοσιογράφους ότι «δεν χρειάζεται μάστερ για να μάθει κανείς να βάζει σωστά μια στολή» υπονοώντας την... απροσεξία της νοσοκόμας, που φαίνεται ότι ήρθε σε επαφή με τα γάντια όταν τα έβγαζε. 

Την ίδια άποψη είχε και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, Ρούμπεν Ρομέρο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε την άμεση σύσταστη επιτροπής κρίσης. Συγγενής της Ρομέρο χαρακτήρισε «απάνθρωπα» τα σχόλια που την ενοχοποιούν ενώ ένας ακόμη γιατρός, ο Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο οποίος φρόντιζε με τη σειρά του τη Ρομέρο, έχει τεθεί σε επιτήρηση. Κατήγγειλε ότι η ειδική στολή την οποία το νοσοκομείο έδωσε στον ίδιο είχε κοντά μανίκια, και αυτό όταν πλέον είχε διαγνωσθεί ότι η Ρομέρο έπασχε από τον Εμπολα, γιατί μέχρι τότε ο εξοπλισμός ήταν ακόμα πιο ανεπαρκής.
Η Τερέσα Ρομέρο παρουσίασε επιδείνωση και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι δύο άνδρες, ο σύζυγός της, Χαβιέρ Λιμόν, και ο γιατρός δεν έχουν εμφανίσει μέχρι στιγμής συμπτώματα της νόσου.
Στη Γερμανία μεταφέρθηκε επίσης ένας γιατρός που συμμετείχε στην αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία ο οποίος διαγνώσθηκε επίσης με Εμπολα. Διακομίστηκε σε μονάδα της Λειψίας που διαθέτει την ανάλογη υποδομή.
«Φωτιά» πήρε χθες η διαδικτυακή σελίδα της εφημερίδας «Huffington Post» όταν ανέβασε ένα άρθρο που παρουσίαζε ένα σκίτσο του Πορτογάλου Αντρέ Καρίλιο (έχει έδρα τη Λισαβόνα, αλλά συνεργάζεται επίσης με τα αμερικανικά μέσα «New York Times», «New Yorker», «Vanity Fair» και «New York magazine»), ο οποίος φαίνεται να διερωτάται στο έργο του πόσες ιστορίες ασθενών στην Αφρική γνωρίζουμε στη Δύση, για να καταλήξει, επικαλούμενος στοιχεία της Google Trends, που καταγράφει τη δημοτικότητα των θεμάτων που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο, ότι ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τον Εμπολα όταν έφτασε στη... Δύση.
Αλλοι αναγνώστες της εφημερίδας συμφώνησαν, άλλοι διαφώνησαν, θεωρώντας ότι είναι ανθρώπινο (αυτή ήταν η ακριβής διατύπωση) να ενδιαφέρεσαι κυρίως για ό,τι συμβαίνει στη χώρα σου (στις ΗΠΑ εν προκειμένω), ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Πόσες ιστορίες με όνομα και επώνυμο ασθενών του Εμπολα από την Αφρική (που είναι ήπειρος) γνωρίζουμε τελικά κι εμείς που τις αναμεταδίδουμε;
(Πηγές: El Pais, La Vanguardia, El Mundo, EuropaPress, Afp, The Guardian, The Huffington Post) 
ΠΗΓΗ:enet.gr