Σελίδες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες: Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο με την αποπληρωμή τους να ορίζεται σε έως 100 δόσεις. Η ρύθμιση, που αφορά στις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η ρύθμιση προβλέπει πως το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ η αίτηση υπαγωγής μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου. Ανάλογα με την επιλογή των δόσεων που θα γίνει υπάρχει και η ανάλογη έκπτωση. Σημειώνεται πως παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα να απενταχθεί κάποιος από την προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων (τη λεγόμενη ρύθμιση της νέας αρχής) και να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση που φτάνει έως και τις 100 δόσεις. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές του Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως οι οφειλές έως 15.000 ευρώ θα μπορούν -υπό προϋποθέσεις- θα ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις.  Για την παροχή των 100 δόσεων θα πρέπει να καλύπτονται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα εισοδηματικά. Σε 72 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, έως ένα εκατ. ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο δεν θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης. Το επιτόκιο που θα χρεώνει το δημόσιο μειώνεται σε 4,56% από 8,05%, ενώ οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται από 20% έως 100%.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων», αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθεί συζήτηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή ακόμη και αν υπάρξει αίτημα για ονομαστική.
Αναλυτικά η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις ανάλογα με τις δώσεις:
  • 100% για εφάπαξ καταβολή
  • 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  • 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  • 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  • 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  • 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  • 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
  • 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις
Επίσης με το σχέδιο νόμου μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 και θα αποτυπωθεί ως αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ακόμη το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΟΕΚ χωρίς οι δανειολήπτες να χάσουν την επιδότηση που δίνει για τα εννέα χρόνια ο ΟΑΕΔ.
Ως προς τη ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται:
  • Θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014.
  • Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του έτους 2015.
  • Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% μέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.
  • Ρύθμιση προσβάσιμη στο σύνολο των οφειλετών.
  • Επίσης, συγχωρείται η μη εμπρόθεσμη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης, σε δυο περιπτώσεις: α) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι δύο (2) δόσεων ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή β) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.
  • Οι οφειλέτες που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013 και τηρούν τους όρους αυτής έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος. Πιο συγκεκριμένα, τα ανωτέρω πρόσωπα επωφελούνται του μειωμένου επιτοκίου ύψους 4,56%, καθώς και των μειωμένων προσαυξήσεων της προκειμένης ρυθμίσεως, αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013.
  • Όσοι επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, παρέχεται το -επιπρόσθετο των ανωτέρω- πλεονέκτημα της αναδρομικής μείωσης κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.

Το ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση της τροπολογίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζήτησε τη θετική ψήφο όλων των βουλευτών από όλα τα κόμμα. «Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο ανακουφίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες) δίνοντας την δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά και στην δυνατότητα αύξησης των εσόδων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων» αναφέρεται στην ανακόινωση.
Παράλληλα επισημαίνεται ο πρόεδρος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν «εδώ και μήνες την πρωτοβουλία να εισηγηθεί και να διεκδικήσει τις βασικές κατευθύνσεις αυτής της ρύθμισης». «Είναι θετικό ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, αλλά και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έρχεται επιτέλους για ψήφιση στη Βουλή» τονίζει η ανακοίνωση, ενώ υπάρχει σαφής προειδοποίηση ότι «εδώ δεν χωρούν σκοπιμότητες και μικροκομματικές συμπεριφορές».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε ανακουφίζει
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτο, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε πως «η πρόταση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν επαρκεί ούτε για την επίλυση του προβλήματος ούτε για την ανακούφιση των πολιτών». Όπως ανέφερε η ρύθμιση είναι ανεπαρκής γιατί: 
  • Συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής, ενώ και οι περικοπές στις προσαυξήσεις μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί που χρειάζονται περισσότερες δόσεις, οι πιο ευάλωτοι σήμερα, θα καταβάλλουν τελικά υψηλότερο ποσό.
  • Δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μπορεί έτσι δύο οφειλέτες με διαφορετικό εισόδημα να πληρώνουν το ίδιο ποσό δόσης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως με την ίδια τροπολογία επιβάλλεται «και νέο μέτρο – η συνέχιση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια». Καταλήγοντας ασκεί κριτική για την καθυστέρηση κατάθεσης της ρύθμισης, η οποία έγινε έπειτα από την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του πρόταση νόμου, αναφέρει ότι η πρόταση του κόμματός του συνιστά την απάντηση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ο λόγος είναι ότι «βασική φιλοσοφία της είναι η σύνδεση των δόσεων με το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς την επιβολή επιτοκίου», τόνισε.
Κριτική στη ρύθμιση άσκησε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «δεν αφορά την πραγματική ανακούφιση του λαού». Στόχος, αναφέρει το ΚΚΕ, είναι να εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας.
«Για τους εργαζόμενους, ανέργους, τους αυτοαπασχολουμένους το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, όλα τα χαράτσια, που είναι αντιλαϊκά και άδικα και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο που αυτά τα χαράτσια έχουν πλέον μονιμοποιηθεί και θα ξεζουμίζουν το λαό και για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στρέφει τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως έχει καταθέσει παρόμοια πρόταση, η οποία αποδεικνύει πως και εκείνος «αναγνωρίζει τα μνημονιακά χαράτσια και τα άλλα χρέη και καλεί το λαό να τα πληρώσει». Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αποδεικνύεται τελικά ότι όσοι ορκίζονται στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποδέχονται τα ευρωπαϊκά μνημόνια διαρκείας, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την ενίσχυση του κεφαλαίου, το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν είναι ορισμένα ψίχουλα, "ελαφρύνσεις" για την πιο ακραία φτώχεια, τη στιγμή που καλούν το λαό να συνεχίσει να "σφίγγει το ζωνάρι" και να μάθει να ζει με ακόμη λιγότερα».
ΠΗΓΗ:tvxs.gr