«Συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι ότι δεν έχει ακόμα
διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον "μνημόνιο"
(που τελειώνει το 2014)» αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η τριμηνιαία έκθεση
της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 που έδωσε σήμερα στη
δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους, της Βουλής
αποδομώντας τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει τη ρητορική
του success story μετά τα stress test των ελληνικών τραπεζών.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται
σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον, σαν να
είναι "πάνω σε κινούμενη άμμο"» σημειώνει η έκθεση και προσθέτει ότι «το
μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και
παραγωγικότητα και, συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη
δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης κλπ».
«Κάθε σχέδιο ανάπτυξης προϋποθέτει ένα σαφές σχέδιο διανομής κι επομένως, μέτρα αναδιανομής αυτόν το σκοπό πρέπει να υπηρετούν. Αναδιανομή για την ανάπτυξη επιβάλλει μια βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση, όπως άλλωστε έχουν αναγνωρίσει οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις. Επίσης, κοινωνική πολιτική σε σαθρά οικονομικά θεμέλια δεν γίνεται» προστίθεται.
«Κάθε κυβέρνηση, επιζητώντας την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε κράτος και αγορά θα πρέπει να λάβει υπόψη (α) τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εμπειρίες, (β) τον μη αμφισβητούμενο πυρήνα της εξελισσόμενης συναίνεσης στην Ευρώπη και (γ) τις ιδιαιτερότητες μιας οικονομίας, όπως η ελληνική, που είναι παγιδευμένη σε φαύλους κύκλους. Σε διαφορετική διατύπωση: το τέλος του "μνημονίου" και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δε σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δε βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή ενός πειστικού αναπτυξιακού προγράμματος, που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακοινωθεί» υπογραμμίζει η έκθεση της Βουλής.
«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εθνικών πρωτοβουλιών την περίοδο μετάβασης από τη σταθεροποίηση στην διατηρήσιμη ανάπτυξη εκτιμούμε, ότι η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι απολύτως απαραίτητη. Ένα νέο πρόγραμμα που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης θα έπρεπε πρωτίστως να είναι δική μας υπόθεση. Ωστόσο, η σύνταξη ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε φθηνούς πόρους που προέρχονται από τον ΕΜΣ, ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τονίζεται.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδομεί το κυβερνητικό success story
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποδομεί το κυβερνητικό success story, σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, το Γραφείο Προϋπολογισμού προτείνει ελληνικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή και στέλνει μηνύματα προς όλους.
Στην τριμηνιαία του έκθεση για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014, το Γραφείο εκφράζει την άποψη ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο το οποίο ολοκληρώνεται το 2014, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που στηρίχθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται επί μέρους ζητήματα ουσιαστικά χωρίς «πυξίδα» στην επόμενη ημέρα.
Παραίτηση μετά από τον κόλαφο
«Κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά» χαρακτήρισε το πόρισμα του Γραφείου
Προϋπολογισμού της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος
Καμμένος, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση της συγκυβέρνησης. «Μετά από
αυτό, το μόνο που απομένει, είναι η άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και
της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ.
Καμμένος.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr