Σελίδες

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο φέρνει η κυβέρνηση

Στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μετά από 32 χρόνια είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα, η «βεντάλια» των προτεινόμενων αλλαγών περιλαμβάνει την επανεξέταση όλων των συνδικαλιστικών προνομίων, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών αλλά και της χρηματοδότησης των συνδικάτων.


Ενδεικτικό του νέου πλαισίoυ είναι πως οι συνδικαλιστές για να απουσιάζουν πάνω από επτά ημέρες από την εργασία τους θα πρέπει να παίρνουν άδεια από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών, ενώ θα μπορεί για συγκεκριμένους λόγους να απολύεται συνδικαλιστής ή να μετατίθεται αν με την απουσία του δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε συνάντηση με εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στη Γενεύη. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στην Αθήνα το επόμενο διάστημα για συγκεκριμένα θέματα και πάλι με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Γραφείου.

Ενδεικτικά, με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες τον μήνα, ενώ με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία.

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μία τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

Με στόχο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, την απόλυτη διαφάνεια, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και τις δαπάνες τους.

Όσον αφορά στην προκήρυξη των απεργιών, η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ’ εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, ενώ μέχρι σήμερα ισχύει το 24ωρο.

Δ. Στρατούλης: «Τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού» 

Για τις αλλαγές που φέρνει στον συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση, όντας εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της τρόικας, μίλησε στο Κόκκινο ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος.
«Απαράδεκτο να θέτουν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν εργασιακά κεκτημένα και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τόνισε ο κ. Σταρτούλης.
ΠΗΓΗ:left.gr