Σελίδες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Με ποιες κοινωνικές συμμαχίες για την κυβέρνηση της Αριστεράς


Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ανοδική πορεία (πλησιάζοντας στις δημοσκοπήσεις ακόμη και ποσοστά αυτοδυναμίας σε ενδεχόμενες εκλογές) και την κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνθήκες αποδρομής η εφημερίδα Εποχή και το πόρταλ ενημέρωσης και πολιτικού προβληματισμού Rednotebook διοργάνωσε χθες στην Θεσσαλονίκη μία πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη σε κάθε επίπεδο εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο το ερώτημα «Με ποιες κοινωνικές συμμαχίες για την κυβέρνηση της Αριστεράς;»

Οι ομιλητές στην εκδήλωση αυτή Μάκης Μπαλαούρας, μέλος της ΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Βερναρδάκης, επίκ. καθηγητής στο ΑΠΘ και ο Χρ. Παπαδόπουλος, μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, απαντήσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των κυρίαρχων αφηγήσεων που συχνά ακούμε στις τηλεοράσεις.
Απέρριψαν δηλαδή εκτιμήσεις που ακούστηκαν μετά τις εκλογές από  τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «έπιασε ταβάνι» και ότι «αν δεν κάνει κινήσεις ανοίγματος σε προσωπικότητες της κεντροαριστεράς δεν θα μπορέσει να διευρύνει την απήχησή του». Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Μ. Μπαλαούρας, βασικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο αυτή είναι να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα κοινωνικά στρώματα στα οποία απευθύνεται, να ανοιχτεί στην κοινωνία με όρους δημοκρατίας και ενοποίησης του κόμματος με τη βάση. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης κρίσιμο στην περίοδο αυτή να ασκήσει  την πολιτική εκείνη έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην συγκεντρώσει 180 ψήφους στην εκλογή για τον ΠτΔ. «Οι ιδέες και οι αγώνες χρειάζονται οργάνωση» υπενθύμισε ο Μ. Μπαλαούρας τονίζοντας την ανάγκη μιας οργάνωσης που να υπηρετεί τις αρχές και τα πιστεύω του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα από τον κόσμο που συμμετέχει και τον στηρίζει ενώ όσον αφορά τις συμμαχίες δήλωσε ότι αυτές πρέπει να αφορούν την ίδια την κοινωνία και φυσικά να μην ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα που έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις μάχες που δίνει τα τελευταία χρόνια.   
Για τον Χρ. Βερναρδάκη το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια ποιοτική αλλά και ποσοτική αλλαγή. Από ένα κόμμα του 3%, ένα κόμμα πολιτικής και ιδεολογικής ενότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα εκφραστή των λαϊκών συμφερόντων της χώρας, συμφερόντων που αφορούν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τους επισφαλώς εργαζόμενους αλλά και τα μεσοαστικά στρώματα που είδαν ξαφνικά το εισόδημά τους να καταρρέει. Η συνθήκη αυτή έχει οδηγήσει σε μια πάλη των τάξεων και εντός του κόμματος σχετικά με το ποια ηγεμονία θα καταγραφεί και ποια κοινωνική τάξη θα εγγυηθεί τα συμφέροντα των σύμμαχων κοινωνικών τάξεων, των τάξεων που θα συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση για τις συμμαχίες πρέπει έτσι να ξεκινά πάντα από το ερώτημα  ποιες κοινωνικές συμμαχίες θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ  και στη συνέχεια να επεκτείνεται στις πολιτικές και όχι το αντίστροφο.  
Ο μόνος τρόπος έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το λιγότερο λάθος σε μια συγκυρία όπου οι μάχες που θα δοθούν θα είναι ιστορικές και ίσως «μια και έξω» είναι, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη να ανοίξει την δημοκρατία στο κόμμα του, να παίξει τον ρόλο του  συλλογικού διανοούμενου μέσα από το πρόγραμμά του. Ένα πρόγραμμα το οποίο φωτογραφίζει, όπως είπε, την συγκρότηση των κοινωνικών συμμαχιών, πρόγραμμα δεσμευτικό άμεσο, ιεραρχημένο το οποίο παράλληλα ανοίγει δρόμους εναλλακτικούς και χειραφετητικούς για την κοινωνία.  
Μέσα από το πρόγραμμά του θα μπορέσει  ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο να εκφράσει με ηγεμονικό τρόπο το γενικό συμφέρον μιας πολύ πλατιάς συμμαχίας μεταξύ του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων, όχι όμως παραχωρώντας δικαιώματα της μισθωτής εργασίας στα μεσαία στρώματα, όπως έκανε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που να αντιστοιχεί σε ένα κόμμα ταξικά μεροληπτικό το οποίο όμως απευθύνεται στα μεσαία στρώματα, γίνεται με αυτόν τον τρόπο κόμμα γενικού συμφέροντος.
Ο Χρ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα συναντήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε μια χώρα που τα τελευταία 15 χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός έχει διαβρώσει όλους του λαϊκούς θεσμούς με τις αξίες του ατομισμού να πρυτανεύουν σε αρκετά επίπεδα και μίλησε για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ακολουθεί τις κινηματικές διαδικασίες εκείνες που είχε θέσει ως προτεραιότητα και στο παρελθόν.
«Η Αριστερά και το κοινωνικό υποκείμενο πρέπει να πηγαίνουν μαζί» δήλωσε και «για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε», πρόσθεσε «μια οργάνωση δημοκρατική και μαχητική, δεν μπορούμε να πάμε με τα παλιά μοντέλα. Με τον τρόπο αυτό θα απαντήσουμε και το όραμα ενός σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της χώρας».
Είναι λάθος, επεσήμανε τέλος, οι αφηγήσεις περί συμμαχιών με κόμματα σε αποδρομή ή λογικές «αντιπαροχής» για να μην εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές . «Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα προγραμματικό διάλογο που χωράνε όλοι εκτός από τους εκπροσώπους του Μνημονιακού τόξου και την Χρυσή Αυγή» κατέληξε.
Σταυρούλα Πουλημένη
ΠΗΓΗ:alterthess.gr