Σελίδες

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

STRESS TEST ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ» ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ «ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ» ΤΟΥ 2014
STRESS TEST ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣΣΑΖ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Ολοκληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Stress Test των ευρωπαϊκών τραπεζών, μια διαδικασία την οποία κριτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν ως ένα είδος φαρσοκωμωδίας. Συγκεκριμένα οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η διαδικασία αυτή περισσότερο αποβλέπει στα να εξωραΐσει την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κοινή γνώμη, παρά να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν πως σε αρκετό βαθμό τα stress test κινήθηκαν και με πολιτικά κριτήρια που κυμαίνονταν από χώρα σε χώρα αλλά ακόμα και από τράπεζα σε τράπεζα εντός της ίδιας της χώρας.
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ
ΕΚΤ: ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΑ STRESS TEST 25 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα αποτελέσματα του stress test για τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ελληνικές, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ σε 25 τράπεζες. Ωστόσο οι 12 εξ αυτών έχουν ήδη με ενέργειες που έγιναν το 2014 καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες έχοντας αντλήσει 15 δισ. ευρώ.
Η αξία ενεργητικού των τραπεζών πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 δισ. δεν παράγουν κεφαλαιακό έλλειμμα, τονίζει η κεντρική τράπεζα.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα των 25 δις ευρώ και η αναπροσαρμογή της αξίας του ενεργητικού κατά 37 δισ. ευρώ θα έχει συνολικά αντίκτυπο 62 δισ. ευρώ.
Mε βάση το δυσμενές σενάριο των stress test τα κεφάλαια των 130 τραπεζών θα υποχωρούσαν κατά 263 δισ. ευρώ, μειώνοντας τον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων στο 8,3% από 12,4%. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από ότι σε προηγούμενες αντίστοιχες ασκήσεις.
Οι τράπεζες τη Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας θα ήταν αυτές που θα δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Σημειώνεται πως από τις 25 τράπεζες που εμφάνισαν κεφαλαιακό έλλειμμα στους ελέγχους της ΕΚΤ, οι εννιά είναι ιταλικές από τις οποίες οι τέσσερις πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Η Monte dei Paschi di Siena πρέπει να αντλήσει επιπρόσθετα κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που συμμετείχε στον έλεγχο.
Οι έλεγχοι της ΕΚΤ στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών αποκάλυψαν επιπλέον 136 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία οι τράπεζες δεν είχαν δηλώσει μέχρι σήμερα.
«Αυτή η μοναδική και απαιτητική άσκηση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την προετοιμασία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο.
«Η άσκηση αυτή αποτελεί μια πολύ καλή αρχή προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάστηκαν υπέρμετρες προσπάθειες και σημαντικοί πόροι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρχών των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ. Ενίσχυσε την διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα και εξέθεσε περιοχές στις τράπεζες και στο σύστημα που χρειάζονται βελτίωση» ανέφερε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Daniele Nouy. «Η περιεκτική αξιολόγηση μας επέτρεψε να συγκρίνουμε τράπεζες με διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα από διάφορα κράτη και τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε συμπεράσματα για την συνέχεια της εποπτικής διαδικασίας»
EΒΑ: ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΝΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) που συντόνισε τα stress test 123 τραπεζών για το σύνολο της Ε.Ε. αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι 24 τράπεζες, όλες εντός της ευρωζώνης, απέτυχαν να «περάσουν» το στρεσάρισμα σε συνθήκες τριετούς ύφεσης, με το κεφαλαιακό κενό να διαμορφώνεται στα 24,6 δισ. ευρώ.
Η ιταλική Monte dei Paschi εμφανίζει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα, στα 2,1 δισ. ευρώ παρά τις ενέργειές της για αύξηση των κεφαλαίων της εντός του έτους.
Η Ιταλία σημειώνει τη χειρότερη επίδοση με εννέα τράπεζες να μην περνούν το stress test, έχοντας συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 9,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κεφαλαιακό έλλειμμα εμφανίζουν και τρεις ελληνικές τράπεζες, οι Eurobank, Εθνική και Πειραιώς (που ωστόσο έχουν εν τω μεταξύ καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες).
Ελλειμμα 2,4 δισ. εμφανίζουν με βάση το στατικό μοντέλο τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ 0,00%, η Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια που έχουν ήδη αντληθεί, μόνο η Ελληνική Τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 176 εκ. ευρώ. Στο ακραίο σενάριο η Τρ. Κύπρου παρουσιάζει πλεόνασμα € 81εκ. και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα €331 εκ.
Ακόμη, δεν περνούν το test 2 βέλγικες τράπεζες, μια γαλλική, μια αυστριακή, μια γερμανική, μια ιρλανδική, μια πορτογαλική και μια τράπεζα της Σλοβενίας.
Πολλές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει τα κεφάλαιά τους από τα τέλη του 2013 και το συνολικό έλλειμμα μειώνεται στα 9,5 δισ. ευρώ για 13 τράπεζες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014, τονίζει η EBA. Το Σεπτέμβριο του 2014, το κεφαλαιακό έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 1,1 δισ. για την Banco Comercial Portugues.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης που απέτυχαν να περάσουν την άσκηση προσομοίωσης έχουν δυο εβδομάδες για να παρουσιάσουν πλάνα κάλυψης της "τρύπας" στα κεφάλαιά τους εντός εννέα μηνών.
ΠΕΡΑΣΑΝ …ΜΕ «ΣΠΡΩΞΙΜΟ» ΤΑ STRESS TEST ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα τελικά στοιχεία από τα stress test της ΕΚΤ:
* Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 έχει η Alpha Bank στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ εβρισκόμενη στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν.
* Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.
* Κεφαλαιακές ανάγκες 17,55 εκατ.ευρώ προκύπτουν για την Eurobank από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, και επομένως η τράπεζα περνά πρακτικά αβρόχοις ποσί το τεστ αντοχής.
* Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια τράπεζα διενήργησε όμως αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.