Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τα νοσοκομεία δεν παίρνουν άδεια πληρωμών κι ο Αδωνις τα παίρνει με το Ελεγκτικό

Εκτός εαυτού και με βαριές εκφράσεις που απάδουν του θεσμικού του ρόλου παρουσιάστηκε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης στη σύσκεψη με διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων από όλη τη χώρα με αφορμή την επικείμενη άφιξη της τρόικας. 

Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες διοικητών ότι οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνουν εντάλματα πληρωμών με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές, ο κ. Γεωργιάδης προτίμησε να απαντήσει με αγοραίες εκφράσεις τύπου: «στα π.... μου τι κάνουν οι πάρεδροι». Ετσι τουλάχιστον αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από παριστάμενους στη σύσκεψη.
Πολλοί διοικητές διατύπωσαν απλώς τις διαμαρτυρίες τους ότι το σύστημα υγείας και οι αποπληρωμές «κολλούν» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται πολλές νοσηλευτικές μονάδες ως ασυνεπείς προς τους προμηθευτές τους. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς πολλοί νυν διοικητές έχουν επιφορτισθεί με λάθη του παρελθόντος όπου για παράδειγμα κάποιες αγορές υλικών είχαν γίνει χωρίς διαγωνισμούς με συνέπεια να είναι παράτυποι και οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνουν σήμερα τις δαπάνες. Επίσης υπάρχουν και νοσοκομεία που δεν διέθεταν καν δ.σ., με συνέπεια να μην μπορούν να δημοσιεύσουν ισολογισμούς.
Να σημειωθεί ότι από την έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβαν τα νοσοκομεία, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, απομένουν στα συρτάρια πολλών νοσοκομείων κοντά στα 200 εκατ., τα οποία πρέπει να καταβληθούν σε εταιρείες και ιδιώτες που παρείχαν υπηρεσίες στο ΕΣΥ.
20 ημέρες προθεσμία στους χειρότερους
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να τρίξει τα δόντια σε διοικητές που δεν έχουν υλοποιήσει τις μνημονικές δεσμεύσεις, δίνοντάς τους διορία 15 με 20 ημέρες να κάνουν όλα τα μαθήματά τους. «Οσοι κάνουν τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβούνται τίποτε» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους διοικητές, οι οποίοι αναμένεται να αξιολογηθούν άμεσα για τις επιδόσεις τους. Για να συμπληρώσει: «Τρία μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί κατά 100%. Οι τρεις καλύτεροι δεν έχετε να φοβόσαστε τίποτε. Οι τρεις χειρότεροι έχετε περίπου 20 μέρες μπροστά σας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Και αυτό επειδή έως το τέλος του μήνα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί οι ισολογισμοί όλων των νοσοκομείων της χώρας, διαφορετικά η τρόικα θα κόψει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των στόχων που πρέπει να επιτύχουν οι διοικητές όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας είναι:
* Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* Δημοσίευση ισολογισμών.
* Πλήρη ένταξη αναλυτικής λογιστικής και πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία.
* Βελτίωση παροχής υπηρεσιών.
* Εκτέλεση προϋπολογισμών χωρίς υπερβάσεις.
Με βάση τις καταγραφές 15 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής τους ισολογισμούς τους, κάτι που πρέπει να πράξουν οι διοικητές τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ από τα πιο αποδοτικά νοσοκομεία απεδείχθησαν αυτά της Κρήτης και ακολουθούν αυτά της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας). 
ΠΗΓΗ: enet.gr