Επιδιώκοντας να φωτίσουμε την ανάγκη διασφάλισης καλύτερης υγείας αλλά
και αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων των ασθενών, διοργανώνουμε την
Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014 και ώρα 10:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα) Συνέντευξη Τύπου, με
θέμα: «Τα προβλήματα των ασθενών που έχουν μείνει χωρίς ιατρεία πόνου
μετά το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων», στην οποία θα
μιλήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και άλλοι φορείς. Σας προσκαλούμε να
συμμετάσχετε αλλά και να συνδιαμορφώσουμε μαζί, από τα κάτω, δίκαιες και
βιώσιμες προτάσεις για μια ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση
του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Του Ν. Χρυσόγελου
Η κυβέρνηση και η τρόικα στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν
κατ’ επανάληψη καταπατήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, όπως
επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και
Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. Ο χώρος της υγείας δεν
αποτελεί εξαίρεση. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο του Γενικού
Νοσοκομείου Α. Πατησίων που ως συνοικιακό εξυπηρετούσε, παρόλα αυτά,
μια περιοχή με 1 εκατομ πληθυσμό. Μεταξύ άλλων το Νοσοκομείο διέθετε
Μονάδα Θεραπείας Πόνου και Ανακουφιστικής Φροντίδας, όπου κατέφευγαν
πολλοί για να ανακουφιστούν από χρόνιους πόνους που οφείλονται σε
διάφορες παθήσεις (καρκίνο, μυοσκελετικά προβλήματα, νευροπαθητικό πόνο
κ.α.).
Κακώς έκλεισε το νοσοκομείο αυτό μια και εξυπηρετούσε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία, ήταν εύκολα προσβάσιμο, φιλικό στους πολίτες ενώ είχε βελτιώσει, με προσπάθεια του ίδιου του προσωπικού, τα οικονομικά του. Αλλά έκλεισε. Θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει δημιουργηθεί, πριν κλείσει ή έστω μόλις έκλεισε, κάπου αλλού μια αντίστοιχη μονάδα για αυτούς που προσπαθούν να ανακουφιστούν από τους πόνους.
Δεν πρόκειται για νούμερα αλλά για ανθρώπους που πονάνε. Επομένως έχουν ανάγκη καθημερινής φροντίδας, δεν μπορεί να μείνουν χωρίς την απαραίτητη υπηρεσία. Υπάρχουν άνθρωποι που έπρεπε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα για θεραπεία. Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μετά το ξαφνικό κλείσιμο του νοσοκομείου; Σίγουρα δεν εξαφανίστηκαν, ταλαιπωρούνται τώρα περισσότερο γιατί δεν υπήρξε κάποια μέριμνα για άμεση λύση στο πλαίσιο ενός λογικού και οργανωμένου σχεδίου και αφέθηκαν στη μοίρα τους.
Το νοσοκομείο έκλεισε στις 02.09.2013, μαζί με άλλα 4 στην Αττική. Από τότε αυτοί οι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς την στοιχειώδη φροντίδα. Έχουν περάσει ήδη 7 μήνες. Καθ’ υπόδειξη του Υπουργείου, κάποιοι ασθενείς απευθύνθηκαν στα νοσοκομεία Αγία Όλγα και Άγιοι Ανάργυροι στην Κηφισιά, όπου διαπίστωσαν ότι οι αντίστοιχες μονάδες, είτε υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης οργάνων και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Κατά μαρτυρία των ίδιων των ασθενών, το ιατρείο πόνου στο Γ.Ν.Α. Πατησίων, που αντίστοιχό του σε βαθμό οργάνωσης και παροχής ειδικευμένων υπηρεσιών δεν υπάρχει στην Αττική, τους προσέφερε ανακούφιση που δεν βρίσκουν σε καμία άλλη θεραπεία χρόνιου πόνου.
Στην περιφρόνηση των δικαιωμάτων των ασθενών, έρχονται να προστεθούν και διοικητικά προβλήματα για να μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρία τους. Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου, πολλοί ασθενείς διαπίστωσαν ότι οι ιατρικοί φάκελοι με το ιστορικό τους είχαν «χαθεί». Πως θα απευθυνθούν σε άλλον γιατρό ή νοσοκομείο; Πως θα ταξιδέψουν για θεραπεία στο εξωτερικό, αν χρειαστεί; Αναπάντητα ερωτήματα εδώ και 7 μήνες, απ’ όταν έκλεισε το Γ.Ν.Α. Πατησίων.
Στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για “λουκέτο” δεν ελήφθη υπόψη ούτε ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνταν, ούτε φυσικά το κόστος, από κάθε άποψη, των ασθενών για να μεταβαίνουν τακτικά από τα Πατήσια στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι στην Κηφισιά για παράδειγμα.
Παρά τις χιλιάδες υπογραφών που από την πρώτη κιόλας στιγμή συγκέντρωσαν οι ασθενείς και εργαζόμενοι του Γ.Ν.Α. Πατησίων, τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των πολιτών και τις επιστολές διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας, 7 μήνες μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν μείνει χωρίς ιατρεία πόνου και υποφέρουν, παραμένουν άλυτα, τόσο με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας όσο και κατεστημένων δομών που απλώς δεν ασχολούνται με το πρόβλημα.
Πρόκειται για κάποια μόνο από τα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν άνθρωποι που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν και να χρειαστούν φροντίδα υγείας στην Ελλάδα της κρίσης. Ήδη έχουν κλείσει κι αλλά νοσοκομεία, ενώ με “λουκέτο” απειλούνται αρκετές ακόμα υπηρεσίες και μονάδες υγείας, ενώ στα νησιά έχει επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση. Πώς μπορεί να μιλάει το Υπουργείο για μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του συστήματος υγείας όταν οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται, οι κοινωνικές δομές καταρρέουν και τα δικαιώματα των ασθενών καταπατώνται συστηματικά στο όνομα της εξυγίανσης;
Επιδιώκοντας να φωτίσουμε την ανάγκη διασφάλισης καλύτερης υγείας αλλά και αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων των ασθενών, διοργανώνουμε την Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014 και ώρα 10:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα) Συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Τα προβλήματα των ασθενών που έχουν μείνει χωρίς ιατρεία πόνου μετά το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων», στην οποία θα μιλήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και άλλοι φορείς. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε αλλά και να συνδιαμορφώσουμε μαζί, από τα κάτω, δίκαιες και βιώσιμες προτάσεις για μια ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
* Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ευρωβουλευτής των Πράσινων και μέλος της Κίνησης Πολιτών ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
ΠΗΓΗ:tvxs.gr