Σελίδες

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ABS ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

H EKT ΚΑΙ Η "ΣΤΗΡΙΞΗ" ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ MOΧΛΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ: ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά προαναγγέλλει την έξοδο, τάχα, της χώρας από το μνημόνιο ( πράγμα που, έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται να συμβεί), έρχεται ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να τον διαψεύσει με απόλυτο τρόπο. Ο Μάριο Ντράγκι με παρέμβασή του ξεκαθαρίζει απολύτως ότι αν Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να αγοράσει η ΕΚΤ τιτλοποιημένα δάνεια από τις ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να "στηριχτούν", τότε πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να βρίσκονται οπωσδήποτε σε "πρόγραμμα επιτήρησης".

Για άλλη μια φορά Ελλάδα και Κύπρος στο όνομα της "διάσωσης" των τραπεζών και της παροχής, δήθεν, ρευστότητας από μέρους τους, τίθενται υπό νεοαποικιακή κηδεμονία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι Ελλάδα και Κύπρος από κοινού, πυλώνες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, έχουν τεθεί στο στόχο ενός σχεδίου που αποβλέπει στη διάλυση, την εξάρθρωση και τη νεοαποικιοποίησή τους.
Η ΑΓΟΡΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ( ABS)
Προϋπόθεση για την αγορά από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τιτλοποιημένων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες( ABS) είναι η παραμονή της Ελλάδας σε "πρόγραμμα επιτήρησης της ΕΕ", όπως κομψά ονόμασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι το νέο μνημόνιο συνέχισης της υποδούλωσης της χώρας μας, το οποίο θα επιβληθεί και στο όνομα της "στήριξης" των τραπεζών ( του τραπεζικού κεφαλαίου) .
Την αγορά τιτλοποιημένων δανείων από ελληνικές τράπεζες με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από το " BBB-" ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας πάντως ότι η παραπάνω απόφαση θα βρίσκεται σε ισχύ όσο η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα επιτήρησης από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ΕΚΤ θα αγοράζει για την επόμενη διετία τιτλοποιημένα δάνεια από ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών Asset Backed Securities εφόσον διαθέτουν από δύο οίκους πιστοληπτική διαβάθμιση ίση ή υψηλότερη αυτής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα βαθμολογείται σήμερα στην κατηγορία junk από τους τρεις μεγάλους οίκους ("B" από Fitch και S&P, Caa1 από Moodys).
Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα ίση με το 30% της ονομαστικής αξίας των Asset Backed Securities που έχουν διαβάθμιση χαμηλότερη του «ΒΒΒ-», ενώ απαιτείται οι τράπεζες να βάζουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας υψηλότερες εξασφαλίσεις από την ονομαστική αξία της έκδοσης. Ειδικότερα προβλέπεται στις εκδόσεις με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από το ΒΒΒ- η αξία των ενεχυριασμένων δανείων να ξεπερνά κατά τουλάχιστον 25% την ονομαστική αξία του τίτλου.
Οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν σήμερα τιτλοποιήσεις και ιδιοκατεχόμενες εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών ύψους 44 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη Citigroup. Εξ αυτών όμως εκδόσεις μόλις 12 δισ. ευρώ έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση ίση ή υψηλότερη αυτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και επομένως είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ.
Από τις παραπάνω εκδόσεις οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν 3,6 δισ. ευρώ ρευστότητα. Επιπρόσθετα όμως έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις καθώς διαθέτουν δεξαμενή ελεύθερων εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 70 δισ. ευρώ που μπορούν να δώσουν νέες εκδόσεις της τάξης των 50 δισ. ευρώ.
ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
Ο Μάριο Ντράγκι διασυνέδεσε πάντως ευθέως την αγορά τιτλοποιημένων δανείων από ελληνικές τράπεζες με την ύπαρξη ειδικού προγράμματος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. τελειώνει στο τέλος του έτους, ο κ. Nτράγκι απάντησε: «Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν αγορές».
«Θέλουμε να είμαστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» σημείωσε.
Τραπεζίτες και αναλυτές , προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σημειώνουν ότι η διασύνδεση των αγορών με την ύπαρξη προγράμματος δεν συνιστά κάτι νέο. Η ΕΚΤ έχει εξηγήσει και στο παρελθόν ότι η χαλάρωση υφιστάμενων κριτηρίων διενεργείται μόνο για περιπτώσεις χωρών που βρίσκονται σε ειδικά προγράμματα όπως η Ελλάδα.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι ανεξαρτήτως της ρητορικής από πλευράς κυβέρνησης ακόμη και αν δεν υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα παραμείνει σε σκληρό πρόγραμμα ειδικής επιτήρησης, το αποκαλούμενο Post Programme Surveillance, το οποίο μπορεί να μην ονομάζεται τυπικά Μνημόνιο αλλά θα περιλαμβάνει εξίσου σκληρό, ίσως και σκληρότερο μηχανισμό επιτήρησης.
Η «ΜΑΧΗ» ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τοποθετήθηκε εξωραϊστικά και για τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε μάχη για να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αγορά και ελληνικών ABS καθώς δεν ήταν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες σύμφωνοι. Αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα παρακολούθησης για να δοθεί χρηματοδότηση έριξε τους τόνους σημειώνοντας ότι «ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε μια μορφή παρακολούθησης». Σημείωσε δε ότι αυτά ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για το μέγεθος του προγράμματος, υποστηρίζοντας πως θα κινείται περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ και θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. O κ. Ντράγκι σημείωσε πως οι αγορές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και θα ενισχύσουν τη μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκιο.
Παράλληλα, υποστήριξε πως τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο τάσσεται ομόφωνα υπέρ της χρήσης μη συμβατικών μέτρων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Όπως επισήμανε η ανάκαμψη μπορεί να μετριαστεί από τον αρνητικό ρυθμό στη χορήγηση δανείων και την ανεργία. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ανεπαρκής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αρνητικός παράγοντας για το outlook της ευρωζώνης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Όσον αφορά το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, υποστήριξε πως δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής. Τόνισε ωστόσο πως είναι σημαντικό για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Ο χαμηλός πληθωρισμός βλάπτει την οικονομία, σημείωσε.
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Στο πνεύμα των τελευταίων του δηλώσεων, ο κ. Ντράγκι ανέφερα για ακόμη μια φορά πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να επιστρέψει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη.
«Η νομοθέτηση και η εφαρμογή "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" πρέπει να κερδίσει momentum σε ορισμένες χώρες. Αυτό αφορά τόσο στις αγορές προϊόντων και εργασίας όσο και σε δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» σημείωσε.
«Όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει και πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αντανακλάται στα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2015, τα οποία θα παραδώσουν τώρα οι κυβερνήσεις» είπε ο κ. Ντράγκι.
EKT: ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ABS ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ
Τουλάχιστον δυο χρόνια θα διαρκέσουν τα προγράμματα αγορών καλυμμένων ομολόγων και asset backed securities (ABS), αναφέρεται σε σχετικό πληροφοριακό δελτίο που ανήρτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αγορές τίτλων από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά θα βελτιώσουν την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και θα ενισχύσουν την παροχή δανείων στην ευρωζώνη, σημειώνεται σχετικά.
Οδηγός για το ποιοι τίτλοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αγορές από την ΕΚΤ θα αποτελέσει το τρέχον πλαίσιο για εχέγγυα στο ευρωσύστημα. (Η ΕΚΤ κάνει δεκτούς τίτλους με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ- κατ' ελάχιστον).
Θα υπάρξουν, όπως σημειώνεται, κάποιες προσαρμογές καθώς θα συνυπολογιστεί η διαφορά μεταξύ της αποδοχής στοιχείων ενεργητικού ως εχέγγυο και της αγοράς τους απευθείας από τις αγορές. Τα ABS και τα καλυμμένα ομόλογα Ελλάδας και Κύπρου, που στην παρούσα φάση δεν γίνονται αποδεκτά ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας, θα υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες, με μέτρα που θα περιορίζουν το ρίσκο τους.
ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένοντας τις επιδράσεις από τα σημαντικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομίας που έλαβε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%. Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%.
Βασική πηγή euro2day.gr

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΝΤΡΑΓΚΙ: ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ABS
Με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου θα πραγματοποιηθούν οι αγορές ελληνικών και κυπριακών εγγυημένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα (ABS), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλυσε τις λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 4 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου και εκείνες των ABS μέσα στο δ' τρίμηνο. Στις αγορές ABS θα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που η αξιολόγηση των χωρών είναι κάτω από το "ΒΒΒ", όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση να πληρούνται τα κριτήρια. «Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές», ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, μαζί με τη σειρά των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών (TLTROs) που θα διενεργηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αγορές αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ.
Τα νέα μέτρα θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, διευκολύνοντας την παροχή πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης και της υποτονικής νομισματικής και πιστωτικής δυναμικής, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να διευκολύνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής γενικότερα. Θα πρέπει επίσης να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων στο πλαίσιο της εντολής της, διαβεβαίωσε ο κ. Ντράγκι.
Αναφορικά με τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, είπε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά οι προοπτικές για την ανάκαμψη παραμένουν σταθερές.
Η εγχώρια ζήτηση στηρίζεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, τις συνεχείς βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που υποστηρίζουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, οι εξαγωγές θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζεται από την υψηλή ανεργία και τη σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τις απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί. Ειδικότερα, η πρόσφατη εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, μαζί με τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, θα μπορούσε να περιορίσει την εμπιστοσύνη και, ειδικότερα, των ιδιωτικών επενδύσεων. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας.