Σελίδες

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ "Λαϊκού" για τα 71 χρόνια της ΕΠΟΝ

Ανακοίνωση  ΣΥΡΙΖΑ  "Λαϊκού"

Σαν σήμερα, στις 23 φεβρουαρίου 1943 μέσα στίς μαύρες μέρες της κατοχής, σ`ένα μικρό σπίτι στην οδό Δουκίσης Πλακεντίας 3, στούς Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ η μαζικότερη νεολαιϊστικη οργάνωση της πατρίδας μας με 630.000 μέλη.
Η ΕΠΟΝ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα τού λαού μας κατά των δυνάμεων τού Άξονα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ "Λαϊκού" Νοσοκομείου αποτίει φόρο τιμής στους Αγωνιστές της ΕΠΟΝ που με τη δράση τους έγραψαν ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία της πατρίδας μας.

Στις γραμές της ΕΠΟΝ  ανδρώθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Γαλουχήθηκαν με τα ιδανικά μιας ελεύθερης πατρίδας, ενάντια σε κάθε ξένο κατακτητή. Πολέμησαν, με το όπλο στο χέρι, στην πρώτη γραμμή κατά των χιτλερικών και φασιστών κατακτητών. Στάθηκαν με αυτοθυσία, μπροστά στα τανκς των Εγγλέζων το Δεκέμβρη του '44. Αγωνίστηκαν - κάτω από βαριά παρανομία - για την εξάπλωση των προοδευτικών ιδεών, των αγωνιστικών αξιών για τη ζωή.
 Οι αγώνες της αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη για τη νεολαία. Παρακαταθήκη, που δεν σβήνει  απ' τη συλλογική μνήμη της νεολαίας και τού λαού μας κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε.
Σήμερα που ο καπιταλισμός έχει εξαπολύσει την πιό βάρβαρη επίθεση ενάντια στους λαούς, με τον Ελληνικό λαό να είναι το πειραματόζωο για τα κοινωνικά (και όχι μόνο) άουσβιτς που ετοιμάζουν,
 το τέρας του φασισμού μάς δείχνει ξανά τα δόντια του.
Ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμα  και μακρύ χέρι τού συστήματος.
Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αποτελεσματική μόνο αν συνδυάζεται με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας, χωρίς εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η πάλη για την πραγμάτωσή της, είναι οι άξονες πάνω στούς οποίους πρέπει να κινείται κάθε αγωνιστής.
Είναι η καλύτερη τιμή γι`αυτούς που αγωνίστηκαν γιά `μάς !

ΣΥΡΙΖΑ "Λαϊκού" Νοσοκομείου


Από το εξαιρετικά επίκαιρο ιδρυτικό κείμενο της ΕΠΟΝ:

"Οι βασικοί σκοποί που πρέπει να περιέχονται στο καταστατικό της ΕΠΟΝ είναι:

α) Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
β) Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον, και με οποιανδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού και της νέας γενιάς.
γ) Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδερφικής συνεργασίας όλων των λαών και των νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής.
δ) Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς. Γενικά πρέπει να καθορίζεται στο καταστατικό ότι η ΕΠΟΝ είναι οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική."
  
Αθήναι, 23 Φλεβάρη 1943

Παρακάτω δημοσιεύουμε το εξαιρετικά επίκαιρο ιδρυτικό της κείμενο: - See more at: http://left.gr/news/me-ti-hrysi-tis-niotis-panoplia-23-flevari-1943-idryetai-i-epon#sthash.7Kcd919p.dpuf



 ΠΗΓΗ:left.gr