Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συγκυβέρνηση - Τρόικα συμφωνούν για ομαδικές απολύσεις και χάρισμα εισφορών στις επιχειρήσεις

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: ΕΚΤΙΝΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ, ΚΑΤΑΒΥΘΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Με συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που θα εκτινάξει περαιτέρω την ανεργία σε νέα ύψη ρεκόρ και θα συνθλίψει οικονομικά τα ήδη βαριά τραυματισμένα από το «Βενιζελικό» ληστρικό PSI ασφαλιστικά ταμεία, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η εθελόδουλη συγκυβέρνηση άφησε ανοιχτά μόνο «τεχνικά ζητήματα» ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.
Επιπλέον,  σε ό,τι αφορά τις προτάσεις – «φωτιά» του ΟΟΣΑ (για «απελευθέρωση» σε γάλα, ψωμί, ελαιόλαδο, φάρμακα, βιβλία κλπ), επί συνόλου 329 προτάσεων η συγκυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 απ' αυτές υπάρχουν μικροαποκλίσεις ως προς τον τρόπο εφαρμογής που προτείνεται, ενώ φέρεται να απορρίπτει, μόλις, 50!
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η υιοθέτηση των προτάσεων -«φωτιά» του ΟΟΣΑ οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους σε οικονομική-κοινωνική καταστροφή, τους καταναλωτές σε απόγνωση και εκτοπίζουν τους μικρούς και πολύ μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς από την αγορά. Πρόσθεταν, δε, ότι ως στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.
 
ΓΙΑ ΤA ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝA ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΕ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΨΩΜΙ, ΒΙΒΛΙΟ


Συγκεκριμένα για τα σχεδιαζόμενα μέτρα κοινωνικής-οικονομικής καταστροφής στον τομέα παραγωγής και διάθεσης γάλακτος και γιαουρτιού οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν, ότι η παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση συναινέσει στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ τότε η ελληνική μικρομεσαία παραγωγή θα καταστραφεί, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Για το ελαιόλαδο ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά προϊόντα της χώρας ο ΟΟΣΑ προτείνει, η Τρόικα πιέζει και η συγκυβέρνηση φέρεται να ψάχνει να ντύσει με ένα , δήθεν, φιλολαϊκότερο μανδύα, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη νομιμοποίηση της νόθευσής του!

Η ανάμιξη ελαιολάδου με σπορέλαιο είναι φανερό ότι υποκινείται από τους δανειστές, με την ανοχή της συγκυβέρνησης , ώστε να ενισχυθούν εταιρείες χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και να στραγγαλιστούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί του Νότου.
Η Τρόικα, δε, απαιτεί πλήρη απελευθέρωση όχι μόνο των φαρμάκων αλλά και των φαρμακείων. Εγείρει, μάλιστα, νέο ζήτημα πιέζοντας να ανοίξει η αδειοδότηση και σε μη φαρμακοποιούς.

Σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για το ψωμί με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου παρασκευής και πώλησης άρτου, δημιουργούνται ζητήματα για την επιβίωση των αρτοποιείων και για την εξίσωση του φρέσκου ψωμιού με το κατεψυγμένο. Η κυβέρνηση φέρεται , μάλιστα, να δέχεται το μέτρο ως έχει.
Η κυβέρνηση , τέλος , φέρεται να δέχεται πλήρως την άρση των προστατευτικών διατάξεων που αφορούν στην αγορά του βιβλίου. Στην ουσία πρόκειται έτσι να καταργηθεί η ενιαία τιμή βιβλίου.

Ακολουθώντας τυφλά τις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την «Προστασία του Ανταγωνισμού στην Ελλάδα», η κυβέρνηση αγνοεί τόσο τη διεθνή εμπειρία, όσο και τις αντιδράσεις σύσσωμου του κόσμου του βιβλίου στη χώρα μας. Οδηγεί έτσι σε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα, ιδιαίτερα το  ποιοτικό, μη εμπορικό βιβλίο. Ματαιώνει, επίσης, την προσπάθεια που κάνει μερίδα των εκδοτών να φέρει το κοινό σε επαφή με σπουδαία, πλην όμως αντιεμπορικά, έργα. Επιπλέον οδηγούνται σε «λουκέτο» ή σε καλύτερη περίπτωση συρρίκνωση τα μικρά καταστήματα και οι μικροί εκδοτικοί οίκοι και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ πρόκειται παράλληλα να μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

IΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ

ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚA 


«Η ουσιαστική συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα εκτινάξει την ανεργία στο υπερπέραν και θα καταβυθίσει οικονομικά στα τάρταρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Υπουργείο Εργασίας συμφώνησε σε όλα με τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας και για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και απλά συζητά μαζί της μόνο τον τρόπο εφαρμογής τους. Και τα δύο όμως μέτρα θα είναι όπλα μαζικής κοινωνικής καταστροφής, αφού το πρώτο θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο την ανεργία και το δεύτερο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία.»
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ για το θέμα από διάφορες ιστοσελίδες:


ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών με τα θέματα των εργοδοτικών εισφορών και των ομαδικών απολύσεων να παραμένουν ανοιχτά.

"Είμαστε σε καλό δρόμο" (!) ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση της ....πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και όπως είπε συζητήθηκαν "μόνον" δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας...

Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να έχουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι τούτη θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά, ότι θα μειωθεί και ένα μέρος του "ανοίγματος" που εκτιμάται στα 700 εκατ.ευρώ από τα έσοδα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα χαθούν.

Παράλληλα όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% θα  γίνει, σε συμφωνία με την τρόικα, εφάπαξ από το καλοκαίρι.

Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο τελικό κενό θα καλυφθεί και με μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με την ίδια πηγή του υπουργείου να δηλώνει «εξετάζονται διάφοροι τρόποι».

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι' αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας- όπως έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου-οι εκπρόσωποι των δανειστών  δεν απέρριψαν αλλά ούτε έκαναν κάτι δεκτό, επομένως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η τρόικα έθεσε επίσης ζήτημα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων καθώς και νέων παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών (ΚΤΕΛ, υπηρεσίες σοφέρ), με τα οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση. Το ζήτημα των φόρωνθα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών ενώ για τα θέματα μεταφορών επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο.


ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – «ΦΩΤΙΑ» ΤΟΥ ΟΟΣΑ

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί συνόλου 329 η κυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τις ρυθμίσεις που προτείνονται και οι υπόλοιπες (περίπου 50) απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Για το γάλα η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την θέσπιση νέας κατηγορίας γάλακτος, διάρκειας 1-2 ημερών προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η τοπική βιομηχανία ενώ για το γάλα χαμηλής παστερίωσης η διάρκεια να ορίζεται από τη βιομηχανία ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας της πρώτης ύλης. Οι επιφυλάξεις της τρόικα στηρίζονται στο ενδεχόμενο το γάλα ημέρας να δημιουργήσει καθεστώς προστασίας. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι δεν τίθεται θέμα παρασκευής γιαούρτης από γάλα σκόνη.

Για τα βιβλία η κυβέρνηση προτείνει διατήρηση της ενιαίας τιμής μόνο για την πρώτη έκδοση και εξαίρεση από αυτήν για τα σχολικά βιβλία, τα ξενόγλωσσα, τα λεξικά και γενικά ό,τι δεν θεωρείται λογοτεχνία.

Για τα φάρμακα η πρόταση προβλέπει μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων, με δυνατότητα μόνο εκπτώσεων και όχι υπέρβασης της ανώτατης τιμής. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα επιμένει κυρίως στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς που περιλαμβάνει το ιδιοκτησιακό, τις αλυσίδες φαρμακείων και όχι μόνο στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ. Η κυβέρνηση απορρίπτει επίσης τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των προσμίξεων στο ελαιόλαδο.

Η πλειονότητα των αλλαγών, όταν οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις θα θεσπιστούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ ορισμένα μέτρα θα περιληφθούν στα νομοσχέδια για τις αδειοδοτήσεις, τα logistics και το υπαίθριο εμπόριο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:

ι επαγγελματικές μισθώσεις για τις οποίες η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη θέσπιση τριετούς ελάχιστης διάρκειας.

-Το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει σήμερα η τρόικα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Χατζηδάκης.

Η τρόικα επιφυλάσσεται για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν κρατικές ενισχύσεις. Η ελληνική θέση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί το κόστος της ενέργειας να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και επίσης ότι δεν μπορεί μια χώρα με 27 % ανεργία να θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τέλος το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων για το οποίο δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως επίσης για τη διαδικασία συγκρότησης του επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από το ΠΔΕ και διεθνείς επενδυτές και για τη διαδικασία υλοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.
ΠΗΓΗ:iskra.gr