Σελίδες

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Βλέπουν τις θηριωδίες, αλλά όχι αποζημιώσεις

Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ έρχεται εδώ, αναγνωρίζοντας τα εγκλήματα της Βέρμαχτ αλλά όχι και το χρέος του Βερολίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τσάιτ»
Την Ελλάδα θα επισκεφθεί επίσημα στις 5-7 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ και, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με τον Ελληνα ομόλογό του και τον πρωθυπουργό, θα πάει και σε τόπους θυσίας των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Σε συνάντηση που είχαμε μαζί του –με άλλους ανταποκριτές στο Βερολίνο- η «Εφ.Συν.» τον ρώτησε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου και ποιο μήνυμα ο ίδιος μεταφέρει στην Ελλάδα.

Οπως απάντησε, «θα πάω στα μέρη όπου οργίασε η βία της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Γνωρίζω τι έγινε εκεί. Γνωρίζω την αδικία. Γνωρίζω τι έκαναν στα μέρη αυτά οι Γερμανοί. Και είναι πολύ σημαντικό το ότι θα επισκεφθούμε με τον κ. Παπούλια τα μέρη της αντίστασης και θα τιμήσουμε την αντίσταση των Ελλήνων κατά του Χίτλερ. Δεν μπορώ όμως να πάρω θέση για την κυβέρνησή μου για θέματα τα οποία ακόμη δεν έχουν κριθεί δικαστικά. Είμαι πρόεδρος της Γερμανίας, χωρίς να ξεχνώ τι έγινε».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα, μαζί με τον κ. Παπούλια θα επισκεφθούν το χωριό Λυγγιάδες της Ηπείρου, όπου τον Οκτώβριο του 1943 η ορεινή μεραρχία Εντελβάις έκαψε το χωριό και σκότωσε 82 ανθρώπους, ως αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανού αξιωματικού από αντάρτες. Στην επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα αναφέρεται χθεσινό μεγάλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τσάιτ», με τίτλο «Το χρέος μας, οι ευθύνες μας». «Η Γερμανία δεν ομολόγησε ποτέ τις θηριωδίες που διέπραξε η Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Ο Γιόακιμ Γκάουκ προτίθεται να το πράξει τώρα με ένα ταξίδι» σημειώνει.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται λεπτομερώς στο τι έγινε στο χωριό Λυγγιάδες και προσθέτει: «Κατηγορώ τους Γερμανούς ότι ποτέ δεν αποπλήρωσαν ένα αναγκαστικό δάνειο από τη δεκαετία του ’40 και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν με το αιματοκύλισμα στην Ελλάδα. Στο Βερολίνο, πολλοί θεωρούν τις κατηγορίες αυτές προφάσεις. Ομως ο Γιόακιμ Γκάουκ που επισκέπτεται την Ελλάδα παίρνει τους Ελληνες στα σοβαρά και θέλει με το ταξίδι του να μιλήσει για το παρελθόν. Ναι, η Γερμανία δανείστηκε χρήματα και είναι συνυπεύθυνη για τα ελληνικά χρέη. Αλλά έχει υπάρξει φειδωλή σε χειρονομίες για να αναγνωρίσει την ενοχή της».

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ αναφέρεται: «Πώς γίνεται να αποσιωπούνται τα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων; Στα γερμανικά σχολικά βιβλία δεν υπάρχει λέξη γύρω από αυτό. Τα ΜΜΕ θυμούνται το Ολοκαύτωμα, τα εγκλήματα στη Ρωσία και την Πολωνία, ενώ η Ελλάδα δεν αποτελούσε ποτέ θέμα».