Σελίδες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Απόκληροι της κοινωνίας

Οσοι μένουν στο Στρατόπεδο Καποτά είναι κατά βάση πολύτεκνες οικογένειες, ενώ οι ντόπιοι θέλουν να τους ξεφορτωθούν. H ΔΕΗ, με την υποστήριξη του δημάρχου Αχαρνών, επιχείρησε να κόψει το ρεύμα. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων η απάντηση ήταν τα ΜΑΤ και τα χημικά
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου



Απόσπασμα από γράμμα των παιδιών του δημοτικού

«Αγαπητέ κύριε Δεσπότη

[...] και να μας κόψουν το ρεύμα εμείς θα μείνουμε εδώ με κεριά, γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε. Ακούμε τους γονείς μας που λένε πού θα βρουν λεφτά για να μας πάρουν φαγητό και ρούχα. Τους έχουν διώξει από τη δουλειά. Η μαμά που έπαιρνε των πολυτέκνων τής δίνουν λιγότερα και θα το παίρνει λέει κάθε έξι μήνες! Σε άλλες μαμάδες που παίρναμε από την πρόνοια το κόψανε και τους είπαν να πάνε από την αρχή όλα τα χαρτιά. Κάποιοι από τους γονείς μας μαζεύουν σίδερα, χαρτιά και τα πουλάνε και κάποιοι άλλοι πηγαίνουν στα φανάρια και πουλάνε μπανάνες. Δεν είναι τόπος να ζούμε εδώ. Τη νύχτα βγαίνουν οι μεθύστακες και φωνάζουν στους δρόμους και εμείς φοβόμαστε. Υπάρχουν και ναρκομανείς. Αλλά και αυτοί κατάντησαν έτσι από φτώχεια.


»Ακόμα, κάποιοι λίγοι μένουν εδώ, όχι γιατί δεν έχουν λεφτά όπως εμείς, αλλά γιατί κάνουν κακά πράγματα και πουλάνε κακά πράγματα. Εδώ λέει είναι το καταφύγιό τους γιατί δεν έρχεται η αστυνομία. Ομως τα ΜΑΤ γιατί ήρθαν τώρα; Μένουμε δω από μεγάλη φτώχεια! Αν μας διώξουν από εδώ, θα μείνουμε στο δρόμο. Είμαστε που είμαστε φτωχοί και πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στο σπίτι για να πάρουμε ένα γάλα! Εχουμε τώρα και τη ΔΕΗ να μας κόβει το ρεύμα και τα ΜΑΤ να μας χτυπάνε.

Δεν μπορούμε να τα αντέξουμε όλα αυτά. Ζητάμε έλεος από το Κράτος και τον κ. Δήμαρχο.

25 παιδιά, ηλικίας 10-13 χρόνων,
κάτοικοι του Καταυλισμού Σεισμόπληκτων Καποτά»

Φωτιά στο κοντέινερ, όπου μένει αυτός και η οικογένειά του, επιχείρησε να βάλει την περασμένη Πέμπτη το βράδυ απελπισμένος πατέρας 4 ανήλικων παιδιών στον Καταυλισμό Σεισμοπλήκτων στο Στρατόπεδο Καποτά. Τον λένε Αναστάσιο. Ελληνας, μακροχρόνια άνεργος, δούλευε στις οικοδομές, έχει να βγάλει μεροκάματο μήνες.

Η φωτιά ευτυχώς έσβησε έγκαιρα με τη βοήθεια γειτόνων, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο καταυλισμός όμως παραμένει σε κατάσταση συναγερμού: Mια ανοιχτή κοινωνική πληγή που έχει μετατραπεί σε γκέτο, μια κοινωνία που θέλει να ξεφορτωθεί τους απόκληρούς της, ένας δήμος που κόβει το ρεύμα σε εκατοντάδες άπορους.

Τραυματισμοί

Την προηγούμενη Δευτέρα, η ΔΕΗ, με την υποστήριξη του δημάρχου Αχαρνών, επιχείρησε να κόψει το ρεύμα σε δεκάδες οικογένειες του καταυλισμού. Σε ένα σπίτι-κοντέινερ εκείνη την ώρα είχαν κηδεία και ο νεκρός ήταν ακόμα μέσα.

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων του καταυλισμού η απάντηση ήταν ΜΑΤ και δακρυγόνα. Στα επεισόδια που έγιναν, δύο πολίτες και ένας δημοτικός σύμβουλος της περιοχής τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η διάχυτη άποψη στον Δήμο Αχαρνών και στην τοπική κοινωνία είναι ότι στο «Καποτά» στη θέση των σεισμόπληκτων του 1999 μένουν εγκληματίες και παράνομοι.

Λίγοι είναι πράγματι οι σεισμόπληκτοι του 1999 που παραμένουν εκεί. Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνουν όμως οι εθελοντές μιας άτυπης ομάδας, 15 ατόμων, υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αχαρνών, Πετρουπόλεως και Ιλίου, που εδώ και 8 χρόνια προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση αλλά πάνω από όλα τρόφιμα και ρούχα στους μαθητές του καταυλισμού. «Ναι, υπάρχει παραβατικότητα μέσα στον καταυλισμό, αλλά είναι μειοψηφία, που δυστυχώς χρωματίζει τον καταυλισμό.

Οι υπόλοιποι είναι κατά βάση πολύτεκνες οικογένειες, που παραμένουν ως σεισμόπληκτοι από το 1999 ή εγκαταστάθηκαν εκεί αργότερα, μη έχοντας άλλη επιλογή» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η εθελόντρια Εύα Κωνστανταράκη, προσθέτοντας:

«Σε 20 τ.μ. ζουν 10 άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει εδώ πολλοί άνεργοι. Οικογένειες με κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα εξαιτίας της ανεργίας, της περικοπής επιδομάτων ή της διαδικασίας επανεξέτασης των συντάξεων. Αν διωχθούν οι άνθρωποι από τον καταυλισμό, θα μείνουν στον δρόμο. Απλά θα έχουμε πλέον οικογένειες αστέγων χωρίς καμία άλλη εναλλακτική λύση».

Στον περιφραγμένο καταυλισμό ζουν 3.500-4.000 άνθρωποι σε 900 κοντέινερ. Οι περισσότεροι είναι Ρωσοπόντιοι, Ρώσοι, αρκετοί Ελληνες, μια μειοψηφία Ρομά και λίγοι Αλβανοί. Κάποιοι χρωστούν έως και 10.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Στην κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία ο απεγνωσμένος πατέρας, του εξήγησαν ότι η ΔΕΗ θα επιστρέψει μία από αυτές τις μέρες πάλι με συνοδεία των ΜΑΤ για να ολοκληρώσει την «αποστολή» της.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr