Σελίδες

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

«Αυτή η αξιολόγηση είναι ανθρωποφαγία»

  ...Δεν το λέει η ΑΔΕΔΥ, ούτε η ΠΟΕΔΗΝ, ούτε οι λαϊκιστές !
Το λένε οι τεχνοκράτες, τούς οποίους δεν χάνουν την ευκαιρία να τούς επικαλούνται μονίμως ο Κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, προκειμένου να αποδομήσουν τα επιχειρήματα των "συντεχνιών" και τών "τεμπέληδων" εργαζομένων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τους βγήκε μπούμερανγκ, γιατί ακόμα και η μελέτη τού  Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΔΕΕ) αποδομεί τους ίδιους !

Δείτε τα βασικά σημεία τής μελέτης τού ΔΕΕ, από την efsyn.gr

Την τεχνοκρατική αποδόμηση του συστήματος της «συγκριτικής αξιολόγησης» δημοσίων υπαλλήλων στοιχειοθετεί μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ), η οποία παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συνδικαλιστές και τεχνοκράτες διέλυσαν τους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης γύρω από το προωθούμενο σύστημα, ενώ περαιτέρω παρουσίασαν την «κρυφή – φανερή» ατζέντα που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω των διατάξεων του νόμου 4250/2014.

Τα συμπεράσματα

«Ο νόμος δεν έχει κανέναν προφανή διοικητικό στόχο», αναφέρει η μελέτη στα συμπεράσματά της και καταλήγει ότι η εμφανής προχειρότητα της μεταρρύθμισης «δημιουργεί μοιραία την υποψία ότι ο μόνος σκοπός του νόμου είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος διά της σταδιακής απομάκρυνσης των “κακών” δημοσίων υπαλλήλων (ήτοι του ποσοστού 15%), παραβλέποντας το είδος και την ποιότητα των απωλειών». Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, με ηχηρό τρόπο η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» θα οδηγήσει εν τέλει στην κατασκευή μιας ακόμη «δεξαμενής» υπαλλήλων προς απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό 15% αναλογεί σε έναν αριθμό περίπου 85.000 υπαλλήλων.

Περαιτέρω, η μελέτη επιβεβαιώνει την άποψη ότι η εφαρμογή της στυγνής ποσόστωσης θα εισαγάγει στη δημόσια διοίκηση ένα κλίμα ανθρωποφαγίας: «Η συγκριτική αξιολόγηση των υπαλλήλων πρόκειται να διενεργηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής καθορισμός στόχων και σαφής αποτύπωση αντικειμενικών δεικτών απόδοσης. Η κατάσταση αυτή, εκτός της δυσφορίας που θα προκαλέσει στους εργαζομένους λόγω των φαινομένων αυθαιρεσίας και αναξιοκρατίας που αναμένεται να παρουσιαστούν, θα οδηγήσει στην υπονόμευση της ομαδικής εργασίας προωθώντας τον στείρο ανταγωνισμό και τον ατομικισμό. (…) Η εφαρμογή του Ν. 4250/2014 ενδέχεται να επιφέρει ιδιαίτερα σημαντικές διοικητικές στρεβλώσεις, καθώς οι εργαζόμενοι πλέον θα έχουν ξεκάθαρο συμφέρον από την επαγγελματική αποτυχία των συναδέλφων τους εφόσον η επαγγελματική τους πρόοδος θα συσχετίζεται με την απόδοση των συναδέλφων τους», περιγράφει η μελέτη.

Ακόμη, το κείμενο επισημαίνει ότι η αυθαιρεσία στην αξιολόγηση ενισχύεται περισσότερο λόγω της μείωσης των αξιολογητών από δύο σε έναν, «καθιστώντας τον ιεραρχικά άμεσο προϊστάμενο σε απόλυτο κριτή της σταδιοδρομίας των υφισταμένων του» και προσδίδοντάς του «διοικητικές υπερεξουσίες». Οπως τόνισε η γενική γραμματέας του ΔΕΕ, Ζωή Πεντότη, «οδηγούμαστε σε υποκειμενική αυθαιρεσία, που θα δημιουργήσει προβλήματα στις υπηρεσίες και θα έχει συνέπεια στην απόδοση των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα τιμωρητικό σύστημα, που δεν ενέχει κίνητρα απόδοσης», τόνισε. Επιπλέον, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τη γενική παραδοχή, βάσει της οποίας στόχος της αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα και ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων πρέπει να γίνεται σε σχέση με την αποδοτικότητα της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετούν.
 Στις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων, αιρετών, υπηρεσιακών στελεχών απέναντι στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014, προστίθενται πλέον και αυτές των τεχνοκρατών.