Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου «καθαρίζει» για την JCB

Το δ.σ. του νοσοκομείου «εγγυάται» στις καθαρίστριες την αποπληρωμή των οφειλομένων της εταιρείας, με αντάλλαγμα την απόσυρση των «χρονοβόρων» καταγγελιών. Εν τω μεταξύ, κωλυσιεργεί να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία. 
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου



Αρνούνται να εγκαταλείψουν τον αγώνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δρομοκαΐτειου, την ώρα που η διοίκηση του νοσοκομείου φέρεται να θέτει διλήμματα στις καθαρίστριες. «Αν εμείς εγγυηθούμε ότι θα πάρετε τα χρήματα που σας χρωστάνε, τι λόγο θα έχετε να μην αποσύρετε τις καταγγελίες εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας; Με τα δικαστήρια θα κάνετε τουλάχιστον 3 χρόνια να τα πάρετε», είπαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου προς τις καθαρίστριες χθες το πρωί, όπως πληροφορεί την «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ, Βλασία Δημητρακοπούλου.

Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί στους εργαζομένους αν η διοίκηση επικύρωσε εγγράφως την απόφασή της να κηρύξει έκπτωτη την καταγγελλόμενη -για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και αντισυμβατική συμπεριφορά- ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού JCB. Απορίες προκάλεσε στους εργαζομένους το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες, για να επικυρώσει(;) κάτι που είχε αποφασίσει πριν από μία εβδομάδα.

Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής αποσύρθηκε ανάρτηση στη Διαύγεια που είχε ανεβεί λίγο νωρίτερα και στην οποία παρουσιαζόταν η καταγγελία της σύμβασης από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Τεράστιες είναι οι πιέσεις που φέρεται να δέχονται μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. «Οταν θα μας σύρουν (σ.σ. η εταιρεία) και εμάς στα δικαστήρια, ποιος θα μας υπερασπιστεί; Αυτοί έχουν άλλες πλάτες», είπε ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου στις καθαρίστριες.

«Δεν θα μπορείτε να μπείτε ούτε στο ταμείο ανεργίας ούτε να βρείτε πουθενά αλλού δουλειά». Αυτές τις απειλές είχαν ακούσει οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου -όπως τονίζουν οι ίδιες- από υπευθύνους της εταιρείας καθαρισμού JCB, όταν κατήγγειλαν στον εισαγγελέα και στη διοίκηση τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Μία εβδομάδα μετά την αρχική δικαίωσή τους, οι απειλές μοιάζουν να γίνονται πραγματικότητα. Η εταιρεία προχώρησε σε δυσμενείς μεταθέσεις (Νέα Μάκρη, Πεντέλη, Κορωπί μέχρι και Πάτρα), τις οποίες αρνούνται να δεχτούν οι καθαρίστριες, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις αυτές εκβιαστικές.

Ταυτόχρονα, η καινούργια εταιρεία αποφάσισε να μην κρατήσει ούτε έναν από τους παλαιούς εργαζομένους στην καθαριότητα, φέρνοντας νέους δικούς της. «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους της νέας εταιρείας. Δεν αναζητούμε εκδίκηση για την JCB, αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας και το δικαίωμα στην εργασία», εξηγούν οι καθαρίστριες.

Πειθώ

Eνώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου προσπαθεί να πείσει τους εργαζομένους να αποσύρουν τις καταγγελίες και τις μηνύσεις κατά της JCB, «για να μην καταστραφεί η εταιρεία (αφού θα κηρυχθεί έκπτωτη από όλους τους διαγωνισμούς στο Δημόσιο) και μείνουν τόσοι εργαζόμενοι (σε άλλα έργα) στον δρόμο». Την ίδια στιγμή, η διοίκηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στη νέα εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα, ώστε να επαναπροσληφθούν οι παλιοί εργαζόμενοι, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι παράνομο…
ΠΗΓΗ:efsyn.gr