Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η Θέμιδα τελικός κριτής στην αξιολόγηση

Στα σκαλιά των δικαστηρίων βρέθηκαν χθες οι αντιτιθέμενοι στο προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για την αξιολόγηση. Την έφεση είχε ασκήσει η ΑΔΕΔΥ, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας να κριθεί παράνομη αλλά όχι καταχρηστική η κινητοποίηση των εργαζομένων. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, αιτία είχε σταθεί το γεγονός ότι η απόφαση για την απεργία δεν ελήφθη από τη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της ΑΔΕΔΥ υποστήριξαν πως η υποχρέωση αυτή εντάσσεται στις μνημονιακές απαγορεύσεις κατά των απεργιακών δικαιωμάτων.

Κατά τα επόμενα 24ωρα, αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις των δύο πλευρών, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή το δικαστήριο θα λάβει την απόφασή του. Υπενθυμίζεται ότι στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει το Δημόσιο διά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας κάνει λόγο για «μείζον ζήτημα» που δημιουργείται μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, όπου κρίνεται ότι αρμόδιο όργανο για την κήρυξη απεργίας της ΑΔΕΔΥ είναι η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και όχι το Γενικό Συμβούλιο. Οπως αναφέρεται, «η υιοθέτηση της ερμηνείας αυτής οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23 Συντάγματος), δεδομένου ότι ο δικαστικός έλεγχος ενός συνταγματικού δικαιώματος δεν πρέπει να οδηγεί στην πλήρη κατάλυσή του». Αντ.Ξ. 
ΠΗΓΗ:enet.gr